Θεσσαλονίκη: Εντυπωσιακές εικόνες από τον σταθμό Αγ. Σοφίας – Σταϊκούρας: Το β’ 6μηνο του 2024 θα λειτουργήσει το μετρό (video)

|
ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΤΖΟΛΑ

Τη δυνατότητα να επισκεφτούν και να δουν από κοντά χώρους του Μετρό Θεσσαλονίκης θα έχουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι πολίτες, σήμερα, Σάββατο και αύριο, Κυριακή, καθώς η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. συμμετέχει και στο φετινό «OPEN HOUSE THESSALONIKI 2023» ανοίγοντας τις εγκαταστάσεις του Σταθμού «Αγία Σοφία».

Από νωρίς πλήθος κόσμου περίμενε υπομονετικά για να μπει στον σταθμό, δημιουργώντας ουρές παρά τον κακό καιρό.

Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μία εικόνα της μορφής και της λειτουργικότητας του έργου, αλλά και να δουν από κοντά δύο από τους υπερσύγχρονους συρμούς, οι οποίοι θα είναι σταθμευμένοι στην αποβάθρα του σταθμού.

Επίσκεψη Σταϊκούρα – Ταχιάου στον σταθμό “Αγίας Σοφίας” – “Η πόλη θα έχει σε λειτουργία το μετρό στο δεύτερο εξάμηνο του 2024”

Περιήγηση στις εγκαταστάσεις του σταθμού “Αγίας Σοφίας” του μέτρο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός υποδομών και μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός υποδομών, Νίκος Ταχιάος, ο γραμματέας κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης και ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικό Μετρό, Νίκος Κουρέτας.

Ο υπουργός μεταφορών, ξεναγήθηκε στους χώρους του σταθμού και των συρμών, συνομίλησε με πολίτες που επισκέφτηκαν τις εγκαταστάσεις, ενώ συμμετείχε και σε ξενάγηση που πραγματοποιούνταν εκείνη την ώρα στον χώρο.

«Είχαμε την ευκαιρία ως πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να βρεθούμε στο μετρό. Όχι μόνο για να δούμε την πορεία των εργασιών, αλλά για να συζητήσουμε με τους συμπατριώτες μας στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι εύλογα αγωνιούν για να ολοκληρωθεί ένα εμβληματικό έργο για την πόλη», ανέφερε ο Χρηστος Σταϊκούρας και συνέχισε: «Η δέσμευσή μας παραμένει στο ακέραιο. Η πόλη θα έχει σε λειτουργία το μετρό στο δεύτερο εξάμηνο του 2024. Αυτή η εικόνα που αποκτούν οι πολίτες για το περιουσιακό τους στοιχείο, αποδεικνύει και καταδεικνύει ότι είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση του στόχου μας. Αυτό σημαίνει ότι περιορίζεται και η εύλογη καχυποψία που υπάρχει στη Θεσσαλονίκη για την έγκαιρη υλοποίηση των έργων».

Ο υπουργός Υποδομών τόνισε πως «Ως πολιτική ηγεσία δεσμευόμαστε για το σύνολο των έργων στην Θεσσαλονίκη ότι θα είμαστε ακριβείς».

Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε, μάλιστα, πως πριν έρθει στο μετρό είχε την ευκαιρία να μετακινηθεί με αστικό λεωφορείο του ΚΤΕΛ.

«Με δεδομένο ότι δεν υπάρχει το μετρό, υπάρχει κατ’ αντιστοιχία μια εύλογη ανησυχία των πολιτών για την καθημερινότητά τους. Οφείλουμε να είμαστε κοντά τους. Αυτούς τους τέσσερις μήνες, έχουμε αναλάβει ρόλους ρεαλισμού. Γιατί δε μπορούμε να καλλιεργήσουμε προσδοκίες που δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε. Γι’ αυτό με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προσπαθούμε να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη, σε ό,τι αφορά την μετακίνησή του με λεωφορεία. Έτσι αξιοποιήσαμε ανθρώπινο δυναμικό που βρήκαμε μέσα στον ΟΑΣΘ, περίπου 20 οδηγούς. Ταυτόχρονα χθες ξεκίνησε επιπρόσθετη γραμμή», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

«100 δρομολόγια, πέντε συνολικά επιπρόσθετες γραμμές, πάνω από 35 λεωφορεία»

Όπως τόνισε ο υπουργός μεταφορών, «Μέχρι τις αρχές του έτους θα ολοκληρωθεί η διαδικασία που ξεκινάει τις επόμενες ημέρες για προσλήψεις 150 οδηγών και ταυτόχρονα τον Απρίλιο του 2024 θα έχουμε και 110 ηλεκτρικά λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη. Κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη, τόσο σε ό,τι αφορά την έγκαιρη έναρξη του μετρό όσο και να ενισχύσουμε το στόλο και τους οδηγούς στον ΟΑΣΘ στα λεωφορεία της πόλης».

Ταχιάος: Το μέτρο έχει αναχθεί σε ένα έργο σύμβολο για την πόλη, αλλά με αρνητικά χαρακτηριστικά

Ο υφυπουργός υποδομών, Νικος Ταχιάος ανέφερε πως το μέτρο έχει αναχθεί σε ένα έργο σύμβολο για τη Θεσσαλονίκη, αλλά με αρνητικά χαρακτηριστικά και πως θα πρέπει να αναστρέψουμε αυτή την εικόνα η οποία αναστρέφεται μόνο όταν το μετρό τεθεί σε λειτουργία.

«Έχουν ήδη ξεκινήσει οι δυναμικές δοκιμές που σημαίνει ότι γρήγορα τα πράγματα μπαίνουν σε μια τροχιά παράδοσης και λειτουργίας. Πιστεύω ότι στο δεύτερο εξάμηνο της επόμενης χρονιάς αυτό θα είναι επιτεύξιμο. Και παράλληλα αυτό που προσπαθεί η Ελληνικό μέτρο σε συνεργασία με τον ανάδοχο είναι να κλείσει και όλες τις υπόλοιπες ανοιχτές εκκρεμότητες», ανέφερε αρχικά.

Όπως ανέφερε ο κ. Ταχιάος, «σήμερα μετακομίζει το εργοτάξιο του μέτρο το οποίο υπάρχει μπροστά στον σιδηροδρομικό σταθμό που σημαίνει ότι ο χώρος αυτός θα επιστραφεί στην ΓΑΙΑΟΣΕ για να μπορέσει να την αξιοποιήσει. Είναι ένας πολύ καλός χώρος στην γωνία Μοναστηριού με Μιχaήλ Καλλού, και μέσα σε 40 με 45 μέρες θα κλείσει και το φρέαρ της οδού Εγνατίας ώστε να είναι απρόσκοπτη η κυκλοφορία των αυτοκινήτων», και όπως είπε για να αναπληρώσει την απώλεια λωρίδων από το Flyover.

«Ξεπερνάμε ένα έργο που έχει αναχθεί σε ανέκδοτο για την πόλη»

Ο Νίκος Ταχιάος τόνισε πως «Οι προσπάθειες που γίνονται είναι παρά πολύ σημαντικές και ξεπερνάμε ένα έργο που είχε αναχθεί σε ανέκδοτο για την πόλη το κάνουμε πραγματικότητα το παραδίδουμε στους πολίτες» και συμπλήρωσε πως «προχωράμε στα επόμενα έργα ενώ μέχρι τέλους της χρονιάς θα έχει παραδοθεί και η μελέτη ανάπτυξης του μέτρο Θεσσαλονίκης, όπου θα δείτε και ποιες θα είναι οι επόμενες γενιές έργων του μέτρο, γιατί δεν εξαντλείται στην κεντρική γραμμή και δεν εξαντλείται στην Καλαμαριά, έρχονται και τα επόμενα στάδια ανάπτυξης του», και πρόσθεσε πως «το μέτρο είναι ένα αρθροτο έργο που έρχεται η μια γραμμή και κολλάει πάνω στην άλλη».

Καλαφάτης: Στο τέλος της ημέρας οι Θεσσαλονικείς θα χαρούν με τη χρήση του μετρό

Ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος συμμετείχε στην ξενάγηση, σημείωσε πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως αυτό που απαιτείται είναι πολλή και σκληρή δουλειά και αποτελεσματικότητα, χωρίς λόγια και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «στο τέλος της ημέρας οι Θεσσαλονικείς θα χαρούν με τη χρήση αυτού του μέσου».

Το ωράριο που είναι ανοιχτός ο σταθμός

Ο σταθμός Αγίας Σοφίας του μέτρο Θεσσαλονίκης είναι επισκέψιμος για το κοινό σήμερα και αύριο Κυριακή, καθώς η ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. συμμετέχει και στο φετινό «OPEN HOUSE THESSALONIKI 2023».

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν μία εικόνα της μορφής και της λειτουργικότητας του έργου, αλλά και να δουν από κοντά δύο από τους υπερσύγχρονους συρμούς, οι οποίοι θα είναι σταθμευμένοι στην αποβάθρα του σταθμού.

Για την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις, θα είναι ανοιχτές και οι δύο είσοδοι του σταθμού «Αγία Σοφία» στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας.

Ώρες για το κοινό: 10.00 – 16.00.

Σύμφωνα με τους κανόνες των διοργανωτών, η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους, ενώ συνιστάται στους επισκέπτες να προσέρχονται εγκαίρως, καθώς δεν πραγματοποιούνται ξεναγήσεις μετά τη λήξη του ωραρίου, οπότε, αν υπάρχει αναμονή ενδέχεται να μην καταφέρουν να παρακολουθήσουν την ξενάγηση. Επίσης, για την περιήγηση τους στο σταθμό. οι επισκέπτες θα πρέπει να ακολουθούν αποκλειστικά τις προδιαγεγραμμένες διαδρομές καθώς, πρόκειται για χώρο με ιδιαίτερες απαιτήσεις ασφαλείας αφού, μέχρι την παράδοση του, διατηρεί τον εργοταξιακό χαρακτήρα.

Όσοι δεν συμμορφώνονται με τις οδηγίες θα καλούνται να απομακρυνθούν.

Οι φωτογραφήσεις και η λήψη video θα είναι ελεύθερες

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.