Κύπριοι αγωνιστές και Θεσσαλονικείς μαθητές τιμούν τη μνήμη των ανταρτών της ΕΟΚΑ

«Τον ήρωα Σάββα Ροτσίδη τον μετέφεραν σε ένα σανατόριο για νεκροτομή και κάλεσαν τον πατέρα του να τον παραλάβει. Αυτός αρνήθηκε. Είπε, ο γιος μου έφυγε γαμπρός από το σπίτι και πάλι γαμπρός θα επιστρέψει. Κι έφερε τη στολή του, τον έντυσε, τον παρέλαβε και τον μετέφεραν στο χωριό, με μεγάλη πομπή. Μετά την κηδεία, όταν πήγαιναν να τον συλλυπηθούν, προσέφερε λουκούμια του γάμου και τους έλεγε «σήμερα παντρεύουμε τον γιο μας». Με τρεμάμενη φωνή και δάκρυα στα μάτια, ο Κύπριος αγωνιστής, Ρογήρος Σιηπιλλής, 76 ετών σήμερα, περιγράφει τις στιγμές που βίωσε στην ηλικία των 16 ετών, όταν εντάχθηκε στην Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών κι ως αντάρτης πάλεψε για την ελευθερία.
Πλάι του, ο έτερος αγωνιστής, Αντρέας Χαραλάμπους, ο οποίος εντάχθηκε στον ΕΟΚΑ σε ηλικία 17 ετών. Ο ένοπλος αγώνας του Κυπριακού λαού εναντίον της Βρετανικής κυριαρχίας άρχισε 30 λεπτά μετά τα μεσάνυκτα της 31ης Μαρτίου προς την 1η Απριλίου 1955. Εκκωφαντικές εκρήξεις συγκλόνισαν τη Λευκωσία, τη Λάρνακα και τη Λεμεσό. Νέοι, μαθητές και εργαζόμενοι πήραν τα όπλα. «Όταν ακούσαμε τις βόμβες, δεν ξέραμε τι ακριβώς συμβαίνει. Όμως, στο σχολείο, μαθαίναμε για τον αγώνα του 1821 και είχαμε μέσα μας μια φλόγα. Όταν καταλάβαμε πλέον ότι ξεκίνησε αγώνας για την απελευθέρωση, νιώθαμε ότι είμαστε έτοιμοι» εξομολογείται ο κ. Χαραλάμπους. Ο ίδιος, ήταν ο πρώτος που κατάφερε να δραπετεύσει από τις κεντρικές φυλακές και να ενταχθεί στο αντάρτικο. Παρότι ήταν μικρός σε ηλικία, δεν λύγισε. «Όταν συνάντησα τον Θάσο (Σοφοκλέους), μου είπε «τι θα σε κάνω εσένα; Είσαι μικρό παιδί. Εσένα ένα μπάτσο να σου δώσουν θα μιλήσεις όταν θα μας πιάσουν οι Άγγλοι». Εγώ είπα ότι έχω το θάρρος και πράγματι, δεκαοκτώ ημέρες στα βασανιστήρια, ούτε μίλησα και νιώθω περήφανος».
Οι μαθητές τιμούν τη μνήμη της Κυπριακής νεολαίας
Οι δύο αγωνιστές βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή τη μαθητική εκδήλωση που είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τετάρτη 22 Απριλίου, στις 20.00, στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Εξήντα χρόνια μετά την έναρξη του Κυπριακού Αγώνα ενάντια στην αγγλική κατοχή, μαθητές από σχολεία της πόλης, θα τιμήσουν τη μνήμη της νεολαίας της Κύπρου που έπεσε μαχόμενη, με θεατρικά δρώμενα, τραγούδια και χορούς. «Νομίζω ότι είναι η μόνη εκδήλωση που γίνεται παγκόσμια από μη Κύπριους για την Κύπρο» ανέφερε χαρακτηριστικά, στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε ενόψει της εκδήλωσης, ο πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη, Κώστας Ψευδιώτης. «Όσο απαραίτητο είναι για τη νέα γενιά των Ελλήνων να γνωρίζουν την ελληνική ιστορία, είναι το ίδιο απαραίτητο να γνωρίζουν και την πρόσφατη Κυπριακή ιστορία» σημείωσε από την πλευρά του ο αν. πρύτανης του ΑΠΘ, Θεοδωρος Λαόπουλος.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία έξι χρόνια. Για την Γεωργία Ταουσιάνη, μαθήτρια του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, αυτή είναι η τρίτη συμμετοχή. Παρότι η ίδια δεν έχει κυπριακές ρίζες, η Κύπρια καθηγήτριά της της εμφύσησε το ενδιαφέρον για το σημαντικό αυτό κομμάτι της σύγχρονης Κυπριακής ιστορίας. Η ίδια έγραψε μάλιστα ένα διήγημα που βασίστηκε σε πραγματική ιστορία, το οποίο και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό των λογοτεχνών της Β. Ελλάδος. «Ήταν η ιστορία μιας μάνας, η οποία δεν μπορούσε να δεχτεί τον χαμό του παιδιού της. Έψαχνε ακόμη στους δρόμους, μετά από τόσα χρόνια, με μια φωτογραφία στα χέρια, γιατί πίστευε ότι κάπου υπάρχει. Στην πραγματικότητα είχε σκοτωθεί ο γιος της. Αυτή η ιστορία με συγκλόνισε» αναφέρει η Γεωργία.
Μεταξύ των συμμετεχόντων μαθητών είναι και η Άντρεα Παυλίδου, μαθήτρια του 6ου Γενικού Λυκείου Καλαμαριάς. Κυπριακής καταγωγής η ίδια, άκουγε από μικρή τον παππού της να της διηγείται ιστορίες του αγώνα της ΕΟΚΑ. «Είμαι πολύ περήφανη για όσα έκανε για την Κύπρο. Όποτε μου τα διηγείται, νιώθω περηφάνια για την οικογένειά μου και θέλω πολύ να μάθουν και οι συμμαθητές μου εδώ στη Θεσσαλονίκη, πόσο υποφέρει η Κύπρος όλα αυτά τα χρόνια» λέει η Άντρεα.
Ο αγώνας για την απελευθέρωση συνεχίζεται
Για τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ αλλά και τους απογόνους τους, το «Δεν ξεχνώ» είναι όρκος. Στη μνήμη των ανθρώπων που έδωσαν τη ζωή τους για την απελευθέρωση της πατρίδας τους, οι συναγωνιστές τους που κατάφεραν να γλιτώσουν, δηλώνουν ότι ο σκοπός είναι μόνο ένας. Η απελευθέρωση της Κύπρου και η ένωση με την Ελλάδα. «Έχουμε δώσει έναν αγώνα και θα τον τηρήσουμε μέχρι την τελευταία σταγόνα του αίματός μας. Γι’ αυτό δεν συμφωνούμε και με τις διαπραγματεύσεις που γίνονται, γιατί μας δεσμεύει αυτός ο όρκος που δεν είναι άλλος από την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα» αναφέρει ο κ. Θάσος Σοφοκλέους, Πρόεδρος των συνδέσμων αγωνιστών ΕΟΚΑ.
Η εκδήλωση
Ο τίτλος της μαθητικής εκδήλωσης είναι «Μικρός Λαός Μεγάλες Θυσίες» και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Απριλίου 2015, στις 8 το βράδυ στην Αίθουσα Τελετών ΑΠΘ. Διοργανώνεται από την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας, το Γενικό Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας,και την Κυπριακή Παροικία της Θεσσαλονίκης, με την στήριξη της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και των Διευθύνσεων Β/θμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης.Την στηρίζουν ακόμη οι Δήμοι Θεσσαλονίκης και Καλαμαριάς και τα Υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας της Κύπρου. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος.