Ιερώνυμος: Εκτιμούμε ιδιαιτέρως την προσφορά των θραυσμάτων από τα Μουσεία του Βατικανού

|
THESTIVAL TEAM

Με την αντιπροσωπεία από το Βατικανό που βρίσκεται στην Ελλάδα για την τελετή επανένωσης των θραυσμάτων που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, συναντήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος.

Καλωσορίζοντας τα μέλη της αντιπροσωπείας από το Βατικανό, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξέφρασε τη συγκίνηση και τη χαρά του για την παράδοση των τριών θραυσμάτων από τα Μουσεία του Βατικανού στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ενόψει της αποψινής τελετής στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως «τα γεγονότα που θα ακολουθήσουν και θα ζήσουμε σήμερα είναι γεγονότα που έχουν γεμίσει χαρά την καρδιά όλων των Ελλήνων.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ηρωική απόφαση του Προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας να δωρίσει έναν θησαυρό που μπορεί να μην φαίνεται μεγάλος, αλλά είναι μέγιστο δώρο προς όλους μας, είναι κάτι που μας αφήνει υπόχρεους». Μάλιστα, σημείωσε ότι «ο λόφος της Ακρόπολης και ο ναός του Παρθενώνα είναι σημεία τα οποία συγκλονίζουν την ιστορία και την πορεία του καθενός σε αυτόν τον τόπο».

Επίσης, εξέφρασε, για ακόμη μία φορά, τη συγκίνηση του για τη χειρονομία του Πάπα Φραγκίσκου για την επιστροφή των θραυσμάτων και συμπλήρωσε: «Εκτιμούμε ιδιαιτέρως την απόφαση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για την προσφορά, προς το ταπεινό πρόσωπο μου, των θραυσμάτων, τα οποία και εμείς εξίσου πρόθυμα παραχωρήσαμε στο ελληνικό κράτος, για να εκτεθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης».

Σε άλλο σημείο, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και επισήμανε: «Πιστεύω ότι ο χριστιανισμός μας, η διδασκαλία, η πίστη μας, μπορεί να βοηθήσει στην επίλυσή τους». «Εξάλλου, οι ηγέτες των Εκκλησιών καλούμαστε να κοιτάξουμε όχι αυτά που μας χωρίζουν αλλά αυτά που μας ενώνουν» τόνισε χαρακτηριστικά.

Επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο επίσκοπος Braian Farell, γραμματέας της Επιτροπής του Βατικανού για την Προώθηση της Ενότητας των Χριστιανών και μέλη ο υπογραμματεύς της Επιτροπής π. Andrea Palmieri, η καθηγήτρια Dr Barbara Jatta, διευθύντρια των Μουσείων του Βατικανού και ο Αρχιεπίσκοπος Jan Romeo Pawlowski, Νούντσιος του Βατικανού στην Ελλάδα.

Παρόντες στην συνάντηση ήταν, επίσης, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, ο πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης, ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος, Αρχιμανδρίτης Ιάκωβος Ανδριόπουλος, ο συνεργάτης της Συνοδικής Επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης και ο Αρχιδικάκονος π. Ιωάννης Μπούτσης.

Ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας Επίσκοπος Braian Farell, μετέφερε τους χαιρετισμούς του Πάπα Φραγκίσκου και αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη συμβολική αξία που έχουν τα θραύσματα που παραχωρήθηκαν από το Μουσείο του Βατικανού.

«Είναι αλήθεια ότι δεν μπορούσε κανείς να αναλογιστεί πόση ικανοποίηση θα προσέφερε στον ελληνικό λαό αυτή η πρωτοβουλία και είμαστε βαθιά συγκινημένοι που συμμετέχουμε σε αυτό το ιστορικό γεγονός» σημείωσε ο επίσκοπος και συμπλήρωσε: «Η αξία των επαφών μεταξύ των εκκλησιών είναι το πιο σημαντικό. Και, επίσης, θέλω να τονίσω την επιθυμία να είμαστε πρωταγωνιστές και εκπρόσωποι της ιδέας της μεταξύ μας συνεργασίας».

Η επίσημη τελετή επανένωσης των τριών θραυσμάτων θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα, στις 17:30, στο Μουσείο της Ακρόπολης. Με την τελετή αυτή ολοκληρώνεται η πρωτοβουλία του Πάπα Φραγκίσκου να δωρίσει τα τρία αυτά θραύσματα στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος και έρχεται σε συνέχεια της εφαρμογής της συμφωνίας που υπεγράφη στα Μουσεία του Βατικανού, στις 7 Μαρτίου 2023, μεταξύ των εκπροσώπων του Πάπα και του Αρχιεπισκόπου, για την παράδοση των γλυπτών στον εκπρόσωπο του Αρχιεπισκόπου και εν συνεχεία στον διευθυντή του Μουσείου της Ακροπόλεως.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.