Γιάννα Παναγοπούλου: Στόχος η καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους

|
THESTIVAL TEAM

Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον Απόστολο Τζιτζικώστα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου, η γνωστή δικηγόρος και πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ, Γιάννα Παναγοπούλου.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο thestival.gr, στόχος της είναι η καλύτερη ποιότητα ζωής για όλους τους ανθρώπους. “Με τον Απόστολο μας συνδέουν χρόνια φιλίας. Είναι ένας πετυχημένος Περιφερειάρχης, πιστεύει στη συνεργασία, και το αποδεικνύει στην πράξη δημιουργώντας επιτυχημένες ομάδες. Είναι πολυσυλλεκτικός“, σημειώνει μεταξύ άλλων και προσθέτει: “Ήταν θέμα χρόνου να συνεργαστούμε και είναι μεγάλη μου χαρά που φέτος συμπορεύομαι επισήμως μαζί του σ’ αυτόν τον αγώνα“.

Σχολιάζοντας την απόφασή της να είναι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος, η κ. Παναγοπούλου υπογραμμίζει ότι είναι υποχρέωση να θέτεις εαυτόν στην υπηρεσία της πολιτείας ενώ εν τέλει είναι μεγάλη η ικανοποίηση που νιώθεις προσφέροντας στους συμπολίτες και στον τόπο σου. “Η προσφορά συνολικά, είναι σπουδαία υπόθεση που δεν εμπίπτει σε νόρμες”, τονίζει.

Για ποιο λόγο αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την τοπική αυτοδιοίκηση;

Η ενασχόλησή μου με τα κοινά της πόλης και της Περιφέρειας δεν είναι κάτι καινούργιο. Όσοι με γνωρίζουν, γνωρίζουν ότι εδώ και πολλά χρόνια είμαι πολύ δραστήρια και ενεργή επαγγελματίας, μάχιμη δικηγόρος, ενώ ταυτόχρονα δραστηριοποιούμαι στην πολιτική και κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Περιφέρειάς της. Έτσι λοιπόν η επιλογή μου να συμμετάσχω με τον πλέον θεσμικό τρόπο στις αυτοδιοικητικές εξελίξεις της Περιφέρειας είναι μια συνέχεια αυτής της διαδρομής. Άλλωστε μου αρέσουν οι προκλήσεις, δεν φοβάμαι να αναλαμβάνω ευθύνες, να δουλεύω σκληρά, μου αρέσει να αγωνίζομαι για την προοπτική μιας καλύτερης ποιότητας ζωής για όλους μας και για το μέλλον του τόπου μας. Είναι αλήθεια ότι με απασχολεί πολύ το μέλλον της πόλης και της περιφέρειάς μας, και θέλω να εργαστώ γι΄ αυτό και θεσμικά, αξιοποιώντας την εμπειρία από τη συμμετοχή μου σε πολλές θέσεις ευθύνης, όπως στη Διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Γιατί πολιτεύεστε με τον Απόστολο Τζιτζικώστα;

Με τον Απόστολο μας συνδέουν χρόνια φιλίας. Είναι ένας πετυχημένος Περιφερειάρχης, πιστεύει στη συνεργασία, και το αποδεικνύει στην πράξη δημιουργώντας επιτυχημένες ομάδες. Είναι πολυσυλλεκτικός. Αξιοποιεί τους ανθρώπους και τις ικανότητές τους, ανεξαρτήτως της πολιτικής ή κομματικής τους προέλευσης ασκώντας εμπνευσμένη διοίκηση. Ήταν θέμα χρόνου να συνεργαστούμε και είναι μεγάλη μου χαρά που φέτος συμπορεύομαι επισήμως μαζί του σ’ αυτόν τον αγώνα.

Σε πιο συγκεκριμένο τομέα μπορείτε να προσφέρετε και να εργαστείτε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας;

Εφόσον, οι συμπολίτες μου με τιμήσουν με την ψήφο τους και με εκλέξουν, θα θέσω εαυτόν στην κρίση του επικεφαλής να με αξιοποιήσει σε όποιον τομέα θεωρεί ότι θα εξυπηρετηθεί αποτελεσματικότερα το έργο της Περιφέρειας και το συμφέρον των συμπολιτών μας.

Η πολιτική από το 2010 και μετά έχει απαξιωθεί, λόγω της χρεοκοπίας και των μνημονίων. Παράλληλα, υπάρχει μια αντίληψη στον κόσμο ότι «όλοι είναι ίδιοι». Ποιες ήταν οι αντιδράσεις του φιλικού και συγγενικού σας περιβάλλοντος στην κάθοδό σας σ’ αυτές τις εκλογές;

Η απαξίωση της πολιτικής, και το δόγμα όλοι είναι ίδιοι, είναι και επικίνδυνο και αδιέξοδο. Οδηγεί στην αποστασιοποίηση και την αδιαφορία, με συνέπεια να αποφασίζουν άλλοι για σένα, αφήνοντας χώρο στις ακραίες αντιλήψεις. Η ιστορία μας διδάσκει ότι η επιλογή προσώπων σε θέσεις ευθύνης είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και δη σε περιόδους κρίσεων. Οι άνθρωποι είναι αυτοί που προσδίδουν κύρος και αξία στους θεσμούς. Η οικογένειά μου, ο άντρας μου και τα δυο παιδιά μου, είναι πάντα υποστηρικτικοί σε ό,τι κάνω, το ίδιο και οι φίλοι μου.

Είστε μητέρα, σύζυγος, εργαζόμενη, συνδικαλίστρια, εθελόντρια. Η ενασχόληση με την πολιτική είναι χόμπι, ανάγκη, μέσο επικοινωνίας ή κάτι άλλο;

Η ενασχόληση με τα κοινά για εμένα είναι η ολοκλήρωση του πολίτη. Ταυτόχρονα είναι και υποχρέωση να θέτεις εαυτόν στην υπηρεσία της πολιτείας ενώ εν τέλει είναι μεγάλη η ικανοποίηση που νιώθεις προσφέροντας στους συμπολίτες και στον τόπο σου. Η προσφορά συνολικά, είναι σπουδαία υπόθεση που δεν εμπίπτει σε νόρμες. Προσφορά είναι και αυτό που κάνουμε όσοι συμμετέχουμε στα κοινά αλλά προσφορά είναι και η βοήθεια ανθρώπων που έχουν ανάγκη, το να κάνεις ένα φαγητό για την ενορία σου συμμετέχοντας σε ένα συσσίτιο, το να ταΐσεις ένα ζωάκι στο δρόμο, να αφιερώσεις χρόνο μιλώντας σε κάποιον ηλικιωμένο που νιώθει μοναξιά.. Αυτό που δεν αλλάζει κατά τη γνώμη μου είναι ότι αυτός που προσφέρει εισπράττει ηθικά και συναισθηματικά πολύ περισσότερα από αυτά που δίνει.


Η ΠΚΜ είναι μια τεράστια περιοχή γεωγραφικά. Έχει χρόνο ο υποψήφιος να ενημερωθεί για τα ζητήματα που υπάρχουν, αλλά ταυτόχρονα να επισκεφθεί και να συνομιλήσει με τους κατοίκους;

Τα προβλήματα των συμπολιτών μας και της Περιφέρειάς μας δεν τα μαθαίνω τώρα, στην προεκλογική περίοδο, τα γνωρίζω ήδη, και σε βάθος, τόσο από τη δουλειά μου,υπερασπιζόμενη τους πολίτες, όσο και από τη συμμετοχή μου στην κοινωνική και πολιτική ζωή της. Ξέρω ακριβώς πού πονάει η περιοχή μας και τι πρέπει να γίνει ώστε αυτό να αλλάξει. Συνεχίζω, και θα συνεχίσω και μετά τις εκλογές, να επισκέπτομαι όσες περισσότερες περιοχές μπορώ, να συνομιλώ με τους συμπολίτες μας και να είμαι δίπλα τους.

Είστε πρόεδρος του Συνδέσμου φιλίας Ελλάδας – Ισραήλ. Το Ισραήλ έχει πολλά κοινά με την Ελλάδα, είναι έθνη ανάδελφα και τα τελευταία χρόνια η συνεργασία των δύο χωρών είναι πιο στενή από ποτέ. Μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση μπορούν να έρθουν πιο κοντά οι δύο λαοί;

Οι δυο λαοί έχουν πράγματι πολλά κοινά. Έλληνες και Ισραηλινοί είμαστε δύο έθνη της μητέρας πατρίδας και της Διασποράς, με ιστορία που χάνεται στους αιώνες. Η συνειδητή συνεργασία μας σε όλα τα επίπεδα έχει ήδη δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για το ισχυρό τόξο προόδου και ανάπτυξης στην ανατολική Μεσόγειο. Η συνεργασία μεταξύ των δυο κρατών και η φιλία μεταξύ των λαών μπορεί να ενισχυθεί από πρωτοβουλίες της Αυτοδιοίκησης, τοπικής και Περιφερειακής. Η υψηλή τεχνολογία, ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η αγροτική ανάπτυξη, αλλά και οι υπόλοιποι τομείς της κοινωνικής ζωής, η οικονομία, η επιχειρηματικότητα, έχουν μεγάλο περιθώριο ενίσχυσης και βελτίωσης. Υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για την περιοχή μας ενώ η συνεργασία μας στην ενέργεια, στην εκπαίδευση, στην καινοτομία, την επιστήμη, την τέχνη, τη μουσική, συνεχώςδιευρύνεται.

Πρόσφατα την επικαιρότητα απασχόλησαν το θέμα των πυρκαγιών και η οπαδική βία. Μπορεί η Τοπική αυτοδιοίκηση και συγκεκριμένα η Περιφέρεια να συμβάλει στην αντιμετώπισή τους; Φυσικά, και με πολλούς τρόπους.

Όσον αφορά τις φωτιές, τις πλημμύρες και γενικά τις φυσικές καταστροφές η Περιφέρεια έχει την ευθύνη της Πολιτικής Προστασίας. Είναι εξαιρετικά σημαντικός ο ρόλος της και βλέπουμε ότι στην Κεντρική Μακεδονία ανταποκρίνεται αποτελεσματικά ενώ έχουν γίνει και ουσιαστικά αντιπλημμυρικά έργα όπως και αντιπυρικές ζώνες. Τα έργα φυσικά θα συνεχιστούν και θα αυξηθούν, ενώ ο ρόλος της πολιτικής προστασίας θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Κομβικός είναι και ο ρόλος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σχετικά με την οπαδική βία. Η Περιφέρεια είναι ο κατεξοχήν φορέας που οφείλει να αναλάβει την πραγματοποίηση της εκστρατείας κατά της οπαδικής βίας. Η καλλιέργεια του αθλητικού ιδεώδους και πνεύματος, του «ευ αγωνίζεσθαι», του σεβασμού στον άλλο και τις επιλογές του, αλλά και της ευγενούς άμιλλας πρέπει να είναι, μεταξύ άλλων, ο στόχος σεμιναρίων, εκδηλώσεων και διαλέξεωνπου θα διοργανώνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Πρωτεύουσα της Κεντρικής Μακεδονίας είναι η Θεσσαλονίκη. Πως οραματίζεστε την πόλη μετά από μια πενταετία; Θα αλλάξει; Θα πάρει επιτέλους τη θέση που της αναλογεί; Συχνά αντιλαμβανόμαστε ότι διαχρονικά, απέναντι σε σοβαρά ζητήματα δεν υπάρχει ενιαία φωνή των τοπικών φορέων, αρχών κλπ. Στο θέμα του Τουρισμού π.χ. πολλές φορές άλλα λέει ο Δήμος, άλλα η Περιφέρεια, άλλα ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων κλπ. Τί φταίει γι αυτό και τί μπορεί να γίνει;

Η Θεσσαλονίκη ιστορικά έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή όχι μόνον των Βαλκανίων αλλά και της Νότιας Ευρώπης. Οι άνθρωποί της, η ιστορία της, η γεωστρατηγική θέση της, το λιμάνι της, τα Πανεπιστήμιά της, η ΔΕΘ/Helexpo, ο πολιτισμός της, είναι πολύ σημαντικά πλεονεκτήματά της.Το ότι δεν υπάρχει ενιαία φωνή των θεσμικών φορέων, αρχών κλπ, είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να την αλλάξουμε και μάλιστα όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα. Απαιτούνται συνέργειες για τη διαμόρφωση στρατηγικού στόχου για την επόμενη 30ετία που θα αποτελέσει το αίτημα της κοινωνίας και του οδικού χάρτη που θα ακολουθηθεί για να το υπηρετήσει. Η Θεσσαλονίκη, και η Περιφέρειά της, έχουν τεράστιες προοπτικές.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.