Νέα έρευνα: Αρχές Ιουνίου μειώνονται δραματικά τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα

|
THESTIVAL TEAM

Μείωση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην χώρα μας στις αρχές Ιουνίου καταγράφει ομάδα επιστημόνων από το NANOTEXNOLOGY 2020 και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ.

Στην Κίνα και στη Νότια Κορέα τα κρούσματα του κορωνοϊού, έφθασαν στο υψηλότερο σημείο τους την περίοδο μεταξύ αρχών Φεβρουαρίου και μέσα Μαρτίου. Αντίστοιχα. Αυτές οι δύο χώρες, των οποίων την εξέλιξη των κρουσμάτων μελετά με ενδιαφέρον η ομάδα της Οργανωτικής Επιτροπής του NANOTEXNOLOGY 2020 , του διεθνούς Συνεδρίου Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστημών  που διεξάγεται από τις  4-11 Ιουλίου, παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί δείχνουν πως αμέσως μετά το τέλος της πρώτης φάσης των κρουσμάτων COVID 19 ξεκίνησε  μια δεύτερη.

Η Οργανωτική Επιτροπή του Πολύ-συνεδρίου NANOTEXNOLOGY 2020 και το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας LTFN του ΑΠΘ καθημερινά παρακολουθούν την πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού σε ολόκληρο τον κόσμο και την εξάπλωση της πανδημίας, με σκοπό να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και των οικονομικών επιπτώσεων. Για την ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιούνται τεκμηριωμένες διαδικασίες μοντελοποίησης ( S-curveκαι Gussian), προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την πορεία του COVID-19 σε όλο τον κόσμο. 

Το ορθόδοξο Πάσχα (περίοδος 13-22 Απριλίου ) ήταν μια κρίσιμη περίοδος για την εξάπλωση του ιού στη χώρα μας. Στις 21 Απριλίου είχαμε 150 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Κρανίδι σε δομή προσφύγων. Τέτοια περιστατικά αύξησαν τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού και άλλαξαν λίγο την πορεία της εξάπλωσης του ιού στην Ελλάδα. Ωστόσο, όπως δείχνουν τα μοντέλα που επεξεργάζεται η ομάδα, εφόσον η αποκλιμάκωση των μέτρων της καραντίνας θα γίνει ομαλά, στις αρχές Ιουνίου τα νέα κρούσματα θα καταγράφονται σε μονοψήφιο αριθμό γεγονός που θα σηματοδοτήσει την πλήρη άρση των μέτρων.

nano.jpg

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 7ης Μαΐου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αφρική αντιστοιχούν στο 39%, 34% και 1.3% των παγκόσμιων περιπτώσεων (με εξαίρεση αυτά της Κίνας). Χρησιμοποιώντας και πάλι την καμπύλη S προβλέπεται ότι στις αρχές Ιουνίου οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις για την Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Αφρική αναμένεται να φτάσουν το 35%, το 32% και το 1.8% των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων στον παγκόσμιο πληθυσμό.

Φωτό: Intime

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.