ΕΛΑΣ: Αυτοί είναι οι “μαϊμού” τεχνικοί του ΔΕΔΔΗΕ που είχαν ρημάξει σπίτια ηλικιωμένων στην Αττική

Φωτογραφία: Αρχείο Intime
|
THESTIVAL TEAM

Στη δημοσιότητα δόθηκαν, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία 15 μελών εγκληματικής οργάνωσης που διέπρατταν κλοπές από οικίες ηλικιωμένων, προσποιούμενοι υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ ή συντηρητές ανελκυστήρων.

H σπείρα εξαρθρώθηκε στις 22 Ιουνίου από το Τμήμα Ασφάλειας Αμαρουσίου, της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής. Οι δράστες «χτυπούσαν» ανυποψίαστους ηλικιωμένους, ενώ τα στοιχεία τους και τις φωτογραφίες του έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Αστυνομία με ανακοίνωσή της.

Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση προς διάπραξη πλειόνων κακουργημάτων-κλοπών, διακεκριμένη περίπτωση κλοπή, τελεσθείσα από δύο ή περισσότερους που είχαν οργανωθεί με σκοπό την τέλεση κλοπών, κατ΄ εξακολούθηση, τετελεσμένη και σε απόπειρα και με την συνολική αξία των αφαιρεθέντων αντικειμένων να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ, παράνομη κατοχή όπλου και πυρομαχικών (φυσίγγια), κατοχή όπλου για θήρα χωρίς άδεια και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, κατ΄ εξακολούθηση, από κοινού  τελεσθείσα κατ΄ επάγγελμα, και ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης η οποία επιδιώκει την τέλεση πράξεων νομιμοποίησης, υπό τη μορφή: α) της μετατροπής ή μεταβίβασης περιουσίας εν γνώσει του γεγονότος ότι προέρχεται από εγκληματική δραστηριότητα ή από πράξη συμμετοχής σε τέτοια δραστηριότητα, και β) της απόκρυψης ή συγκάλυψης της αλήθειας με οποιοδήποτε μέσο ή τρόπο, όσον αφορά στη φύση, προέλευση, διάθεση ,διακίνηση ή χρήση περιουσίας, εν γνώσει του γεγονότος ότι αυτή προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες ή από πράξη συμμετοχής σε τέτοιες δραστηριότητες.

Ο τρόπος δράσης της σπείρας που ρήμαζε σπίτια ηλικιωμένων

Σε βάρος των συλληφθέντων, καθώς και ακόμα 7 ημεδαπών, σχηματίσθηκε δικογραφία για κατά περίπτωση- εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία τετελεσμένες και σε απόπειρα και παράβαση του νόμου περί όπλων.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης, που διατηρούσαν μεταξύ τους συγγενικές σχέσεις, είχαν συστήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση σε βάθος τουλάχιστον δυόμιση ετών, είχαν προμηθευτεί αφθονία υλικοτεχνικού εξοπλισμού και λειτουργούσαν με συγκεκριμένη δομή και ρόλους καθώς και συγκεκριμένο τρόπο δράσης (modus operandi).

Παράλληλα, για τη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των παράνομων πράξεων τους, είχαν εφοδιαστεί με πλήθος οχημάτων τα οποία χρησιμοποιούσαν εκ περιτροπής, ενώ σε περίπτωση ταυτοποίησής τους από τις Αρχές τα απέσυραν και τα πουλούσαν.

Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi), ακολουθούσαν την εξής μεθοδολογία:

  • έχοντας ως ορμητήριο τα Άνω Λιόσια, μετέβαιναν με τα επιχειρησιακά τους οχήματα σε περιοχές της Αττικής με έντονη εμπορική δραστηριότητα,
  • εντόπιζαν τα υποψήφια θύματά τους, στοχεύοντας κυρίως ηλικιωμένα άτομα, τα οποία στη συνέχεια ακολουθούσαν κατά την επιστροφή τους στην οικία τους,
  • προσέγγιζαν τα θύματά τους με άψογη εμφάνιση και σε αρκετές περιπτώσεις με επίδειξη πιστοποιητικών εγγράφων, παριστάνοντας τους υπαλλήλους του ΔΕΔΔΗΕ ή τεχνικούς-συντηρητές ανελκυστήρων και με την πρόφαση έκτακτης ανάγκης τούς έπειθαν να εισέλθουν εντός των οικιών τους,
  • με τη μέθοδο της απασχόλησης και τεχνηέντως αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και τιμαλφή, χρησιμοποιώντας γάντια ή χειρουργικές μάσκες για την αποφυγή της ταυτοποίησής και αναγνώρισής τους ενώ ακολούθως
  • διέφευγαν από τον τόπο τέλεσης των κλοπών με τα επιχειρησιακά οχήματά τους, με τα οποία τους ανέμεναν συνεργοί τους.
  • Από την έως τώρα έρευνα έχουν εξιχνιαστεί 20 περιπτώσεις κλοπών και 4 απόπειρες κλοπών από οικίες σε Κουκάκι, Γαλάτσι, Κηφισιά, Ζωγράφου, Χαλάνδρι, Μαρούσι, Αγία Παρασκευή, Παλαιό Φάληρο, Ψυχικό, Νέα Σμύρνη, Νέα Χαλκηδόνα και Χολαργό.

Δείτε ΕΔΩ τα 15 μέλη της σπείρας που ξάφριζαν ηλικιωμένους