Καστελόριζο: “Οι δυο γιατροί είχαν ήδη παραιτηθεί όταν έγινε το επεισόδιο στο λιμάνι” λέει η 2η ΥΠΕ

Ανακοίνωση για το περιστατικό που σημειώθηκε στο Καστελόριζο, με πρωταγωνιστές δύο αγροτικούς γιατρούς και δημοτικούς υπαλλήλους, εξέδωσε η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Πειραιώς και Αιγαίου.
Η ΥΠΕ υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως όταν εκτυλίχθηκαν τα επεισόδια στο λιμάνι στο Καστελόριζο, οι δύο γιατροί δεν ήταν πλέον υπάλληλοι του ΕΣΥ, καθώς οι παραιτήσεις τους είχαν ήδη γίνει αποδεκτές.
Η υπόθεση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, καθώς ένας από τους δύο γιατρούς συνελήφθη έπειτα από τη συμπλοκή και τις εκατέρωθεν εγκλήσεις που ακολούθησαν κατά την προσπάθειά τους να αναχωρήσουν από το νησί.
Η διοίκηση της 2ης ΥΠΕ διευκρίνισε ότι οι δύο γιατροί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους αφού απορρίφθηκε αίτημά τους για ταυτόχρονη λήψη άδειας.
Ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι κατά τον χρόνο του μετέπειτα επεισοδίου είχαν ήδη απολέσει την ιδιότητα του δημόσιου λειτουργού.
Τα γεγονότα που συνέβησαν αργότερα, με την προσπάθεια δημοτικών υπαλλήλων να εμποδίσουν την αποχώρηση των γιατρών από το νησί, ήταν διένεξη «μεταξύ δύο ιδιωτών και αρμοδίων δημοτικών υπαλλήλων του νησιού», διευκρινίζει η ΥΠΕ.
Η ανακοίνωση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας
«Σε συνέχεια των δημοσιευμάτων που αφορούν τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Καστελόριζο, η Διοίκηση της 2ης Υ.Π.Ε. Πειραιώς και Αιγαίου διευκρινίζει τα ακόλουθα:
Οι δύο υπόχρεοι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου, οι οποίοι υπηρετούσαν στο Π.Π.Ι. Μεγίστης και δεν είχαν ακόμη συμπληρώσει έναν μήνα υπηρεσίας, υπέβαλαν αίτημα ταυτόχρονης λήψης άδειας. Το αίτημα αυτό δεν έγινε αποδεκτό, κατόπιν απόφασης του Διοικητή της 2ης Υ.Π.Ε.
Αμέσως μετά, οι δύο ιατροί υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, οι οποίες έγιναν τελικώς δεκτές μετά την έκδοση των σχετικών εγγράφων. Ως εκ τούτου, από τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 03/07/2026, οι εν λόγω ιατροί έπαυσαν να φέρουν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου ή του υπόχρεου ιατρού υπηρεσίας υπαίθρου και πλέον αποτελούν ιδιώτες πολίτες.
Για την άμεση και απρόσκοπτη κάλυψη των υγειονομικών αναγκών του νησιού, η 2η Υ.Π.Ε. προχώρησε άμεσα στη μετακίνηση ειδικής Γενικής Ιατρού, καθώς και ιατρού υπηρεσίας υπαίθρου, στη δομή υγείας της Μεγίστης.
Κατόπιν των ανωτέρω, η 2η Υ.Π.Ε. Πειραιώς και Αιγαίου δηλώνει ρητά ότι δεν φέρει καμία απολύτως ανάμειξη ή ευθύνη για οποιοδήποτε περιστατικό ή διένεξη έλαβε χώρα μεταγενέστερα μεταξύ των δύο ιδιωτών και των αρμόδιων δημοτικών υπαλλήλων του νησιού.
Κύριο μέλημα και προτεραιότητα της Διοίκησης παραμένει η απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών δημόσιας υγείας στους κατοίκους του νησιού. Διαβεβαιώνουμε, συνεπώς, τους κατοίκους της Μεγίστης ότι η εύρυθμη λειτουργία του ιατρείου είναι πλήρως εξασφαλισμένη, καθώς η δομή είναι επαρκώς στελεχωμένη από έμπειρη Γενική Ιατρό και ιατρό υπηρεσίας υπαίθρου, βεβαίως υπάρχει αναλυτής τροπονίνης στο ιατρείο point of care high sensitivity και δέκα διαθέσιμα αντιδραστήρια»





