“Καμπανάκι” από Αρναούτογλου: Έρχονται θυελλώδεις άνεμοι και κρύο σήμερα και αύριο σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις – “Ασφαλίστε τα αντικείμενα σας”

Φωτογραφία: Intime
|
THESTIVAL TEAM

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστά ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου για τον καιρό της Κυριακής και της Δευτέρας (28–29 Δεκεμβρίου), προειδοποιώντας μέσω ανάρτησής του στο Facebook για σφοδρούς βορειοδυτικούς ανέμους σε επίπεδα θύελλας και έντονο κρύο στην αίσθηση, κυρίως σε Θεσσαλονίκη, Κιλκίς, Σέρρες και Χαλκιδική.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, την Κυριακή οι άνεμοι θα αρχίσουν να ενισχύονται από τις πρωινές ώρες, με το πιο δύσκολο διάστημα να εντοπίζεται από περίπου τις 10:00 το πρωί έως αργά το βράδυ, γύρω στις 22:00–23:00. Οι ριπές του ανέμου αναμένεται να είναι πολύ ισχυρές, φτάνοντας τα 9 με 10 μποφόρ και πρόσκαιρα ακόμη και τα 11, κυρίως σε εκτεθειμένα σημεία, ανοιχτούς δρόμους και γέφυρες.

Ο κίνδυνος για πτώσεις κλαδιών, αντικειμένων ή ακόμη και δέντρων χαρακτηρίζεται αυξημένος, ενώ δεν αποκλείονται ζημιές σε πινακίδες και σοβαρές δυσκολίες στην οδήγηση, ειδικά για ψηλά και ελαφρά οχήματα.

Παρά το γεγονός ότι η θερμοκρασία θα κυμανθεί γύρω στους 12 βαθμούς Κελσίου, ο ισχυρός άνεμος θα ρίξει αισθητά την «αισθητή» θερμοκρασία. Όπως τονίζει ο κ. Αρναούτογλου, το μεσημέρι θα μοιάζει με περίπου 7 βαθμούς, ενώ τις πρωινές και βραδινές ώρες η αίσθηση του κρύου θα πλησιάζει ακόμη και το μηδέν.

Τη Δευτέρα, οι άνεμοι δεν υποχωρούν, παραμένοντας ισχυροί σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, με κατά διαστήματα έντονες ριπές. Ο κίνδυνος για πτώσεις κλαδιών και προβλήματα σε εκτεθειμένα σημεία θα συνεχιστεί, ιδιαίτερα σε δέντρα που έχουν ήδη καταπονηθεί από τις συνθήκες της Κυριακής.

Το κρύο θα παραμείνει έντονο, όχι τόσο λόγω περαιτέρω πτώσης της θερμοκρασίας, όσο εξαιτίας του ανέμου, που θα διατηρεί την αισθητή θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα.

Συμπερασματικά, οι δύο ημέρες απαιτούν αυξημένη προσοχή. Ο μετεωρολόγος συστήνει να ασφαλιστούν αντικείμενα σε μπαλκόνια και αυλές, να περιοριστούν οι μετακινήσεις σε εκτεθειμένα σημεία και να δοθεί έμφαση στην κατάλληλη ένδυση, καθώς ο δυνατός αέρας θα κάνει το κρύο πιο «τσουχτερό» από αυτό που δείχνει το θερμόμετρο.

Διαβάστε μας στο Google News Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.