Ημερίδα με θέμα την χριστιανό- ισλαμική συνύπαρξη στην Ελλάδα

Με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ακαδημαϊκής κοινότητας, της κοινωνίας των πολιτών, των μουσουλμανικών κοινοτήτων από όλη την Ελλάδα, της τοπικής αυτοδιοίκησης και της ελληνικής και ιορδανικής κυβέρνησης, πραγματοποιήθηκε χθες, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, ημερίδα με θέμα «Ενισχύοντας τις αξίες της Χριστιανο-Ισλαμικής συνύπαρξης στην Ελλάδα μέσα από την εκπαίδευση, τη θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η πρωτοβουλία για τη συνάντηση ανήκε στην κυβέρνηση της Ιορδανίας, με σκοπό την προώθηση του μηνύματος του Αμμάν υπέρ της Χριστιανο-Ισλαμικής συνύπαρξης, τελέστηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των εορτασμών του έτους των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τις εργασίες χαιρέτησαν οι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών, Μαρία Τσακάλη, Υπεύθυνη του Βρετανικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης και Επίτιμη Πρόξενος της Μεγάλης Βρετανίας στην πόλη και Δημήτρης Καιρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διευθυντής του Δικτύου Ναυαρίνο. Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, επισήμανε τη σπουδαιότητα της εκδήλωσης για την πόλη. Από την πλευρά του ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας σημείωσε ότι ο Δήμος στηρίζει όλες τις προσπάθειες διαθρησκευτικού διαλόγου και διαθρησκευτικής ειρηνικής συμβίωσης σε μια πόλη που ιστορικά έχει επιβεβαιώσει τη βούλησή της να επιτρέπει στις διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητές της να συνυπάρχουν ειρηνικά.
Κατά την τοποθέτησή του ο Γ.Γ. Θρησκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας, Γιώργος Καλαντζής, επισήμανε ότι ο φόβος και η προκατάληψη είναι οι αιτίες εκείνες που δεν επιτρέπουν την ειρηνική συνύπαρξη, τονίζοντας συγχρόνως την ανάγκη σωστής εκπαίδευσης των θρησκευτικών λειτουργών. Επιπλέον σημείωσε ότι το Ελληνικό Σύνταγμα προστατεύει απόλυτα την ανεξιθρησκεία και η Ελληνική Πολιτεία εγγυάται και προστατεύει τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών μειονοτήτων αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία έχει εφαρμογή ο Ισλαμικός Νόμος σαρία.
Κατά την ολοκλήρωση των εργασιών της ημερίδας τονίστηκε επίσης ότι εκείνο που απαιτείται σήμερα είναι ένας ουσιαστικός και ειλικρινής διαθρησκευτικός διάλογος, με τελικό σκοπό την αποδόμηση των στερεοτύπων και την ειρηνική συνύπαρξη.