Παραδόθηκε το στολίδι του ιστορικού 1ου Γυμνασίου Αρρένων Θεσσαλονίκης – Δείτε ΦΩΤΟ από το εσωτερικό του

|
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΟΣ

Ένα άρωμα παλιού και ταυτόχρονα καινούργιου θα δώσει από σήμερα στη Θεσσαλονίκη, το στολίδι του ιστορικού 1ου Γυμνασίου Αρρένων Θεσσαλονίκης.

Το έργο το οποίο είναι έτοιμο να στεγάσει μέρος του μαθητικού δυναμικού του εν λειτουργία 1ου Γυμνασίου και τα γραφεία διδασκόντων, λειτουργώντας ως μέρος του ενιαίου σχολικού συγκροτήματος, παραδόθηκε επίσημα σήμερα από την ανάδοχο εταιρεία στο Δήμο, παρουσία του δημάρχους Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων, Περιβάλλοντος και Καθαριότητας, Θανάση Παππά.

Στη συνέχεια ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους του εντυπωσιακού κτιρίου με τους καλεσμένους της εκδήλωσης να μένουν εντυπωσιασμένοι από το αποτέλεσμα.

Να σημειωθεί πως την άλλη Πέμπτη 31 Μαρτίου το κτιρίου θα είναι ανοιχτό για το κοινό για μία ολόκληρη μέρα.

Το παράρτημα του 1ου Γυμνασίου Αρρένων Θεσσαλονίκης ήταν παντελώς κατεστραμμένο. Ωστόσο παρότι το κτίριο χτίστηκε σχεδόν από την αρχή, διατηρεί την παλαιά αρχιτεκτονική ομορφιά του με μερικές σύγχρονες δόσεις από το σήμερα.

Η αναπαλαίωση του κτιρίου στοίχησε περίπου 2.5 εκατομμύρια ευρώ και χρηματοδοτήθηκε μέσω ΕΣΠΑ.

Από τον Μοντιάνο στο δημόσιο

Η ιστορία του παραρτήματος του 1ου Γυμνασίου Αρρένων Θεσσαλονίκης, ξεκινάει το 1899, όταν το οικόπεδο όπου στεγάζεται αγοράστηκε Ιωσήφ Ισαάκ Μοντιάνο.

Το 1960 κατεδαφίστηκε το μεταξουργείο και το θερμοκήπιο που είχε χτιστεί στο οικόπεδο και άρχισε να λειτουργεί ως παράρτημα του 1ου Γυμνασίου.

Χρησιμοποιείται μέχρι το 1978, καθώς λόγω του σεισμού στο κτίριο προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές.

Ένα χρόνο αργότερα η Εφορία Μνημείων και Αρχαιοτήτων απαγόρεψε την κατεδάφισή του χαρακτηρίζοντας το ως διατηρητέο.

Παρέμεινε εγκαταλελειμμένο για πολλά χρόνια, όταν πριν από περίπου τρία χρόνια όταν και ξεκίνησαν οι εργασίες αναπαλαίωσης του.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.