Ο Δημήτρης Φίστας υποψήφιος με τον Απόστολο Τζιτζικώστα

|
THESTIVAL TEAM

Τον χαρακτηρίζεις εύκολα ως έναν διανοούμενο αρτίστα! Δεν μιλάει ποτέ για τις σπουδές του στη Νομική, τα μεταπτυχιακά του και την γλωσσομάθεια του. Σε εντυπωσιάζει με την ευρυμάθειά του και την ευφυή και γρήγορη ατάκα του. Την ψυχή όμως του Δημήτρη Φίστα κέρδισαν οι νότες!

Κέρδισε το πάλκο και το επιχειρείν! Πρωτεργάτης από την δεκαετία του ‘80 έστησε το Ακρόαμα κάνοντας την κοσμική Αθήνα να πηγαινοέρχεται στη Θεσσαλονίκη για μια βραδιά. Ακολούθησαν κι αλλά εγχειρήματα εξίσου πετυχημένα! Σήμερα τον βρίσκει εύκολα κανείς σε μία από τις πιο γνωστές γωνιές της πόλης. Μητροπόλεως με Βογατσικού. Το καφέ του, που το βάπτισε Τενόρο (γιατί άραγε;), αποτελεί πια σημείο αναφοράς και στέκι ανήσυχων πολιτών.

Τα βραδια, ότι έχει να πει το λέει στο πάλκο στο άλλο «παιδί του», την Παρτιτούρα. Ο ίδιος όπως μας εξηγεί , αποδέκτης (ως καλός ακροατής) των επισημάνσεων, των αδυναμιών και των προβλημάτων της τοπικής κοινωνίας, αποφάσισε να στρατευθεί σε έναν άλλον διαφορετικό αγώνα. Να μοιραστεί αυτές τις ανησυχίες και να μπει σε ενα άλλο πεδίο, νέο για τον ίδιο, αυτό της αυτοδιοίκησης.

Αν και θα μπορούσατε να διάγετε μια λαμπρή καριέρα στις δικαστικές αίθουσες σας κέρδισε το επιχειρείν κ το τραγούδι! Πως έγινε;

Νομίζω πως έγινε συμπτωματικά και χωρίς σχεδόν να το καταλάβω. Ήμουν αρκετά νέος, 21 ετών, και με συνεπήρε ο λαμπερός κόσμος του τραγουδιού, οι πίστες, οι γνωριμίες με διάσημους ανθρώπους της εποχής. Αν γύριζα πίσω, παρότι έζησα εξαιρετικές στιγμές, ίσως και να ακολουθούσα την καριέρα του δικηγόρου.

Λίγοι βιώνουν διαχρονικά, όπως εσείς, τις διαφορές στην διασκέδαση. Από τι πιστεύετε ότι έχει επηρεαστεί;

Η διασκέδαση, όπως άλλωστε και όλη η κοινωνία, έχει επηρεαστεί από την ραγδαία μεταβολή στην ροή της είδησης και την ψηφιακή επανάσταση που βιώνουμε. Η κυριότερη αλλαγή είναι πως το συναίσθημα αφήνει τη θέση του στην λογική και το φαίνεσθαι. Αυτός είναι και ο λόγος που, όσοι βάζουν ψυχή στη δουλειά τους, τέτοια είναι και η διασκέδαση, έχουν πρόκριμα επιτυχίας.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το κριτήριο με το οποίο θα ψηφίσει ο πολιτης;

Αυτό γίνεται συνεχώς και πιο μεταβλητό, επομένως είναι δύσκολο κάποιος να πρακαταβάλει τα κριτήρια της ψηφοφορίας. Πιστεύω πως αυτά στις αυτοδιοικητικές εκλογές θα έπρεπε να είναι η ικανότητα των εκπροσώπων και η διάθεση για προσφορά. Φοβούμαι ότι πολλές φορές υπερτερούν άλλα κριτήρια, όπως η αναγνωρισιμότητα και οι απόψεις της τελευταίας στιγμής.

Αρκετοί νέοι άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί να πάνε να ψηφίσουν. Πως μπορείτε να κεντρίσετε το ενδιαφέρον τους;

Οι νέοι είναι πάντοτε οι φορείς της προόδου και υποκινητές της «επανάστασης». Νομίζω ότι δεν υπάρχει σημαντικότερος λόγος από αυτόν για να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία και να μπορέσουν έτσι να ελέγξουν το μέλλον τους. Μέλλον το οποίο σχεδόν ολοκληρωτικά τους ανήκει. Πρέπει να πείσουμε τους νέους να συμμετάσχουν στην διαδικασία, όπως και πρέπει οι ίδιοι οι νέοι να επιλέξουν με το αλάνθαστο κριτήριο που η ορμή της νεότητας τους παρέχει, παρά την έλλειψη της πείρας, να αλλάξουν τον κόσμο προς το καλύτερο. Εμείς θα είμαστε εκεί για να προσθέσουμε σωρευτικά την εμπειρία και να τους βοηθήσουμε εάν μας ζητηθεί.

Ο Δημήτρης Φίστας τι έχει ή τι θέλει να δώσει στην Περιφέρεια;

Νομίζω πως πρώτα απ’ όλα έχω την διάθεση να επιστρέψω στην πόλη μου και στην Περιφέρεια της την αγάπη και την στήριξη που απλόχερα μου έδωσε όλα αυτά τα χρόνια. Έπισης θεωρώ πως έχω ικανότητες, οι οποίες σε κάποια θέματα, θα μπορούσαν να αποβούν σημαντικές, έτσι ώστε το όραμα του περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα να γίνει πράξη και να ολοκληρωθεί.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.