Ανάπλαση ΔΕΘ: Τον Ιούνιο η τελική επιλογή – “Είμαστε on time”

|
ΓΑΒΡΙΗΛ ΧΑΤΖΗΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ο κορωνοϊός δε στάθηκε εμπόδιο για την εξέλιξη του Διεθνούς Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού για την ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, κατά τη συνάντησή του, το πρωί της Πέμπτης, με το πρόεδρο της ΔΕΘ – HELEXPO, Τάσο Τζήκα, στο Διοικητήριο.

Μετά την πρόκριση των 15 αρχιτεκτονικών γραφείων, η επόμενη φάση της διαδικασίας είναι η παράδοση των μελετών τους. Τα αρχιτεκτονικά γραφεία θα έχουν περιθώριο τέσσερις μήνες για να παραδώσουν τα σχέδιά τους. «Από 1 Φεβρουαρίου έως τέλη Μαΐου θα παραδώσουν τις μελέτες τους. Εντός Ιουνίου θα γίνει η επιλογή και η βράβευση του νικητή και θα αναπτυχθεί η εκπόνηση των οριστικών μελετών», ανέφερε ο κ. Καράογλου και συμπλήρωσε για την εξέλιξη της διαδικασίας πως «είμαστε on time».

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι τα 15 αρχιτεκτονικά γραφεία που προκρίθηκαν για την ανάπλαση της ΔΕΘ αποτελούν την αφρόκρεμα της υφηλίου. Όπως είπε ο κ. Καράογλου «η πόλη προχωράει, η ΔΕΘ προχωράει και με το εμβόλιο ελπίζουμε να έχουμε υπαρκτά εκθεσιακά γεγονότα με φυσική παρουσία που είναι απαραίτητο και να ξαναζήσουμε και πάλι τις στιγμές επιτυχίες της ΔΕΘ».

Από την πλευρά του, ο κ. Τζήκας υποστήριξε ότι η ανάπλαση του Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης αποτελεί «μεγάλη ευκαιρία για την πόλη για να γίνει ένα σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με βιοκλιματική κατεύθυνση που θα επηρεάσει θετικά τη ζωή των πολιτών».

Ο κ. Τζήκας θεώρησε πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχει και ελληνική «φλέβα» σε αυτά τα γραφεία, καθώς, όπως είπε, από τους 222 μηχανικούς που συμμετέχουν, οι 56 είναι Έλληνες. «Στα 15 αρχιτεκτονικά γραφεία συμμετέχουν 55 αρχιτεκτονικές ομάδες από 17 χώρες. Στις 15 προτάσεις συμμετέχουν και εννέα αρχιτεκτονικά γραφεία από την Ελλάδα. Σε όλες τις ομάδες συμμετέχουν 222 μηχανικοί και 56 Έλληνες», είπε.

Συνολικά, 116 αρχιτεκτονικά γραφεία δήλωσαν ενδιαφέρον στην πρώτη φάση του διαγωνισμού και οι 15 επικεφαλής αρχιτέκτονες των διαγωνιζόμενων προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία και το Κουβέιτ.

Δείτε όσα δήλωσαν: