Μπάχαλο με τα τραπεζοκαθίσματα στην Αγίας Σοφίας – Εγκρίθηκε εν μέσω διαφωνιών η κανονιστική απόφαση

Εν μέσω έντασης και διαφωνιών πραγματοποιήθηκε σήμερα η συζήτηση για τα τραπεζοκαθίσματα στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Σοφίας, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Η συζήτηση που διήρκησε περίπου δύο ώρες κι έγινε παρουσία ιδιοκτητών καταστημάτων, οδήγησε στην έγκριση του κανονισμού λειτουργίας και διάθεσης κοινοχρήστου χώρου, παρά τις πιέσεις μελών της διοίκησης αλλά και της αντιπολίτευσης, να αναβληθεί για να υπάρξουν βελτιωτικές παρεμβάσεις στο σχέδιο του κεντρικού πεζοδρόμου.
Το γεγονός που λειτούργησε ιδιαίτερα πιεστικά και ανάγκασε τα μέλη της επιτροπής να εγκρίνουν την κανονιστική απόφαση, παρότι αφήνει πολλά ζητήματα σε εκκρεμότητα, είναι το ότι εδώ και περίπου τρία χρόνια, τα συνολικά 12 καταστήματα που λειτουργούν στους πεζοδρόμουςτης Αγίας Σοφίας, της Αγίας Θεοδώρας και της Γεωργίου Σταύρου, δεν έχουν άδεια, με αποτέλεσμα να τους επιβάλλονται πρόστιμα. Η κατάσταση αυτή δεν μπορούσε να συνεχιστεί και έτσι οι δύο πλευρές έκαναν αρκετά βήματα πίσω για να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμβιβαστική λύση, η οποία επιδέχεται βελτίωσης.
Η αλλαγή στους κάθετους πεζοδρόμους έφερε τα πάνω κάτω στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας
Δεν είναι η πρώτη φορά που το θέμα των τραπεζοκαθισμάτων των πεζοδρόμων είναι αντικείμενο συζήτησης στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής. Διοίκηση του δήμου και καταστηματάρχες είχαν έρθει σε αρχική συμφωνία για την κανονιστική απόφαση, ωστόσο, βελτιωτικές αλλαγές που προσπάθησαν να κάνουν οι δύο πλευρές για τους πεζοδρόμους της Αγίας θεοδώρας και του Γεωργίου Σταύρου, είχαν ως αποτέλεσμα να έρθουν τα πάνω κάτω στον κεντρικό πεζόδρομο.
Η προσπάθεια να υπάρξει ευελιξία για τους κάθετους πεζοδρόμους, επέβαλε αλλαγή τοθυ σχεδιασμού και νέες γνωμοδοτήσεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης, την τροχαία Θεσσαλονίκης και την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων. Κι ενώ η τελευταία έδωσε το πράσινο φως για τς αλλαγές στην Αγ. Θεοδώρας και τη Γ. Σταύρου, δεν έκανε το ίδιο και για την Αγ. Σοφίας.
Εκεί έθεσε αυστηρότερους όρους για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων κατά μήκος των δύο πλευρών του πεζοδρόμου, με αποτέλεσμα, στην πράξη, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που λειτουργούν χρόνια στο σημείο και έχουν αναπτύξει τραπεζοκαθίσματα, να μην επιτρέπεται να τοποθετήσουν ούτε ένα.
Όπως αναφέρεται στις παρατηρήσεις της Εφορείας κατά μήκος και των δύο πλευρών του πεζοδρόμου της Αγίας Σοφίας, μπορεί να επιτραπεί ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων μόνο στα τιμήματα των ζωνών (Δείτε παρακάτω το σχέδιο), τα οποία παρεμβάλλονται μεταξύ των στοιχείων αστικού εξοπλισμού με ελάχιστο ελεύθερο μήκος πέντε μέτρων, ώστε να αποτρέπει την υποβάθμιση των πλησιόχωρων διατηρητέων από το υπουργείο Πολιτισμού, κτιρίων και να διαφυλαχθεί η φυσιογνωμία του συγκεκριμένου μείζονος σημασίας και κατεξοχήν εμπορικού χαρακτήρα τμήματος του ευρύτερου “ιστορικού τόπου”
(Στα κόκκινα κουτάκια είναι τα σημεία στο οποία μπορούν να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας).
Το νέο κανονιστικό θα κατατεθεί προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο, με την δέσμευση της διοίκησης ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις, προκειμένου να ικανοποιηθούν και οι καταστηματάρχες της Αγίας Σοφίας, οι οποίοι με βάση αυτό το κανονιστικό δεν δικαιούνται να βάλουν αυτή τη στιγμή τραπεζοκαθίσματα.
“Η Αγίας Σοφίας είναι ένα σημαντικό στοίχημα γι αυτή τη διοίκηση. Ξεκίνησε με την πεζοδρόμηση η οποία έχει γίνει κομμάτι της καθημερινότητας της πόλης και τώρα περνούμε στη διαβούλευση για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων. Η διαφοροποίηση σε σχέση με την προηγούμενη φορά είναι ότι σε αυτή την σχέδιο ορίζονται ζώνες τοποθέτησης τραπεζοκαθισμάτων”, τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Σπύρος Πέγκας.
Από την πλευρά τους καταστηματάρχες οι οποίοι βρέθηκαν στην συνεδρίαση τόνισαν πως τα τελευταία χρόνια ζουν σε ένα καθεστώς ομηρίας καθώς δεν μπορούν να εξασφαλίσουν άδεια κοινόχρηστου χώρου και τα πρόστιμα τους γονατίζουν οικονομικά, ενώ επισημαίνουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να πλημμυρίσει με τραπεζοκαθίσματα η Αγίας Σοφίας καθώς τα περισσότερα καταστήματα είναι εμπορικά και όχι υγειονομικού ενδιαφέροντος.
“Είμαστε όμηροι τα τελευταία χρόνια. Περάσαμε δοκιμαστική πεζοδρόμηση, περάσαμε 11 μήνες εργασιών για την ανάπλαση και τώρα που κάτι έγινε δεν μπορούμε να πάρουμε άδεια για τα τραπεζοκαθίσματα και τρέχουμε στα δικαστήρια”, επισήμανε ο Δημήτρης Σούγιος, ιδιοκτήτης καταστήματος στην Αγίας Σοφίας.
“Το θέμα έχει τραβήξει πολλά χρόνια και αυτό κοστίζει σε πρόστιμα. Πρέπει να βγει επιτέλους ένα κανονιστικό. Να διευκρινιστεί μέχρι που θα μπορούμε να τοποθετούμε τραπαζοκαθίσματα και να μην μαλώνουμε με ένα γειτονικό κατάστημα που δεν είναι υγειονομικού ενδιαφέροντος και πουλάει ρούχα, για το μέχρι που πρέπει να το τοποθετούμε τα τραπεζοκαθίσματα”, τόνισε ο Κώστας Πουρσανίδης, ιδιοκτήτης καταστήματος στην Γεωργίου Σταύρου.
Τέλος να σημειωθεί ότι θα υπάρξουν επαφές με την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων για να γίνουν οι βέλτιστες αλλαγές που θα επιτρέψουν και στα καταστήματα που σήμερα εξαιρούνται, να αναπτύξουν μικρό αριθμό τραπεζοκαθισμάτων.
Δείτε στα βίντεο του thestival.gr, τις δηλώσεις του Γιάννη Μπουτάρη και του Σπύρου Πέγκα: