Δυσαρέσκεια στον Δ. Θεσσαλονίκης για τις καθυστερήσεις των εργασιών στο Καπάνι – Τελεσίγραφο Αγγελούδη στον εργολάβο “να προχωρήσουν τάχιστα”

|
ΤΑΚΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΕΛΗΣ

Αυστηρό μήνυμα προς τον εργολάβο που έχει αναλάβει το έργο της ανάπλασης της ιστορικής αγοράς Καπάνι, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό τις εργασίες, έστειλε ο δήμαρχος της πόλης, Στέλιος Αγγελούδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το περιβάλλον της διοίκησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, ο κ. Αγγελούδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εργολάβο, τονίζοντάς του σε αυστηρό ύφος πως «οι εργασίες πρέπει να προχωρήσουν τάχιστα. Δεν γίνεται να υπάρξει παράταση». Όπως τονίζουν από το Δημαρχιακό Μέγαρο, πρόκειται για ένα έργο που αφορά τόσο στους επαγγελματίες της αγοράς, όσο και στους κατοίκους αλλά και το ευρύ καταναλωτικό κοινό που επισκέπτεται την αγορά, συνεπώς οι εργασίες πρέπει να ολοκληρωθούν στην ώρα του. Μάλιστα από τον Δήμο Θεσσαλονίκης αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και προσφυγής στη Δικαιοσύνη σε περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο για να προχωρήσει το έργο.

«Από το καλοκαίρι που επισκεπτόμασταν το Καπάνι είχαμε διαπιστώσει μια άσχημη κατάσταση εκεί, υπήρχε ένα εργοτάξιο εκεί με μια ανοιχτή αγορά τροφίμων και οι εργασίες δεν προχωρούσαν με γρήγορους ρυθμούς. Όταν αναλάβαμε ζητήσαμε επιτάχυνση των εργασιών», ανέφερε από την πλευρά του μιλώντας στο thestival.gr ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Πρόδρομος Νικηφορίδης. Πρόσθεσε δε πως θα ήταν καλύτερο για όλους οι εργασίες να υλοποιούνται μετά το κλείσιμο της αγοράς, αφού και οι εργάτες θα μπορούσαν να εργαστούν με μεγαλύτερη άνεση και ταχύτητα ενώ και η λειτουργία της αγοράς θα ήταν απρόσκοπτη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο εργολάβος οφείλει να προχωρήσει τις εργασίες με γοργούς ρυθμούς προκειμένου αυτές να ολοκληρωθούν ενώ όπως τόνισε ο κ. Νικηφορίδης, κανένα αίτημα για παράταση των εργασιών στο Καπάνι δεν μπορεί να γίνει δεκτό. Όπως είπε, πρόκειται για ένα έργο με δύο αναδόχους, έναν του Δήμου και έναν της ΕΥΑΘ. «Έπρεπε να υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ τους», σχολίασε επίσης.

Η σύμβαση για την ανάπλαση της ιστορικής αγοράς υπεγράφη στις 5 Σεπτεμβρίου του 2022. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που είχε εκδώσει τότε ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το έργο επρόκειτο να παραδοθεί σε 18 μήνες από τότε, δηλαδή τον Μάρτιο του 2024.

Το έργο αφορά την ανάπλαση της αγοράς Βλάλη και συγκεκριμένα την περιοχή που περικλείεται από τις οδούς Εγνατία, Αριστοτέλους, Ερμού και Βενιζέλου. Η σύμβαση του έργου προβλέπει να αναβαθμιστούν οι πεζόδρομοι Μενεξέ, Βλάλη, Σολωμού, Ασκληπιού, Χαλκέων, Κυδωνιάτη, Σπανδωνή, κ.ά., ενώ παράλληλα να γίνουν ανακατασκευές πεζοδρόμων και οδών ήπιας κυκλοφορίας, δενδροφυτεύσεις και χρήση εφαρμογών έξυπνης πόλης.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) -Άξονας Προτεραιότητας «Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας με Τομεακές προτεραιότητες»- του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία».

Παράλληλα η σύμβαση περιλαμβάνει την αντικατάσταση -από την ΕΥΑΘ- των αγωγών αποχέτευσης ακαθάρτων και ομβρίων υδάτων με νέο αγωγό σύγχρονης τεχνολογίας, που θα έχει τη δυνατότητα εύκολου και άμεσου ελέγχου.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.