Πατέρας Αντώνιος: Σήμερα η δίκη για τις σωματικές κακοποιήσεις παιδιών στην “Κιβωτό του Κόσμου”

Φωτογραφία: Intime
|
THESTIVAL TEAM

Εξηγήσεις για κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος που αφορούν σε σωματικές και ψυχολογικές κακοποιήσεις παιδιών με απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, απομόνωση, σκληρή εργασία ακόμη και σπάσιμο πετρών, ξυλοδαρμούς και απειλές, καλείται να δώσει σήμερα ενώπιον του Β΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας ο πατέρας Αντώνιος και επτά ακόμη πρώην συνεργάτες του στην «Κιβωτό του Κόσμου». Πρόκειται για το ένα από τα δικαστικά μέτωπα που έχει «ανοιχτά» ο ιερέας καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα για τα οικονομικά της ΜΚΟ, ενώ το επόμενο διάστημα θα πρέπει να αναμένεται και η έκδοση βουλεύματος για την υπόθεση που αφορά τις σε βάρος του κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση δυο νέων, ηλικίας σήμερα 15 και 19 ετών σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου». Η αυλαία της δίκης, ωστόσο, για τις σωματικές κακοποιήσεις παιδιών αναμένεται να ανοίξει σήμερα, αν και πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξει αίτημα αναβολής της, το οποίο βεβαίως θα εξετάσει το δικαστήριο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο πολυσέλιδο κατηγορητήριο, οι οχτώ συνολικά κατηγορούμενοι της δίκης, θα καθίσουν στο εδώλιο για αδικήματα που κατά περίπτωση αφορούν, βαριά σωματική βλάβη ανήλικου, επικίνδυνη σωματική βλάβη ανήλικου, απλή σωματική βλάβη ανήλικου, απειλή σε βάρος ανηλίκου, συνέργεια σε απλή σωματική βλάβη, έκθεση, βαριά σωματική βλάβη ανηλίκων που δεν μπορούσαν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, ηθική αυτουργία κατά συρροή σε επικίνδυνη σωματική βλάβη ανηλίκου, ηθική αυτουργία κατά συρροή σε απλή σωματική βλάβη ανήλικου και ηθική αυτουργία κατά συρροή σε απειλή σε βάρος ανηλίκου.

Για τον πατέρα Αντώνιο το κατηγορητήριο αναφέρει ότι ως υπεύθυνος λειτουργίας των δομών της «Κιβωτού του Κόσμου» προξένησε σωματικές κακώσεις σε ανήλικα παιδιά που βρίσκονταν υπό την προστασία του ή είχαν σχέση εργασίας. Συγκεκριμένα, του αποδίδεται ο ρόλος του ηθικού αυτουργού σε επικίνδυνες και απλές σωματικές βλάβες παιδιών με τους πρώην συνεργάτες του και σήμερα συγκατηγορούμενούς του να δρούσαν υπό τις εντολές του.

Απομόνωση και μπουνιές

Σοκ και αποτροπιασμό προκαλούν κάποιες από τις περιπτώσεις που καταγράφονται στο κατηγορητήριο σχετικά με σωματική και ψυχική κακοποίηση παιδιών. Ενδεικτικά να αναφερθεί ότι σε δομή του Βόλου «μέσω της παρατεταμένης απομόνωσης αυτού (του ανηλίκου) για περίπου δύο μήνες για λόγους σωφρονισμού σε ένα σπιτάκι της δομής στο Διμηνιό Βόλου, ο ανήλικος ήταν διαρκώς κλειδωμένος και μόνος του και του πήγαιναν μόνο φαγητό, ενώ τον ανάγκαζαν να πίνει νερό από την τουαλέτα του σπιτιού αυτού, καίτι το νερό αυτό δεν ήταν πόσιμο και να πλένεται με τον νερό αυτό, καίτι το νερό αυτό ήταν κρύο».

Σε άλλη περίπτωση και πάλι στη δομή του Βόλου κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο έως το Δεκέμβριο του έτους 2021, ο πατέρας Αντώνιος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, φέρεται να προκάλεσε σε 17χρονο τότε αγόρι «σωματική εξάντληση επικίνδυνη για την υγεία του και ψυχικό πόνο ικανό να επιφέρει σε αυτόν σοβαρή ψυχική βλάβη επιβάλλοντας σε αυτόν να εργάζεται καθημερινά επί οκταώρου έναντι του ποσού των 50 ευρώ μηνιαίως, κάνοντας βαριές χειρωνακτικές εργασίες και συγκεκριμένα επιβάλλοντας σε αυτόν να καθαρίζει το έδαφος με τη χρήση χορτοκοπτικού μηχανήματος, να καθαρίζει, να αρμέγει, να ταΐζει τα ζώα και να μεταφέρει τις ακαθαρσίες τους μέσα σε βαριά τσουβάλια και να απασχολείται στην αποθήκη τροφίμων».

Σε άλλο περιστατικό και πάλι στην ίδια δομή άλλο νεαρό αγόρι παρέμεινε – σύμφωνα με το κατηγορητήριο – σε παρατεταμένη απομόνωση για περίπου τρεις μήνες για λόγους σωφρονισμού. Η απομόνωσή του έλαβε χώρα μέσα σε ένα δωμάτιο το οποίο ήταν κρύο, μη επιπλωμένο και εξοπλισμένο μόνο με ένα στρώμα στο πάτωμα και μία κουβέρτα. Εκεί οι κατηγορούμενοι του πήγαιναν νερό και φαγητό με το νεαρό αγόρι να είναι διαρκώς κλειδωμένο χωρίς πρόσβαση σε οποιοδήποτε μέσο απασχόλησης και ψυχαγωγίας και χωρίς πρόσβαση σε τουαλέτα, καθώς η πόρτα του δωματίου της τουαλέτας ήταν επίσης κλειδωμένη. Στο νεαρό αγόρι επιτρέπονταν να εξέρχεται από το δωμάτιο αυτό μόνο προκειμένου να κάνει διάφορες εργασίες, παρέμενε στο συγκεκριμένο χώρο πάντα μόνος του και πήγαινε στην τουαλέτα υπό την επίβλεψη των κατηγορουμένων.

Στη δομή της Χίου σε άλλον νέο επιβλήθηκε να εργάζεται στα μαγειρεία 9:00 με 9:00 το βράδυ κατά το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο έως το Σεπτέμβριο του 2019 και από τις 9:00 έως τις 5:00 το απόγευμα κατά το χρονικό διάστημα από τον Οκτώβριο του 2019 έως τον Οκτώβριο του 2021. Ακόμη τον υποχρέωσαν να σπάει πέτρες πάνω σε ένα βουνό και να παραμένει διαρκώς κλειδωμένος μέσα σε ένα σπίτι στις εγκαταστάσεις της δομής. Σε άλλα δύο παιδιά που φιλοξενούνταν και πάλι στη παραπάνω δομή, επιβλήθηκε διαρκής απομόνωση και τους επιτρέπονταν η έξοδος μόνο για να πάνε σχολείο αλλά τους είχε απαγορευτεί να έρχονται σε επαφή με άλλους συνομηλίκους τους.

Ακόμη, για το αδίκημα της επικίνδυνης σωματικής βλάβης σε βάρος ανηλίκου, το κατηγορητήριο αναφέρει ότι στη δομή του Βόλου τον Μάρτιο του 2022 ο ιδρυτής της «Κιβωτού του Κόσμου» έπεισα δυο εκ των συγκατηγορουμένων του να επιτεθούν σε ανήλικο, ο οποίος βρίσκονται σε καθεστώς απομόνωσης και να τον χτυπήσουν «με γροθιές, κλωτσιές, με σανίδες και πέτρες που κρατούσαν στα χέρια τους στο πρόσωπο, στο κεφάλι, στα χέρια, στο στήθος και στην πλάτη του, προκαλώντας του οίδημα στο πρόσωπο, στα μάτια και στα αυτιά του, αιμορραγία στα χείλη και στο αυτί του, κακώσεις στο κεφάλι του, μώλωπες και ερυθρότητα στο αριστερό χέρι, στο στήθος και στην πλάτη του». Ακόμη άλλος ανήλικος δέχθηκε, κατά το κατηγορητήριο από δύο συγκατηγορουμένους του πατρός Αντωνίου, επίθεση με γροθιές και κλωτσιές και με ένα σιδερένιο αντικείμενο.

Τέλος, συγκατηγορούμενοι του ιδρυτή της «Κιβωτού του Κόσμου» επιτέθηκαν, σύμφωνα με την κατηγορία, με γροθιές και κλωτσιές αλλά και με σιδερένιο αντικείμενο σε ανήλικο, ο οποίος βρίσκονταν σε καθεστώς απομόνωσης απειλώντας τον ότι θα τον σκοτώσουν ενώ σε άλλη περίπτωση πρώην συνεργάτης του Πατρός Αντωνίου επιτέθηκε σε ανήλικο με τη φράση «όχι μόνο θα σου σπάσω τα μούτρα θα σε στείλω και στο νοσοκομείο».

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.