Ταξίδεψε από τη Θεσσαλονίκη στην Τανζανία και μοίρασε χαμόγελα σε παιδιά της Αφρικής

|
ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πριν δύο χρόνια ο 28χρονος σήμερα, Αθανάσιος Δημόπουλος από τη Θεσσαλονίκη έκανε ένα ταξίδι στην ανατολική Αφρική. Σκοπός του; Να μοιράσει απλόχερα αγάπη και χαμόγελα σε παιδιά σχολείου της ορεινής Τανζανίας.

Το 2015 είχε ταξιδέψει στην Αφρική και βίωσε εμπειρίες που τον οδήγησαν στην απόφαση να επαναλάβει το ταξίδι. Έτσι, μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα έψαχνε τρόπους να προσφέρει με το δικό του τρόπο και αποφάσισε να το κάνει πράξη.

Ήρθε σε συνεννόηση με την καθηγήτρια του 1ου ΓΕΛ Συκεών, Άρτεμη Πετρίδου και της μετέφερε την ιδέα του να δημιουργήσει ένα ντοκιμαντέρ. Αποφάσισαν να μεταφέρουν ζωγραφιές, τις οποίες θα σχεδίαζαν μαθητές του συγκεκριμένου λυκείου σε παιδιά σχολείου της ορεινής Τανζανίας. Η εικόνα αυτή θα αποτυπωνόταν αργότερα στο ντοκιμαντέρ του.

«Είχα μια ιδέα να ανταλλάξουν παιδιά ζωγραφιές, να υπάρξει μια αλληλεπίδραση μεταξύ δύο σχολείων. Ένα σχολείο στο οποίο φοιτούσα και εγώ παλαιότερα ως μαθητής, το 1ο ΓΕΛ Συκεών με ένα σχολείο στην Αφρική», λέει στο Thestival o κ. Δημόπουλος και προσθέτει πως «αν κάποιος θέλει να βοηθήσει και να ενδιαφερθεί για κάποιον άλλο πρέπει να αφιερώσει τον χρόνο του».

Ένας σταθμός του ταξιδιού του ήταν η ορεινή Τανζανία. Εκεί, παρέα με τον παρουσιαστή, Γιάννη Κορφιάτη και τον κινηματογραφιστή Μανώλη Αρμουτάκη, οι οποίοι τον συνόδευσαν στο ταξίδι του, μοίρασαν τις ζωγραφιές από τους μαθητές του 1ου Λυκείου Συκεών σε μαθητές στην Τανζανία για να τις δώσουν χρώμα και να τις ζωντανέψουν. Τα παιδιά της Αφρικής πήραν τους μαρκαδόρους στα χέρια και ξεκίνησαν να ζωγραφίζουν. «Τους άρεσε πάρα πολύ η πρωτοβουλία μας. Τους φάνηκε διαφορετικό και ήταν πρόθυμα να καθίσουν να δώσουν χρώμα στις ζωγραφιές που τους δώσαμε. Όταν τελείωσε η ζωγραφική ακολούθησε το παιχνίδι. Ήταν πολύ πρόθυμα να συμμετάσχουν», αναφέρει ο 28χρονος.

Μετά το πέρας του ταξιδιού τους, οι ζωγραφιές επέστρεψαν στο λύκειο των Συκεών και μοιράστηκαν, πολύχρωμες πλέον, στους μαθητές, στο πλαίσιο χριστουγεννιάτικης γιορτής του σχολείου.

Ένα όμορφο ντοκιμαντέρ «Μέχρι την Τανζανία»

Στιγμές με τα παιδιά της Αφρικής, γεύματα δίπλα στην φωτιά, περιηγήσεις στα χωριά των Μασάι, η καθημερινότητα των ανθρώπων της Αφρικής και οι δυσκολίες που βιώνουν συνθέτουν το ντοκιμαντέρ «Μέχρι Την Τανζανία», που δημιούργησε ο Θανάσης Δημόπουλος.

Ο ίδιος, ο Γιάννης Κορφιάτης και ο Μανώλης Αρμουτάκης πήραν τους σάκους τους και ταξίδεψαν στην Τανζανία. Μετακινούνταν με την αστική συγκοινωνία όπως κάνουν οι άνθρωποι στην Αφρική. Εκτός από την ορεινή Τανζανία, επισκέφτηκαν την πρωτεύουσα, απομακρυσμένα χωριά και χωριά των Μασάι. Κάθισαν μαζί με τους Μασάι πλάι στην φωτιά και έφαγαν μαζί τους κατσίκι που έψησαν οι ντόπιοι. Γνώρισαν τον τρόπο ζωής τους και έμαθαν από αυτούς.

«Αποκτήσαμε πολλές εμπειρίες και πήραμε μαθήματα ζωής», σημειώνει ο κ. Δημόπουλος και προσθέτει η ελληνική κοινότητα στην Τανζανία τους υποδέχτηκε με θέρμη.

«Οι άνθρωποι είναι πολύ φιλόξενοι εκεί. Από την ελληνική κοινότητα στην Τανζανία, Μας φιλοξένησαν και στο Μορογκόρο, μας έδωσαν οδηγούς και οχήματα, χωρίς καν να τα ζητήσουμε», τονίζει ο κ. Δημόπουλος.

Αν και ο ίδιος ήταν στην αρχή δύσπιστος για την επιτυχία του συγκεκριμένου project σήμερα είναι χαρούμενος που έβγαλε εις πέρας την αποστολή του και μάλιστα, όπως λέει είχε απήχηση.

Το ντοκιμαντέρ δημοσιεύτηκε στις 20 Νοεμβρίου, Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Απολαύστε το: