Σουδάν: Τουλάχιστον 97 νεκροί και 365 τραυματίες από τις συγκρούσεις – Ώρες αγωνίας για τους Έλληνες εγκλωβισμένους

Τουλάχιστον 97 άμαχοι σκοτώθηκαν και 365 άλλοι τραυματίστηκαν από τότε που ξέσπασαν εχθροπραξίες μεταξύ του σουδανικού στρατού και παραστρατιωτικών, ανέφερε η ένωση Σουδανών γιατρών σε σημερινή της ανακοίνωση.
Νωρίτερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε ανακοινώσεις πως θάνατοι είχαν καταγραφεί στις πολιτείες Χαρτούμ, Νότιο Κορντοφάν, Βόρειο Νταρφούρ κ.ά. Υπογράμμιζε μάλιστα πως νοσοκομεία στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, όπου ζουν περίπου 6 εκατομμύρια πολίτες, κατακλύστηκαν από θύματα εν μέσω σφοδρών εχθροπραξιών το σαββατοκύριακο, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν τεθωρακισμένα, πυροβόλα και αεροσκάφη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πολλά από τα εννέα νοσοκομεία που υποδέχονται τραυματισμένους άμαχους αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε αίμα, υλικά για μεταγγίσεις και σε άλλα κρίσιμης σημασίας εφόδια. Οι διακοπές της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης και η έλλειψη καυσίμων για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες των νοσοκομείων κάνουν τη λειτουργία τους ακόμη πιο δύσκολη. Αναφέρονται τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ιδίως αναισθησιολόγων.
Δραματική η κατάσταση με τους εγκλωβισμένους Έλληνες στο Σουδάν
Έκκληση για βοήθεια απευθύνουν οι Έλληνες που είναι εγκλωβισμένοι στη μητρόπολη στο κέντρο του Χαρτούμ εξαιτίας των σφοδρών συγκρούσεων που μαίνονται στην πρωτεύουσα του Σουδάν.
Παγιδευμένοι είναι από χθες 15 άνθρωποι δήλωσε ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας.
Έξω από το κτίριο στο κέντρο της πόλης μαίνονται μάχες, ακούγονται πυροβολισμοί και εκρήξεις, αλλά είναι πολύ επικίνδυνο να πλησιάσει κανένας στο παράθυρο.
Μία από τους εγκλωβισμένους είπε την Κυριακή στον Alpha είπε ότι είναι μέσα στη Μητρόπολη από τις 09:30 του Σαββάτου. «Έξω είναι πολύ χάλια», είπε η Αλεξάνδρα Καλημέρη, λέγοντας ότι δεν είναι καθόλου ασφαλές να βγουν.
Εν τω μεταξύ, σε δηλώσεις του την Κυριακή στην ΕΡΤ News, ο κ. Σάββας τόνισε ότι «κινδυνεύεις ακόμη και να ανοίξεις την πόρτα».
Τα άτομα είναι όλων των ηλικιών, Έλληνες ορθόδοξοι, Σουδανοί, Αιθίοπες καθώς και μια Ρωσίδα με το παιδί της, είπε ο κ. Σάββας.
Στη Μητρόπολη υπάρχουν τα βασικά για να περάσουν κάποιες μέρες, αλλά το ρεύμα και το νερό είναι κομμένα, όπως σε όλο το Σουδάν.





