WE: Ένας ξεχωριστός πολυχώρος πολιτισμού και αθλητισμού «ξεφυτρώνει» στην Αποθήκη της Λ. 3ης Σεπτεμβρίου (ΦΩΤΟ)

|
ΒΑΣΩ ΛΥΚΟΥΡΙΝΟΥ

Σκαλωσιές, τούβλα και τσιμέντα έχει γεμίσει εδώ και δύο περίπου μήνες ο χώρος όπου στεγαζόταν κατά τη δεκαετία του ’80 το παγοδρόμιο της Θεσσαλονίκης, στη λεωφόρο 3ης Σεπτεμβρίου. To κτίριο, το οποίο παρέμεινε αναξιοποίητο για περίπου μια δεκαετία, ανοίγει και πάλι τις πύλες του για το κοινό. Η ανακατασκευή και ανακαίνισή του βρίσκεται σε εξέλιξη, προκειμένου να στεγάσει έναν νέο χώρο πολιτισμού και αθλητισμού, ο οποίος θα αποτελέσει ζωντανό σημείο συνάντησης, διάδρασης και επικοινωνίας.

Οι εργασίες άρχισαν στις 30 Δεκεμβρίου του 2014 και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον Απρίλιο του 2015. Τότε, στο κτίριο που στέγασε στο παρελθον από αποθήκες του στρατού, μέχρι παγοδρόμια και κέντρα διασκέδασης κάθε τύπου, θα λειτουργήσει το “WE”, ένας χώρος indoor sports, χιονοδρομίας, αναρρίχησης και skate, αλλά ειδικά διαμορφωμένος ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει και κάθε είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Από στρατιωτική αποθήκη… indoor sports και συναυλίες

Το κτίριο χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως στρατιωτική αποθήκη, ενώ στο πέρασμα των χρόνων φιλοξένησε, μεταξύ άλλων και το πρώτο παγοδρόμιο της πόλης. Μετά το κλείσιμο του παγοδρομίου στα τέλη της δεκαετίας του ’80, το κτίσμα που ανήκει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, φιλοξένησε διάφορα κέντρα διασκέδασης και ντισκοτέκ, ενώ εδώ και περίπου μία δεκαετία ο χώρος παρέμενε ανεκμετάλλευτος και κλειστός. Την άνοιξη του 2013, όμως, η Alpika ανακάλυψε το χώρο και ξεκίνησε την προσπάθεια να τον μετατρέψει σε σημείο συνάντησης και δράσης των Θεσσαλονικέων. «Είμαστε μία ομάδα 30άρηδων, που πέρα από τα ενδιαφέροντα που είχαμε για τη χιονοδρομία, τον πολιτισμό και τις συναυλίες, είχαμε και μια πεποίθηση ότι μπορούμε να μείνουμε εδώ και να κάνουμε κάτι που μας αρέσει. Κάτι που θα είναι ενάντια σε όλο αυτό το κύμα κακώς κειμένων και καταστροφής που επικρατούσε», εξηγεί στο Thestival ο Σάκης Κρέζιος, ένας εκ των εμπνευστών του WE και προσθέτει ότι αναζητούσαν έναν τέτοιο χώρο για αρκετά χρόνια. «Έγιναν κινήσεις σε αυτήν την προσπάθεια, που μέχρι και τρελούς θα μας χαρακτήριζαν. Ήταν και μία αντίθεση. Ότι εμείς θα μείνουμε ζωντανοί», λέει χαρακτηριστικά ο Σάκης.

Χαρακτηρίζοντας τους εαυτούς τους ως «χομπίστες», τα μέλη της Alpika έχουν επιχειρήσει εδώ και αρκετά χρόνια να ασχοληθούν με το κομμάτι του πολιτισμού με ανοιχτά event, συνδυάζοντας urban αθλητικές δραστηριότητες. «Πάντα το ενδιαφέρον μας ήταν ταυτόχρονο στο πολιτιστικό και αθλητικό κομμάτι. Θέλαμε να τα κάνουμε σε ένα κλειστό χώρο, που θα είναι το σπίτι μας, όπου θα μπορεί ο κόσμος να δοκιμάσει πράγματα με ασφάλεια», αναφέρει ο Σάκης Κρέζιος και συμπληρώνει ότι η μοναδικότητα του WE έγκειται στο γεγονός του συνδυασμού των πραγμάτων. «Κάποιος θα ακούει μια συναυλία και κάποιος άλλος πίσω θα αναρριχάται σε έναν τοίχο. Ο συνδυασμός είναι η καινοτομία», τονίζει.

Προσομοιωτής χιονοδρομίας και τοίχος αναρρίχησης

Ο χώρος του WE φιλοδοξεί να αποτελέσει το νέο spot για indoor sports στη Θεσσαλονίκη. Το κοινό θα έρθει σε επαφή με προσομοιωτή χιονοδρομία, που έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, και αποτελεί ιδανικό τρόπο για εκμάθηση και εξάσκηση ski και snowboard. Επιπλέον, θα υπάρχει τοίχος αναρρίχησης υπό μορφή boulder (βράχου) και όχι του γνωστού κάθετου τοίχου, ενώ θα προσφέρεται η δυνατότητα για διοργάνωση skate και ΒΜΧ event, με κάποιες κατασκευές και προσθήκες κατά περίσταση. Τέλος, πρόκειται να στηθεί ένα κατάστημα λιανικής που θα εξυπηρετεί τις αθλητικές δραστηριότητες με ιδιαίτερο τρόπο. Όσον αφορά τον πολιτισμό, θα υπάρχει ένας πολυμορφικός χώρος, ο οποίος φτιάχνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει πληθώρα γεγονότων και δραστηριοτήτων, όπως συναυλίες, φεστιβάλ, ομιλίες, συνέδρια, θεατρικά και καλλιτεχικές εγκαταστάσεις.

Όπως λέει ο Σάκης, το WE θα είναι ανοιχτό σε συνεργασίες με φορείς και συλλογικότητες της Θεσσαλονίκης, ενώ το απευθύνεται στο ευρύ κοινό της πόλης, αλλά με μια ιδιαίτερη… προτίμηση. «Είναι όλοι καλοδεχούμενοι και το γεγονός ότι ο χώρος είναι στο κέντρο βοηθάει να απευθυνθείς σε όλους, δεν θέλουμε να αποκλείσουμε κανέναν. Μας ενδιαφέρει, όμως, λίγο παραπάνω να προσελκύσουμε ανθρώπους, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν είχαν τη δυνατότητα, την παρέα, το κίνητρο ή την οικονομική επάρκεια για να δοκιμάσουν αυτές τις δραστηριότητες», επισημαίνει.

Περισσότερα: http://www.weskg.gr/

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.