Τραμπ: Οι ΗΠΑ “κόβουν” τη στρατιωτική βοήθεια 4 δισ. δολαρίων προς το Ισραήλ στο τέλος του 2026

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την διακοπή της στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ μετά το τέλος της χρονιάς. Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε ότι για το θέμα έχει ήδη υπάρξει συμφωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Μιλώντας στην εκπομπή «Fox and Friends» του Fox News, το πρωί της ημέρας των ενδιάμεσων εκλογών, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι το Ισραήλ δεν χρειάζεται πλέον τη χρηματοδότηση των ΗΠΑ, κάτι για το οποίο, όπως είπε, συμφωνεί και ο Μπενιαμίν Νετανιάχου. Πρόσθεσε ότι ορισμένοι Δημοκρατικοί και αριστεροί πολιτικοί χρησιμοποιούσαν τη χρηματοδότηση αυτή ως επιχείρημα για να επιτεθούν στους Ρεπουμπλικανούς.
«Όσον αφορά τις πληρωμές προς το Ισραήλ, ο Μπίμπι Νετανιάχου κι εγώ έχουμε συμφωνήσει ότι δίνουμε στο Ισραήλ 4 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και σταματάμε. Η συμφωνία αυτή έγινε πριν από μήνες», δήλωσε.
«Έχουμε ήδη συμφωνήσει ότι, από το τέλος του τρέχοντος έτους, δεν θα καταβάλλουμε πλέον πληρωμές στο Ισραήλ. Φυσικά, θα βοηθήσουμε το Ισραήλ αν παραστεί ανάγκη», συμπλήρωσε.
«Η Αριστερά χρησιμοποιεί την πληρωμή των 4 δισεκατομμυρίων, που όλοι γνωρίζουν, δεν είναι μυστικό, ως ένδειξη αδικίας, και δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό», είπε ακόμη ο Τραμπ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήταν ο Νετανιάχου που έθεσε το ζήτημα, λόγω της αυξανόμενης αντιπαράθεσης γύρω από αυτό στην αμερικανική πολιτική σκηνή. Διευκρίνισε ότι, παρότι η άμεση χρηματοδοτική βοήθεια σταματά, το Ισραήλ θα μπορεί να συνεχίσει να αγοράζει αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό.
Δεν ήταν άμεσα σαφές σε ποια ακριβώς χρηματοδότηση αναφερόταν ο Τραμπ. Το ισχύον μνημόνιο συνεννόησης προβλέπει ετήσια στρατιωτική βοήθεια 3,8 δισ. δολαρίων (3,3 δισ. για αγορά οπλικών συστημάτων και 500 εκατ. για κοινά προγράμματα αντιπυραυλικής άμυνας) και λήγει το 2028. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις για το τι θα ισχύσει μετά. Το γραφείο του Νετανιάχου δεν σχολίασε άμεσα τις δηλώσεις.





