Τυφώνας Μίλτον: “Κόκκινος” συναγερμός στη Φλόριντα- “Απομακρυνθείτε τώρα” λέει ο Μπάιντεν

Στις ΗΠΑ, εκατομμύρια κάτοικοι των δυτικώνακτών της Φλόριντα εγκαταλείπουν την περιοχή Τάμπα για να γλυτώσουν από τον τυφώνα Μίλτον, με τον Δήμαρχο να προειδοποιεί πως «αν επιλέξουν να μείνουν δεν θα επιζήσουν».
Σε συναγερμό βρίσκονται και στο Μεξικό, με τουρίστες και κατοίκους να απομακρύνονται για να σωθούν και την πρόεδρο της χώρας να καλεί τον λαό να ψάξει ασφαλές καταφύγιο. Πρόκειται για την ισχυρότερη καταιγίδα ολόκληρου του πλανήτη για τη φετινή χρονιά, με την ταχύτητα των ανέμων να ξεπερνά τα 275 χλμ./ ανά ώρα.
Ο «Μίλτον» ενισχύθηκε γρήγορα σε τυφώνα κατηγορίας 5 στον Κόλπο του Μεξικού, κινούμενος προς τη Φλόριντα. Εκεί, οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να δώσουν άλλη μια σκληρή μάχη για την επιβίωσή τους, δέκα μολις μέρες μετα την έλευση του τυφώνα Ελίν. Ένα εκατομμύριο κάτοικοι εγκαταλείπουν την περιοχή, μετα από παραίνεση των αρχών.
Το μεγαλύτερο θέμα, αυτή τη φορά είναι ο άνεμος, που θα πνέει πολύ κοντά μας, ανεμπόδιστα πάνω μας. Όπως βλέπετε γύρω, πολλοί άνθρωποι έχουν αφήσει ένα σωρό πράγματα στις αυλές τους, όλα αυτά θα τα πάρει ο αέρας και θα τα μεταφέρει στο δρόμο και θα χτυπήσει ποιος ξέρει ποιον, λέεικα΄τοικος της Φλόριντας.
O πολύ δημοφιλής τοπικός μετεωρολόγος Τζον Μοράλες με τρεμάμενη φωνή έδινε την πρόβλεψή του για τον αέρα. «Είναι ένας απίστευτος, απίστευτος τυφώνας. Έχει πέσει 50 μιλιμπάρ σε 10 ώρες. Ζητώ συγγνώμη. Είναι απλά φρικτό».
Μπάιντεν σε κατοίκους της Φλόριντα: «Απομακρυνθείτε τώρα»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απηύθυνε σήμερα έκκληση στους πολίτες που έχουν λάβει εντολές εκκένωσης προτού ο κυκλώνας Μίλτον αφιχθεί στη Φλόριντα να «απομακρυνθούν τώρα», λέγοντας πως είναι ζήτημα ζωής και θανάτου.
«Θα μπορούσε να είναι η χειρότερη καταιγίδα που θα πλήξει τη Φλόριντα για πάνω από έναν αιώνα και Θεού θέλοντος δεν θα είναι, όμως έτσι μοιάζει αυτήν τη στιγμή», δήλωσε ο Μπάιντεν, στο περιθώριο μιας συνάντησης με συμβούλους στον Λευκό Οίκο, με επίκεντρο τις προετοιμασίες ενόψει της κακοκαιρίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε πως ενέκρινε τους συναγερμούς που κήρυξαν οι αρχές στη Φλόριντα πριν από την άφιξη του κυκλώνα και ζήτησε από τις αεροπορικές εταιρείες να μεριμνήσουν για τις εκκενώσεις και να μην προχωρήσουν σε ανατιμήσεις.
#EN6 | El Centro Nacional de Huracanes de Estados Unidos prevé que #Milton mantendrá su estatus de huracán mayor y aumentará su tamaño a medida que se aproxima a la costa oeste de Florida, EE. UU.
— El Noticiero (@elnoticiero_6) October 8, 2024
🌀 Esta es la imagen más reciente de Milton captada por el satélite del NOAA. pic.twitter.com/Kz7aAF0BAb
Πηγή: real.gr





