Θεσσαλονίκη: Ασυνείδητοι εγκαταλείπουν βόες και τροπικά φίδια

Φωτογραφία: Pixabay
|
ΦΑΝΗ ΧΑΡΙΣΗ

Περίπου 80 περιστατικά απομάκρυνσης φιδιών καλείται κάθε χρόνο να διαχειριστεί η Ομάδα Διάσωσης και Υπεράσπισης Ζώων – Τα μέλη της Ομάδας ζήτησαν από το Δήμο Θεσσαλονίκης να τους δοθεί το «Σπίτι των ερπετών» στο Ζωολογικό Κήπο καθώς τα τροπικά φίδια δεν μπορούν να αφεθούν στο περιβάλλον

Από οχιές έως περίεργα τροπικά φίδια και βόες έχει κληθεί να συλλέξει από σπίτια και δρόμους της Θεσσαλονίκης και άλλων περιοχών ο Στέλιος Γερονυμάκης της Ομάδας Διάσωσης και Υπεράσπισης Ζώων και του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων.

Μόλις πρόσφατα κλήθηκε να μαζέψει έναν γενειοφόρο δράκο, μια τεράστια σαύρα από την Άνω Πόλη που κατάφερε και το έσκασε από το σπίτι και το «αφεντικό» της. «Ο δράκος ανήκει σε μια κοπέλα που μόλις είδε τις δημοσιεύσεις επικοινώνησε μαζί μου για να το πάρει πίσω» είπε στο thestival.gr o κ. Γερονυμάκης.

Η αίσθηση που υπάρχει φέτος το καλοκαίρι είναι ότι έχουν αυξηθεί τα περιστατικά με φίδια – και κυρίως με οχιές– που ως άλλοι απρόσκλητοι επισκέπτες κόβουν βόλτες αμέριμνα σε αυλές και σπίτια, ωστόσο όπως ανέφερε ο κ. Γερονυμάκης «εμείς κάθε χρόνο δεχόμαστε 70-80 κλήσεις για απομάκρυνση ερπετών, οι οχιές είναι μόλις 10- 11. Απλά πλέον με τα social media έχουμε περισσότερες κοινοποιήσεις και δίνεται η αίσθηση ότι έχουν αυξηθεί τα φίδια».

Ο κ. Γερονυμάκης έχει εκπαιδευτεί για να μπορεί να γνωρίζει το κάθε είδος φιδιού, πως μπορεί να τα πιάνει και να τα επιστρέφει στο φυσικό τους περιβάλλον όταν αυτό επιτρέπεται διότι όπως αποκάλυψε στο thestival.gr τα περισσότερα φίδια που καταλήγουν στους δρόμους ενός αστικού περιβάλλοντος είναι τροπικά φίδια που κάποιοι ασυνείδητοι αφού τα αγόρασαν από pet shop στη συνέχεια τα βαριούνται και τα εγκαταλείπουν όπου βρουν.

«Πρόσφατα βρέθηκε ένας βόας στη Σάμο ο οποίος κατέληξε σε εμένα και το φιλοξενώ στο σπίτι μου» είπε προσθέτοντας ότι αυτή την στιγμή εκτός από το βόα έχει στο σπίτι του άλλα τρία τροπικά φίδια.
Όσον αφορά τι τρώνε οι βόες και τα τροπικά φίδια η απάντηση είναι λίγο σοκαριστική. «Κατεψυγμένα ποντίκια που πωλούνται ως τροφή στα pet shop» είπε ο κ. Γερονυμάκης.

«Μια κοπέλα επειδή είχε φοβία με τα ερπετά και για να την ξεπεράσει αγόρασε ένα φίδι. Μου τηλεφώνησε και μου είπε την ιστορία της. Και μετά μου είπε ότι την ξεπέρασε την φοβία της κι ότι πλέον δεν θέλει να κρατήσει το φίδι. Αυτό είναι πιο έντιμο, το σέβομαι. Φρόντισα το φίδι εγώ. Όχι σαν άλλους που τα παρατάνε όπου βρουν» τόνισε ο κ. Γερονυμάκης.

Ο εθελοντής της Ομάδας Διάσωσης Άγριων Ζώων, Στέλιος Γερονυμάκης

Η θέα ενός τεράστιου ή και μικρότερου φιδιού προκαλεί τρόμο στην πλειονότητα των ανθρώπων. Ο κ. Γερονυμάκης συμβουλεύει τους πολίτες να έχουν μόνο οπτική επαφή με το φίδι και να μην προσπαθήσουν να το εγκλωβίσουν. «Απλά να επικοινωνήσουν με την αστυνομία και την πυροσβεστική οι οποίες μας ειδοποιούν για να πάμε στο σημείο που βρίσκεται το ερπετό και να το συλλέξουμε και αν είναι ελληνικό φίδι να το ελευθερώσουμε στο βουνό ή αν είναι τροπικό θα το φιλοξενήσουμε εμείς» ανέφερε.

Το σπίτι των ερπετών

Η ιδέα της λειτουργίας ενός καταφυγίου τροπικών και σπάνιων φιδιών είναι πλέον απαραίτητη καθώς ο ίδιος αλλά και φίλοι του προσπαθούν να διαχειριστούν την κατάσταση με ίδια μέσα και με αρκετά μεγάλο κόστος.

«Τα τροπικά φίδια δεν αντέχουν το κρύο της Ελλάδας. Οπότε αναγκαζόμαστε να ανάβουμε φουλ τη θέρμανση προκειμένου τα σπίτια μας να έχουν πολύ ζέστη για να επιβιώσουν. Αυτό όμως σημαίνει ότι πληρώνουμε πολλά χρήματα. Έχουμε ζητήσει από τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη -και από τους αντιδημάρχους του- να μας παραχωρήσει το «Σπίτι των Ερπετών» που υπάρχει στο Ζωολογικό Κήπο της πόλης που είναι ένας χώρος έτοιμος να λειτουργήσει αφού έχει ρεύμα και νερό. Έτσι κι εμείς θα βοηθηθούμε και θα έχουμε έναν χώρο για να φιλοξενούμε τα φίδια αλλά και ο Δήμος θα δείξει έμπρακτα ότι ενδιαφέρεται για το περιβάλλον και τα ζώα» κατέληξε ο κ. Γερονυμάκης.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.