Αγγελούδης για Ολοκαύτωμα: “Δεν θα επιτρέψουμε στη λήθη να επικρατήσει” – Κάλεσμα για συμμετοχή στην πορεία μνήμης την Κυριακή

|
ΓΑΒΡΙΗΛ ΧΑΤΖΗΝΟΠΟΥΛΟΣ

Συμπληρώνονται 81 χρόνια φέτος από την αποφράδα ημέρα που αναχώρησε ο πρώτος συρμός για το στρατόπεδο Άουσβιτς- Μπέργκεναου, όπου θανατώθηκαν 51.000 Θεσσαλονικείς Εβραίοι.

Στη μνήμη των θυμάτων που βρήκαν φρικτό θάνατο, την Κυριακή 17 Μαρτίου 2024, στις 11:30, αναμένεται να πραγματοποιηθεί πορεία μνήμης στη Θεσσαλονίκη, από την πλατεία Ελευθερίας έως τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, την οποία συνδιοργανώνουν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος.

«Υπάρχουν στιγμές που η σιωπή κάνει τον πλέον εκκωφαντικό θόρυβο. Μια τέτοια στιγμή θέλω να πιστεύω ότι θα βιώσουμε την Κυριακή. Έχουμε μεγαλώσει με νωπές αυτές τις θλιβερές μνήμες αυτής της πόλης από αυτό το συμβάν», ανέφερε σήμερα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο δημαρχείο.

Ο κ. Αγγελούδης χαρακτήρισε σημαντική την ημέρα όπου τιμάται η μνήμη των Εβραίων της Θεσσαλονίκης που θανατώθηκαν βάναυσα και ξεκαθάρισε ότι «μέσα από πρωτοβουλίες, δεν θα επιτρέψουμε τη λήθη να επικρατήσει. Η σύμπραξη αυτή στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα ενότητας και ομοψυχίας. Με μια φωνή η Θεσσαλονίκη τιμά τα παιδιά της. Ο μεγαλύτερος εχθρός μας οφείλει και πρέπει να είναι ο εφησυχασμός. Η ανοχή δίνει οξυγόνο στο τέρας του μίσους».

Στη συνέχεια, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στο Μουσείο Ολοκαυτώματος και στο πάρκο μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας, τα οποία θα αποτελέσουν δύο τοπόσημα που θα «υπενθυμίζουν στο διηνεκές το χρέος μας απέναντι στους συμπολίτες μας, τον σεβασμό στη μνήμη τους, ώστε να μην επιτρέψουμε στα φαντάσματα να επιστρέψουν. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι το Ολοκαύτωμα δεν μας αφορά όλους», τόνισε.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Αγγελούδης κάλεσε όλους τους Θεσσαλονικείς να συμμετέχουν την Κυριακή στη σιωπηρή πορεία μνήμης. «Να φωνάξουμε όλοι μαζί ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ», πρόσθεσε.

«Ντροπή για τη Θεσσαλονίκη το parking στην πλατεία Ελευθερίας»

Ντροπή για τη Θεσσαλονίκη χαρακτήρισε το parking στην πλατεία Ελευθερίας, ο αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, Λάζαρος Σεφιχά.

«Η πλατεία Ελευθερίας πρέπει να είναι πάρκο μνήμης και όχι parking αυτοκινήτων. Σκοτεινή περίοδος για την πόλη αυτή του Ολοκαυτώματος. Ο αντισημιτισμός και ο ρατσισμός συνεχίζουν να υπάρχουν και αυξάνονται. Απειλούν τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου», επισήμανε.

Έπειτα υποστήριξε ότι η επιτυχία της πορείας μνήμης την Κυριακή θα είναι να αποκτήσουν ουσία οι λέξεις «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ».

«Να αντισταθούμε στη λήθη της ιστορίας που κινδυνεύει να μας ολισθήσει σε επικίνδυνες πρακτικές»

«Να αντισταθούμε στη λήθη της ιστορίας που κινδυνεύει να μας ολισθήσει σε επικίνδυνες πρακτικές», επισήμανε από την πλευρά του ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας.

Ο ίδιος δήλωσε ότι με τη συμμετοχή του ΑΠΘ στην εκδηλώσεις μνήμης «τιμούμε τη μνήμη των χιλιάδων συμπολιτών μας Εβραίων της Θεσσαλονίκης. Έχουμε λάβει στο παρελθόν πολλές πρωτοβουλίες για να διατηρηθεί ζωντανή η μνήμη των θυμάτων».

Στο πλευρό του δήμου το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για Μουσείο Ολοκαυτώματος και πλατεία Ελευθερίας

«Απόλυτη η συμπαράστασή μας στις προθέσεις της νέας δημοτικής αρχής» σε ό,τι έχει να κάνει με το Μουσείο Ολοκαυτώματος αλλά και την πλατεία Ελευθερίας», επισήμανε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Αλέξανδρος Χατζηγεωργίου.

«Οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια δεν μας επιτρέπουν να έχουμε μαζί μας τους φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης», πρόσθεσε στη συνέχεια.

«Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης ξεπερνάει τη λογική»

«Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων της Θεσσαλονίκης ξεπερνάει τη λογική. Η πορεία μνήμης και οι εκδηλώσεις είναι εμβληματικά ιδιαίτερες και με χαρά συμμετέχει το ΔΙΠΑΕ ως ελάχιστον φόρο τιμής», είπε ο πρύτανης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, Σταμάτης Αγγελόπουλος.

«Το Ολοκαύτωμα μας υπενθυμίζει ότι είναι ο πιο βαρύς κρίκος σε μία σειρά βίας», πρόσθεσε και υπογράμμισε ότι οι εκδηλώσεις μνήμης αποτελούν «φάρο γνώσης για να πούμε όλοι ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ».

Για την πλατεία Ελευθερίας και τη μετατροπή της σε πάρκο μνήμης, ο κ. Αγγελόπουλος είπε πως θα αποτελέσει σημείο όπου οι κάτοικοι αυτής της πόλης δεν θα ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλον.