Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών τιμά σήμερα την μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ποντίων

|
THESTIVAL TEAM

Την μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τιμά το Σάββατο ο δήμος Νεάπολης-Συκεών με επιμνημόσυνη δέηση και Τρισάγιο που θα τελεστεί με αφορμή τη συμπλήρωση 105 χρόνων από τη θηριωδία των νεότουρκων. Στην εκδήλωση μνήμης η οποία θα γίνει στο Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του Ιερού Καθεδρικού ναού Αγίου Ιωάννη Νεαπόλεως, συμμετέχουν όλοι οι ποντιακοί σύλλογοι του δήμου.

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης τονίζει μεταξύ άλλων ότι η μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν από τις δοκιμασίες, τους διωγμούς και τα βασανιστήρια που υπέστησαν παραμένει ζωντανή. «Η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου δεν αφορά μόνο τις οικογένειες των θυμάτων και την Ελλάδα. Είναι ζήτημα αποκατάστασης της ιστορικής πραγματικότητας μέσω της οποίας πρέπει να εκφραστεί η προσήλωση της διεθνούς κοινότητας στην Αλήθεια και τη Δικαιοσύνη» σημειώνει και καταλήγει:

«Ως δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, δυο προσφυγικών συνοικιών που κουβαλάνε στο DNA τους τον Πόντο και τη Μικρασία καλώ τους γείτονές μας να πράξουν αυτό που οφείλει να κάνει κάθε θύτης που έχει μετανοήσει για τις πράξεις του, όπως έχει ήδη κάνει επισήμως η Γερμανία για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Να αναγνωρίσει το έγκλημα και να ζητήσει συγγνώμη».

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.