“Maison Crystal”: Kάποτε έσφυζε από ζωή και τώρα “ρημάζει”

|
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΟΣ

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει το πρώην “Maison Crystal” στη νέα Παραλία Θεσσαλονίκης. Η σημερινή εικόνα του πρώην μπαρ, η ιδιοκτησία του οποίου ανήκει στον δήμο Θεσσαλονίκης, δεν θυμίζει σε τίποτα τον φροντισμένο χώρο που έσφυζε από ζωή, όλες τις ώρες τις ημέρας. Βρώμικα νερά στην πισίνα, κατεστραμμένες εγκαταστάσεις,  σκουπίδια, παρατημένα ρούχα και δυσωδία,  συνθέτουν το σκηνικό το οποίο αντικρίζουν καθημερινά εκατοντάδες πολίτες που περνούν από το σημείο. Μάλιστα ορισμένα από το κτίσματα χρησιμοποιούνται από αγνώστους ως ουρητήρια, με το αποτέλεσμα να είναι θλιβερό.

To Maison Crystal αρχικά λειτούργησε ως αναψυκτήριο και στη συνέχεια μετατράπηκε σε καφέ μπαρ. Μάλιστα ο συγκεκριμένος χώρος είχε προκαλέσει πολλές αναταράξεις στο εσωτερικό της “Πρωτοβουλίας”. Τελικά ο  δήμος Θεσσαλονίκης αποφάσισε να  κινήσει εναντίον του ενοικιαστή τη διαδικασία της διοικητικής αποβολής, λόγω της οφειλής μισθωμάτων χιλιάδων ευρώ, η οποία και ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2013.

Τρία χρόνια φαγούρας

Πριν από περίπου τρία χρόνια, η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης , αποφάσισε να προχωρήσει στην έξωση του επιχειρηματία που μίσθωνε το δημοτικό ακίνητο,  λόγω των υπέρογκων χρεών του. Μετά από ένα χρόνο, η απόφαση που ελήφθη ήταν χρησιμοποιηθεί, ως χώρος πολιτισμού, που θα αποτελέσει ένα ανοικτό βήμα έκφρασης για όλες τις ομάδες των νέων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στην πόλη. Πράγματι το κεντρικό κτίριο του παλαιού “Maison Crystal”, βρίσκεται σε σαφέστατα καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τους γύρω χώρους.

Το thestival.gr, επικοινώνησε με την αντιδήμαρχο Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης, Γιούλη Ρανέλλα, η οποία απέδωσε το γεγονός ότι ο χώρος “ρημάζει” σε νομικά προβλήματα. ” Ο συγκεκριμένος χώρος αντιμετωπίζει νομικά θέματα. Ένα μεγάλο τμήμα δεν είναι νομιμοποιημένο. Υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές, όλο το κτίριο δεν είναι νόμιμο. Υπάρχουν ακόμα προβλήματα με τις άδειες χρήσεις του. Αυτή τη στιγμή μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως αναψυκτήριο αλλά εμείς έχουμε άλλες βλέψεις γι αυτό το κτίριο. Θέλουμε ένα χώρο που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δημοτών, ως πολιτιστικό – αθλητικό κέντρο”, τόνισε κ. Ρανέλλα και πρόσθεσε: “Πηγαίνοντας να αξιοποιήσουμε αυτό το χώρο, προέκυψαν νομικά ζητήματα τα οποία είναι χρονοβόρα, όπως με την πολεοδομία και την αποκεντρωμένη διοίκηση προκειμένουν να νομιμοποιηθούν οι χώροι. Πρέπει να γίνουν πάρα πολλές νομικές ενέργειες , αλλά εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες και μπορεί να πάρει άλλα τρία χρόνια. Αντιμετωπίζουμε τα ίδια ζητήματα και με άλλα κτίρια όπως ο κέδρινος λόφος. Πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προκειμένου να μπορέσει ο δήμος να το χρησιμοποιήσει όπως θέλει, δηλαδή σε πολιτιστικό αθλητικό χώρο. Δεν θέλουμε να λειτουργήσει σαν αναψυκτήριο ή μπαρ”.

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Θεσσαλονίκης, επισήμανε ακόμα πως για τον χώρο έχουν ενδιαφερθεί τόσο ιδιώτες όσο και διάφοροι σύλλογοι και φορείς, ωστόσο αυτή τη στιγμή ο δήμος μπορείς να δώσει άδεια μόνο για αναψυκτήριο κάτι που δεν είναι έχει ως στόχο για το συγκεκριμένο χώρο.

Παράλληλα η κ. Ρανέλλα αναφερόμενη στους βανδαλισμούς που έχουν γίνει, τονίζει πως αποδεδειγμένα ο δήμος έχει παρά πολλές φορές καθαρίσει το χώρο, αλλά γίνεται μονίμως αντικείμενο βανδαλισμού από ασυνείδητους όπως όλη η νέα παραλία. “Ζητάμε να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε προκειμένου αυτός ο χώρος να μην αποτελεί αντικείμενο βανδαλισμού”, λέει στο thestival.gr, η αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θανάσης Παππάς, τόνισε ότι η κατάσταση αυτή οφείλεται σε ανεύθυνους πολίτες οι οποίοι πραγματοποιούν φθορές στους χώρους, παραβιάζοντας τους φράχτες. “Το φαινόμενο αυτό είναι σχεδόν καθημερινό. Κάποιοι ανεύθυνοι πραγματοποιούν φθορές και δημιουργούν σκουπίδια. Μάλιστα πολλές φορές έχουν κλέψει καλώδια και μηχανήματα από το χώρο” δηλώνει στο thestival.gr ο κ. Παππάς και προσθέτει: “Ο χώρος πρέπει άμεσα να αξιοποιηθεί περισσότερο, να αποκτήσει μια συνεχή χρήση, προκειμένου να αποφευχθούν αυτά τα φαινόμενα”.

“Η διοίκηση έχει αφήσει το χώρο να μένει αδρανής και να καταστρέφεται”

Τη χρονιά που η έγινε η έξωση στον τότε ιδιοκτήτη του Maison Crystal , αρμόδιος αντιδήμαρχος ήταν ο Ανδρέας Κουράκης. Ο κ. Κουράκης τονίζει στο thestival.gr, πως υπάρχει απόφαση από το δήμο για χρησιμοποιηθεί ο χώρος ως χώρος πολιτισμού, αλλά η διοίκηση μέχρι σήμερα έχει αφήσει το θέμα με αποτέλεσμα να μένει αδρανής και να καταστρέφεται.

«Από τότε αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε το χώρο ως χώρο πολιτισμού και αθλητισμού. Εμείς με τη σειρά μας τότε προσπαθήσαμε και γκρεμίσαμε κάποιες αυθαίρετες κατασκευές προκειμένου να βοηθήσουμε και στην ανάπλαση. Από τότε δεν γνωρίζω περισσότερα καθώς πλέον δεν είμαι αντιδήμαρχος. Η διοίκηση έχει αφήσει το θέμα και ο χώρος μένεις αδρανής και καταστρέφεται. Πρέπει να αποκτήσει άμεσα κάποια χρήση γιατί είναι πολύ σημαντικός χώρος που μπορεί να αξιοποιηθεί για το καλό των πολιτών», δήλωσε στο thestival.gr, ο Ανδρέας Κουράκης.