Πόρισμα σοκ από την Πυροσβεστική: Πολύμηνη διαρροή προπανίου η αιτία της έκρηξης στο εργοστάσιο της “Βιολάντα”

Σοκαριστικά είναι τα ευρήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την έκρηξη και τη φονική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της 26ης Ιανουαρίου 2026 στο εργοστάσιο βιομηχανίας τροφίμων «Βιολάντα», στην Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, με τραγικό απολογισμό τον θάνατο πέντε εργαζομένων γυναικών.
Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Τρικάλων ειδοποιήθηκε για το περιστατικό στις 03:56 π.μ., ενώ το πρώτο πυροσβεστικό όχημα έφτασε στο σημείο στις 04:11 π.μ. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς κινητοποιήθηκαν συνολικά 13 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, ένα βραχιονοφόρο, εννέα βοηθητικά οχήματα, δύο ομάδες της ΕΜΑΚ (από την 8η ΕΜΑΚ Λάρισας και την 7η ΕΜΑΚ Λαμίας), καθώς και ομάδα Drone. Στην επιχείρηση συμμετείχαν συνολικά 53 πυροσβεστικοί υπάλληλοι.
Παράλληλα, συνέδραμαν δύο υδροφόρες της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων, δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ.
Το εργοστάσιο σε πλήρη λειτουργία – 13 εργαζόμενοι στον χώρο
Τη στιγμή εκδήλωσης της πυρκαγιάς, το εργοστάσιο λειτουργούσε κανονικά σε 24ωρη βάση, με 13 εργαζόμενους στον χώρο, εκ των οποίων τέσσερις άνδρες και εννέα γυναίκες. Μετά το ξέσπασμα της φωτιάς, οκτώ άτομα κατάφεραν να εξέλθουν από το κτίριο. Από αυτούς, τρία άτομα διακομίστηκαν με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και άλλα τρία μεταφέρθηκαν με ίδια μέσα στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, ενώ δύο επέστρεψαν στις οικίες τους.
Από τις πρώτες στιγμές, υπό τον συντονισμό και τη φυσική παρουσία της Εισαγγελέως Τρικάλων, εφαρμόστηκαν όλες οι προβλεπόμενες επιχειρησιακές και ανακριτικές διαδικασίες, σε συνεργασία με το Ανακριτικό Γραφείο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων, το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών (ΤΕΕΜ) Θεσσαλονίκης, την 8η ΕΜΑΚ Λάρισας και δύο πραγματογνώμονες.
Εντοπισμός των θυμάτων – Πέντε νεκρές γυναίκες
Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης και έρευνας, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής προχώρησαν σε εντατικές ενέργειες για τον εντοπισμό των πέντε εργαζομένων που αγνοούνταν. Περί τις 07:55 π.μ. εντοπίστηκαν δύο απανθρακωμένες σοροί, ενώ στις 08:10 π.μ. εντοπίστηκε και τρίτη. Περί τις 12:00 μ.μ. βρέθηκε τέταρτη σορός, ενώ την 27η Ιανουαρίου 2026 εντοπίστηκε και η πέμπτη, επιβεβαιώνοντας το μέγεθος της τραγωδίας.
Πολύμηνη διαρροή προπανίου – Η αιτία της έκρηξης
Με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος ενεργοποιήθηκε άμεσα η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ), με ειδικό κλιμάκιο ερευνητών, το οποίο εντός του πρώτου δωδεκαώρου ενισχύθηκε με δύο επιπλέον κλιμάκια υπό τον επικεφαλής της Διεύθυνσης.
Κατά την τεχνική διερεύνηση διαπιστώθηκε η ύπαρξη δύο υπέργειων δεξαμενών προπανίου, χωρητικότητας 5.000 και 9.000 λίτρων αντίστοιχα, σε απόσταση περίπου 30 μέτρων από το σημείο της έκρηξης. Εντοπίστηκε πάγος στις σωληνώσεις της δεξαμενής των 5.000 λίτρων, ένδειξη πρόσφατης λειτουργίας της.
Οι δεξαμενές συνδέονταν μέσω υπόγειων σωληνώσεων, οι οποίες διέρχονταν κάτω από ασφαλτοστρωμένο χώρο και κατέληγαν στο ισόγειο του κτιρίου, τροφοδοτώντας τους φούρνους. Κατόπιν ελέγχων με χρήση αζώτου, διαπιστώθηκε εκτεταμένη διαρροή προπανίου στο έδαφος, σε βάθος περίπου 60 εκατοστών, η οποία εκτιμάται ότι ήταν πολύμηνη.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, το προπάνιο μετακινήθηκε υπόγεια σε απόσταση περίπου 25 μέτρων και συγκεντρώθηκε σε υπόγειο χώρο, όπου η παρουσία σπινθηρισμού από ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό οδήγησε στην έκρηξη και την εκδήλωση της πυρκαγιάς.
Συλλήψεις και βαριές κατηγορίες
Σε συνέχεια των ερευνών, στις 27 Ιανουαρίου 2026 συνελήφθησαν τρεις ημεδαποί για πράξεις και παραλείψεις που σχετίζονται με τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, των βαριών σωματικών βλαβών κατά συρροή, του εμπρησμού και της έκρηξης. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν ενώπιον της αρμόδιας Εισαγγελέως Τρικάλων.
Όπως επισημαίνει η Πυροσβεστική, όλες οι προβλεπόμενες διερευνητικές και προανακριτικές διαδικασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πραγματογνωμοσύνη και να συνταχθεί η τελική τεχνική έκθεση για τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες του τραγικού συμβάντος.





