Ζέρβας: Απομάκρυνση άρρωστων και επικίνδυνων δέντρων, τα οποία αντικαθίστανται με πολλαπλάσιο αριθμό νέων

Ένταση επικράτησε το πρωί της Δευτέρας στην πλατεία Δικαστηρίων όταν συνελήφθησαν 14 οικολόγοι στην προσπάθειά τους να εμποδίσουν την κοπή δέντρων από κλιμάκιο του δήμου Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με τον δήμο, τα δέντρα που προορίζονται για κοπή είναι άρρωστα και πρέπει να κοπούν. Οικολόγοι που συγκεντρώθηκαν στο σημείο νωρίς το πρωί προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία προκειμένου να αποτρέψουν την κοπή τους.
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, τοποθετήθηκε με επίσημη δήλωση για την κοπή των δέντρων στην πλατεία Δικαστηρίου τονίζοντας ότι θα πραγματοποιηθούν εκτεταμένες νέες δενδροφυτεύσεις, με πολλαπλάσιο αριθμό νέων δέντρων.
Υπογράμμισε σχετικά ότι η διοίκηση του δήμου υλοποιεί μια καλά σχεδιασμένη πολιτική για το πράσινο της πόλης, έχοντας εξασφαλίσει οικονομικούς πόρους εκατομμυρίων ευρώ, που κατευθύνονται σε έργα ουσίας
Αναλυτικά η δήλωση του Κωνσταντίνου Ζέρβα:
«Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια ο Δήμος Θεσσαλονίκης υλοποιεί μια καλά σχεδιασμένη πολιτική για το πράσινο της πόλης, έχοντας εξασφαλίσει οικονομικούς πόρους εκατομμυρίων ευρώ, που κατευθύνονται σε έργα ουσίας. Πρόκειται για εκτεταμένες νέες δενδροφυτεύσεις, για συστηματικές κλαδεύσεις, για την απομάκρυνση -όπου χρειάζεται- άρρωστων και επικίνδυνων δέντρων, τα οποία και αντικαθίστανται με πολλαπλάσιο αριθμό νέων, αλλά και για τη δημιουργία χώρων πρασίνου σε κάθε κλίμακα –από πάρκα τσέπης μέχρι πάρκα μητροπολιτικής εμβέλειας δυτικά και ανατολικά. Για τα ζητήματα αυτά έχουν προηγηθεί αναλυτικές επιστημονικές εισηγήσεις των υπηρεσιών Πρασίνου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Έχει πιστοποιηθεί η ακαταλληλότητα όσων δέντρων πρέπει να απομακρυνθούν κι έχουν επιλεγεί άλλα είδη ανθεκτικά και κατάλληλα για τον αστικό ιστό. Όλες οι παρεμβάσεις προχωρούν με σχετικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, μετά από εξαντλητικό διάλογο και επιστημονική τεκμηρίωση. Επιλέξαμε τον δύσκολο δρόμο της επίλυσης σωρείας προβλημάτων και όχι τον συνήθη της αναβολής στη λήψη αποφάσεων και στην ανάληψη πρωτοβουλιών. Προστατεύουμε τους πολίτες, διασφαλίζουμε τη σωματική τους ακεραιότητα, ενισχύουμε την ασφάλεια και συγχρόνως ενισχύουμε το ισοζύγιο πρασίνου με χιλιάδες νέες φυτεύσεις.
Ενδεικτικό του μεγέθους των προβλημάτων που έχουν καταγραφεί είναι το γεγονός ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης καλείται συχνά να καταβάλλει αποζημιώσεις από πτώσεις δέντρων, που ευθύνονται για υλικές ζημιές. Εγώ προσωπικά, έχοντας διατελέσει κατά το παρελθόν Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, έχω πλήρη εικόνα των προβλημάτων της πόλης και για τον λόγο αυτό φρόντισα και φροντίζω να εξοπλίσω τις υπηρεσίες του Δήμου με ό,τι κρίνεται απαραίτητο, για να προχωρήσει η ανάταξη του πρασίνου στη Θεσσαλονίκη.
Μόλις προχτές, το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε αίτημα που είχε κατατεθεί για την έκδοση προσωρινής διαταγής για πάγωμα της διαδικασίας κοπής επικίνδυνων δέντρων στην πλατεία Αρχαίας Αγοράς -απόφαση που όλοι θα όφειλαν να σεβαστούν- και άναψε το πράσινο φως για την υλοποίηση των σχετικών αποφάσεων.
Σε ό,τι αφορά τα σημερινά γεγονότα με τις προσαγωγές ακτιβιστών, μεταξύ των οποίων και του επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού ‘Οικολογία – Αλληλεγγύη’ Μιχάλη Τρεμόπουλου, επικοινώνησα από την πρώτη στιγμή με τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος και του εξέφρασα την έντονη δυσαρέσκειά μου για την επιχειρησιακή επιλογή απομάκρυνσης όσων διαμαρτύρονταν. Ακολούθως επικοινώνησα με τον ίδιο τον κ. Τρεμόπουλο και του εξέφρασα τη συμπαράστασή μου. Διαφωνώ κάθετα με την επιλογή του, που διακρίνεται από αγνόηση των αποφάσεων της ελληνικής δικαιοσύνης και του Δημοτικού Συμβουλίου.
Επιλέγω πάντοτε την οδό της πολιτικής αντιπαράθεσης εντός του Δημοτικού Συμβουλίου, που είναι άλλωστε αρμόδιο να λάβει τις σχετικές αποφάσεις. Από εκεί και πέρα εικόνες, όπως η σημερινή, δεν περιποιούν τιμή για κανέναν.
Το πράσινο στη Θεσσαλονίκη θα αλλάξει, θα ενισχυθεί και θα αναταχθεί. Αυτό δεν θα γίνει ούτε σε δικαστικές αίθουσες ούτε παρουσία της αστυνομίας. Κανείς δεν έχει το μονοπώλιο της ευαισθησίας για τα θέματα αυτά. Εμείς επιλέγουμε τη θεσμική οδό, το σχέδιο και την υλοποίηση -όχι τον εντυπωσιασμό ούτε τη μικροπολιτική σκοπιμότητα».





