Προ των πυλών η πολική εισβολή στην Ελλάδα – Έρχεται έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ, τι λέει ο Κολυδάς

Φωτογραφία: Intime
|
THESTIVAL TEAM

Την επικείμενη έκδοση Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού εντός των επόμενων ωρών προανήγγειλε ο πρώην διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θοδωρής Κολυδάς, ενόψει της ψυχρής εισβολής που αναμένεται να επηρεάσει μεγάλο μέρος της χώρας.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Κολυδάς επισημαίνει την ανάγκη για πλήρη και απρόσκοπτη λειτουργία του δικτύου ραδιοβολίσεων της ΕΜΥ, καλώντας τη διοίκηση της Υπηρεσίας να διασφαλίσει τη διενέργεια μετρήσεων και από τους τρεις σταθμούς ανώτερης ατμόσφαιρας, τόσο τις νυχτερινές όσο και τις μεσημβρινές ώρες.

Όπως τονίζει, οι ραδιοβολίσεις αποτελούν τη βασική «πρώτη ύλη» για την αξιόπιστη τροφοδότηση των αριθμητικών προγνωστικών μοντέλων. Χωρίς πραγματικά δεδομένα από την ανώτερη ατμόσφαιρα, η ανάλυση και η πρόγνωση του καιρού βασίζονται σε ελλιπείς εκτιμήσεις, γεγονός που αυξάνει την αβεβαιότητα των προβλέψεων.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στις περιπτώσεις έντονων και δυναμικών καιρικών μεταβολών, όπως μια ψυχρή εισβολή, όπου –όπως σημειώνει– η έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση είναι κρίσιμη τόσο για την Πολιτεία όσο και για τους πολίτες.

«Οι ραδιοβολίσεις δεν αποτελούν τυπική διαδικασία, αλλά ουσιαστικό εργαλείο επιχειρησιακής πρόγνωσης και έγκαιρης προειδοποίησης», υπογραμμίζει ο πρώην επικεφαλής της ΕΜΥ, ειδικά σε περιόδους αυξημένου κινδύνου για εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.

Καταλήγοντας, ο κ. Κολυδάς επισημαίνει ότι στη σημερινή συγκυρία, όπου η ακρίβεια της πρόγνωσης έχει άμεσες επιπτώσεις στην ασφάλεια και την καθημερινότητα των πολιτών, η πλήρης αξιοποίηση του δικτύου παρατηρήσεων της ΕΜΥ είναι «περισσότερο από ποτέ αναγκαία».