Κρίση στη Γαλλία: “Ή θα είμαστε στο πλευρό της ευθύνης ή του χάους” λέει ο Μπαϊρού

Φωτογραφία: X (Twitter)
|
THESTIVAL TEAM

Ο Φρανσουά Μπαϊρού προειδοποίησε τους πολίτες στη Γαλλία ότι η ανατροπή της κυβέρνησής του, θα «βυθίσει» τη χώρα σε κρίση.

Στις πρώτες δημόσιες δηλώσεις του μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση, για μια κρίσιμη ψήφο εμπιστοσύνης στις 8 Σεπτεμβρίου, ο Γάλλος πρωθυπουργός είπε ότι «ο γαλλικός λαός έχει 13 ημέρες για να αποφασίσει αν θα σταθεί στο πλευρό του χάους ή στο πλευρό της συνείδησης και της ευθύνης».

«Δεν θα αποδράσουμε από τις ευθύνες μας», πρόσθεσε ο Μπαϊρού σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Γαλλίας, τη CFDT. Ο Μπαϊρού προσπαθεί να πείσει τους βουλευτές να στηρίξουν ένα αντιδημοφιλές πακέτο περικοπών ύψους 43,8 δισ. ευρώ, με στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος της Γαλλίας.

Με την απόφασή του να καλέσει σε ψήφο εμπιστοσύνης στις 8 Σεπτεμβρίου παίρνει ένα τεράστιο ρίσκο, ποντάροντας ότι οι νομοθέτες μπορούν τουλάχιστον να συμφωνήσουν πως η δεινή οικονομική κατάσταση της Γαλλίας χρειάζεται διόρθωση. Ωστόσο, οι πιθανότητες φαίνονται να είναι εναντίον του έμπειρου κεντρώου.

Ήδη η ριζοσπαστική αριστερά, οι Σοσιαλιστές της κεντροαριστεράς και το ακροδεξιό Εθνικό Συναγερμό, συμπεριλαμβανομένης της Μαρίν Λεπέν, έχουν δεσμευθεί να στηρίξουν την ανατροπή της κυβέρνησης. Χωρίς τους Σοσιαλιστές ο Μπαϊρού δεν μπορεί να περάσει τον προϋπολογισμό από τη Βουλή.

Διαβάστε μας στο Google News Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.