Νήπια μεταφέρονται με οχήματα ερείπια στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη λόγω… γραφειοκρατίας

Θύματα της… γραφειοκρατίας έπεσαν παιδάκια νηπιαγωγείου στον δήμο Πυλαίας – Χορτιάτη στη Θεσσαλονίκη. Το «κόλλημα» νομοθετικής ρύθμισης που έπρεπε να είχε ήδη «περάσει» από το υπουργείο Παιδείας και αφορά στην ειδική τροπολογία αύξησης των δρομολογίων που εξυπηρετούν τους μαθητές είχε ως αποτέλεσμα, παιδιά νηπιαγωγείου να μεταφέρονται στο σχολείο τους με οχήματα ερείπια.

Τρία παλιά και φθαρμένα οχήματα 19 θέσεων κι ένα με 34 θέσεις είναι ο στόλος που κατάφερε να συγκεντρώσει ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη προκειμένου να εξυπηρετήσει τα παιδάκια στα νηπιαγωγεία: 4ο, 8ο,7ο, 1ο και αυτό της Εξοχής.
Η μεταφορά των μαθητών ανήκει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία όμως παραμένει με «δεμένα χέρια» έως ότου περάσει η ειδική τροπολογία για την αύξηση δρομολογίων εξυπηρέτησης των παιδιών.
Όπως περιγράφει στο Thestival.gr η Ελένη Γιαννούδη, αντιδήμαρχος Παιδείας Πυλαίας Χορτιάτη «Το ζήτημα ξεκίνησε όταν κλήθηκα στη διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για το θέμα της δίχρονης προσχολικής αγωγής και τότε είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις μου, επισημαίνοντας ότι θα κλείσουν οι παιδικοί σταθμοί και δεν θα έχουμε που να βάλουμε τα νήπια. Έτσι κι έγινε. Το βρήκαμε μπροστά μας. Να μην μπορούμε να στεγάσουμε παιδιά της προσχολικής ηλικίας και νήπια».
Περιγράφει ότι από την ΚΤΥΠ (που είναι ο ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του ελληνικού κράτους) ο δήμος έπρεπε να είχε ήδη παραλάβει οκτώ προκάτ για να στεγάσει αυτά τα παιδιά. Λόγω όμως της ασυνέπειας που επικράτησε, ο δήμος μίσθωσε κτήριο για να στεγάσει τους μαθητές. «Λόγω της απόστασης που υπερβαίνει τα 5χλμ, όλα τα παιδάκια δικαιούνται τη μεταφορά τους στο σχολείο. Έτσι, μιας και η Περιφέρεια δεν μπορεί να συμβάλει σε αυτό, ως δήμος προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή να σταθούμε δίπλα στους γονείς και να βρούμε μία λύση. Όμως, επειδή δεν αποτελεί νόμιμη δαπάνη του δήμου, δεν μπορούσαμε να μισθώσουμε οχήματα», εξηγεί η κ. Γιαννούδη.
Λέει χαρακτηριστικά ότι έγινε τιτάνια προσπάθεια για να βρεθούν οδηγοί και συνοδοί που θα μεταφέρουν τους μαθητές. «Ούτε κι εμείς είμαστε ευχαριστημένοι με την εικόνα των οχημάτων. Όμως, δεν υπήρχε κι άλλη λύση. Τα τηλεφωνήματα που δεχόμουν από γονείς οι οποία αναγκάζονταν να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο με τον ΟΑΣΘ είναι αμέτρητα. Θα πρέπει να κάνουν λίγο υπομονή, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα και να μπορέσει να αναλάβει το έργο η Περιφέρεια», καταλήγει η κ. Γιαννούδη, επισημαίνοντας βέβαια ότι παρά την άσχημη εικόνα των οχημάτων, τα ελαστικά είναι καινούρια και οι απολυμάνσεις καθημερινές και συστηματικές, για την ασφάλεια των μικρών παιδιών.