Έρχεται νέα κακοκαιρία: Πολική εισβολή με θυελλώδεις ανέμους και χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα – Η πρόγνωση Μαρουσάκη

Ολοκληρώνει σήμερα τη δράση της η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε τη χώρα τις τελευταίες ώρες, αφήνοντας πίσω της έντονα καιρικά φαινόμενα και απότομες μεταβολές του καιρού. Ωστόσο, το σκηνικό δεν σταθεροποιείται, καθώς –σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του OPEN, Κλέαρχο Μαρουσάκη– η απομάκρυνση του κύματος κακοκαιρίας συνοδεύεται από την είσοδο πολικής αέριας μάζας.
Όπως εξηγεί, το σύστημα μετακινείται σταδιακά προς το νότιο-νοτιοανατολικό Αιγαίο, την ώρα που ψυχρές πολικές μάζες συγκρούονται με θερμότερες, προκαλώντας ενίσχυση των βόρειων-βορειοδυτικών ανέμων. Οι άνεμοι αναμένεται να φτάσουν ακόμη και σε επίπεδα θύελλας, ενώ η θερμοκρασία θα σημειώσει ραγδαία πτώση.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Αττικής, όπου χθες ο υδράργυρος άγγιξε τους 21 βαθμούς Κελσίου, ενώ αύριο το πρωί δεν θα ξεπεράσει τους 6 βαθμούς.
«Πολική φωτοβολίδα» και χιονοπτώσεις έως 24 ώρες
Η έλευση των πολικών αερίων μαζών θα φέρει χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλότερα υψόμετρα σε περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Σε αρκετές περιοχές, τα φαινόμενα ενδέχεται να έχουν διάρκεια έως και 24 ώρες, στο πλαίσιο αυτού που ο Κλέαρχος Μαρουσάκης χαρακτηρίζει ως «πολική φωτοβολίδα».
Προς το Σάββατο, ο καιρός θα παρουσιάσει πρόσκαιρη βελτίωση, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει στους 19-20 βαθμούς. Ωστόσο, η ανάπαυλα θα είναι σύντομη, καθώς νέο κύμα κακοκαιρίας θα αλλάξει και πάλι το σκηνικό, με στροφή των ανέμων σε νοτιάδες και αυξημένες βροχοπτώσεις κυρίως στα δυτικά και στο ανατολικό Αιγαίο.
Πιθανότητα για χιόνια στα βόρεια προάστια της Αττικής
Από το βράδυ της Κυριακής, νέα πολική αέρια μάζα θα ρίξει ξανά αισθητά τη θερμοκρασία. Στην Αττική, ο υδράργυρος θα επιστρέψει γύρω στους 6 βαθμούς Κελσίου, ενώ τη Δευτέρα και την Τρίτη αυξάνονται οι πιθανότητες για χιονοπτώσεις στα βόρεια προάστια.
Παράλληλα, χιονοπτώσεις αναμένονται στη βορειοανατολική χώρα, στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, στις Σποράδες, στην Αττικοβοιωτία, στην Εύβοια, στη βορειοανατολική Πελοπόννησο, καθώς και στα ορεινά της Κρήτης. Όπως σημείωσε ο μετεωρολόγος, δεν αποκλείεται να δούμε χιόνι ακόμη και σε νησιά, δίπλα στη θάλασσα.
Από την Τρίτη και μετά, πάντως, η θερμοκρασία αναμένεται σταδιακά να ανεβαίνει, φτάνοντας τους 17-18 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός σήμερα – Πέμπτη
Για σήμερα, ο καιρός ξεκινά άστατος σχεδόν σε όλη τη χώρα, με βροχές και καταιγίδες κυρίως σε θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά αλλά και σε χαμηλά υψόμετρα της βορειοδυτικής και βορειοανατολικής Ελλάδας. Αν και τα φαινόμενα θα υποχωρούν σταδιακά, η ημέρα θα είναι δύσκολη λόγω των ισχυρών ανέμων και του έντονου ψύχους.
Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα καταγραφούν νωρίς το πρωί, καθώς από το μεσημέρι και μετά αναμένεται αισθητή πτώση.
Αττική και Θεσσαλονίκη
Στην Αττική, βροχές θα σημειωθούν τις πρώτες πρωινές ώρες, με σταδιακή βελτίωση και μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας. Η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 16 βαθμούς, όμως από το απόγευμα θα υποχωρήσει, με αύριο να μην ξεπερνά τους 6-7 βαθμούς.
Στη Θεσσαλονίκη, αναμένονται επίσης βροχές νωρίς το πρωί, με τη θερμοκρασία να αγγίζει τους 13 βαθμούς. Από το απόγευμα θα σημειωθεί απότομη πτώση, ενώ αύριο ο υδράργυρος θα φτάσει ακόμη και στους 0 βαθμούς Κελσίου.





