Δρ. Τσαβλής: Το δημαρχείο δεν είναι σε καραντίνα – Πιο επικίνδυνη η γρίπη από τον κορωνοϊό

|
THESTIVAL TEAM

Για τη σύσκεψη στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης έπειτα από την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού, την κατάσταση της υγείας της ασθενούς που νοσηλέυεται στο ΑΧΕΠΑ, καθώς και για τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της εν λόγω κατάστασης, μίλησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Δρόσος Τσαβλής.

«Εγώ προσωπικά, ούτε και ο δήμαρχος, ούτε συναντηθήκαμε μαζί της ούτε και μιλήσαμε μαζί της. Μας είπαν μετά ότι η κοπέλα πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο και εξαιτίας αυτής της φήμης και της πληροφορίας, έπρεπε να λάβουμε ως διοίκηση όλα τα απαραίτητα μέτρα για να απολυμάνουμε τον χώρο και να προσφέρουμε έναν ασφαλή χώρο στους υπαλλήλους μας, την επόμενη μέρα, στο κοινό και όποιον θα επισκεπτόταν το δημαρχείο.»

«Η κοπέλα είναι πάρα πολύ καλά στην υγεία της, παραμένει στην απομόνωση για προληπτικούς λόγους. Οικειοθελώς έχουν απομονωθεί και τα πολύ συγγενικά της πρόσωπα, δεν είναι ανησυχητική η κατάστασή της κι εγώ ως γιατρός πνευμονολόγος θέλω να καθησυχάσω και τον κόσμο τής Θεσσαλονίκης και όσους μας ακούνε».

Όπως διευκρίνισε χαρακτηριστικά, «Είναι πιο επικίνδυνη η απλή γρίπη, η οποία θερίζει αυτήν την περίοδο τη χώρα μας, παρά ο κορωνοϊός. Και μιλάμε για ένα δείγμα διαπιστωμένο στη Θεσσαλονίκη, ένα κρούσμα, ενώ την ίδια ώρα, στην Ελλάδα έχουμε χιλιάδες γρίπες και πολλούς νεκρούς από την απλή γρίπη.»

Απαντώντας σε ερώτηση αν υπήρξε αναστάτωση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο κ. Τσαβλής σημείωσε ότι «Αφού μάθαμε, μετά από δύο μέρες, ότι πιθανόν να είχε περάσει και από κει, πρυτάνευσε η λογική. Δεν υπάρχει λόγος πανικού για κανέναν. Είναι ευαίσθητες κάποιες ηλικιακά μεγάλες ομάδες ή που έχουν κάποια προβλήματα υγείας χρόνια και έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα».

Όπως τόνισε, μάλιστα, «Δεν προβάλλονται τα παιδιά. Οι ηλιωμένοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν. Γι’ αυτό πρέπει όλοι εμείς οι υπόλοιποι, να προστατέψουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, όχι μόνο από τον κορωνοϊό αλλά και από τις απλές γρίπες».

Σε ό, τι αφορά την περίπτωση απολύμανσης του Δημαρχιακού Μεγάρου, ο κ. Τσαβλής υπογράμμισε ότι «Ο δήμαρχος είπε ότι δεν είμαστε σε καραντίνα. Έγινε μια πολύωρη σύσκεψη υπό τον κ. Ζέρβα για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τον κορωνοΪό τωρα που τον έχουμε μπροστά μας. Γιατί ο δήμος ξεκίνησε ενέργειες πρόληψης, αρκετούς μήνες πριν, όταν ξεκίνησε η ιστορία στην Κίνα. Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι.»

Ερωτηθείς, ακόμη για το εάν εξετάσθηκαν οι αντιδήμαρχοι, ο κ. Τσαβλής απάντησε ότι «Ειδοποιήθηκαν όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και οι δημοσιογράφοι και κάποιοι πολίτες οι οποίοι ήταν στο συμβούλιο να παρακολουθούν την υγεία τους και οι ίδιοι να κρίνουν με βάση το ιστορικό της παρουσίας τους μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, να απευθυνθούν στο νοσοκομείο για περαιτέρω έλεγχο.»

Όπως εξήγησε, τέλος, «Και η κοπέλα που πήγε στο ΑΧΕΠΑ οικειοθελώς και εξετάστηκε δεν πήγε γιατί αισθανόταν τον απλό πυρετό, πήγε γιατί είχε το ιστορικό της παραμονής για μια εβδομάδα στην Ιταλία.»

«Θέλω να το πω αυτό για να μη γεμίσουν τα νοσοκομεία από κόσμο που έχει έναν απλό πυρετό και βηχαλάκι, φοβούμενοι ότι έχουν τον κορωνοϊό.»