Το Ποτάμι πάντα “αλλιώς”

|
THESTIVAL TEAM

*Του Νίκου Νυφούδη

Το Ποτάμι από την ίδρυσή του πρέσβευε ότι θα φέρει κάτι διαφορετικό στην ελληνική πολιτική ζωή του τόπου. Στάθηκε απέναντι στον συντηρητισμό, απέναντι στον κρατισμό, απέναντι στον παλαιοκομματισμό. Θελήσαμε να σπάσουμε τα στερεότυπα, να ανοίξουμε την κοινωνία μας στο «διαφορετικό»∙ στην πολιτική «αλλιώς». Θελήσαμε να δώσουμε στους ανθρώπους της δουλειάς την ευκαιρία να ακολουθήσουν το όνειρό τους. Θελήσαμε να διώξουμε τα κόμματα από τα πανεπιστήμια, τη δημόσια διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση. Θελήσαμε να σπρώξουμε στην ενεργό πολιτική ανθρώπους με πείσμα και ιδέες που την κοιτούσαν από μακριά.

Για όλους αυτούς τους λόγους συστρατευτήκαμε σε αυτόν τον όμορφο αγώνα άνθρωποι διαφορετικοί -μικρομεσαίοι επαγγελματίες, ακαδημαϊκοί, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, επιστήμονες κ.α- που όμως είχαμε ένα κοινό σκοπό: να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε τη χώρα. Και με αυτά τα ιδανικά βρεθήκαμε για τέσσερα και πλέον χρόνια στη Βουλή να κάνουμε πράξη όλα όσα πιστεύαμε.

Η απήχησή μας στον κόσμο όμως σταδιακά μειώθηκε και Το Ποτάμι στέρεψε… Όχι από ιδέες και ιδανικά, αλλά από ανθρώπους και κουράγια. Βρεθήκαμε, λοιπόν, σε ένα κομβικό σημείο που ο καθένας από εμάς όφειλε να αναλάβει τις ευθύνες του και να αποφασίσει αν θα παραιτηθεί από μια νέα προσπάθεια ή θα μείνει να παλέψει.

Ο επικεφαλής του κόμματος, ο οποίος υπήρξε ιδρυτής και εμπνευστής του όλον αυτόν τον καιρό, μόλις προχθές ανακοίνωσε ότι αποχωρώντας από την πολιτική αποφάσισε να κάνει ακόμα ένα «δώρο» σε όλους εμάς: αποφάσισε να δωρίσει την επιχορήγηση που έλαβε το κόμμα πριν τις βουλευτικές εκλογές ύψους 500.000€, στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με σκοπό τη χρηματοδότηση ερευνητών ως χορηγία για την αποφυγή του “brain drain”. Κίνηση θετική για τη χώρα, κίνηση που δείχνει για μια ακόμη φορά ότι στο Ποτάμι υπήρξαν άνθρωποι που έβαζαν πάνω απ’ όλα το καλό του τόπου και όχι το κομματικό καλό.

Κίνηση παρακαταθήκη για όλους εμάς που μένουμε και επιμένουμε. Που ξεκινάμε από την αρχή, να δημιουργήσουμε το δικό μας Λαύριο. Να δημιουργήσουμε ένα κόμμα με δημοκρατικές διαδικασίες, με θεσμικά όργανα που θα λαμβάνουν αποφάσεις μακριά από αρχηγικά μοντέλα ηγεσίας, που θα εκφραζόμαστε όλοι μας μέσα από θεσμοθετημένες διαδικασίες και όχι «χάριν συμπάθειας» από την ηγετική ομάδα ή τον επικεφαλής.

Ήρθε όμως η ώρα να χαράξουμε τον οδικό χάρτη για την επόμενη μέρα στο Ποτάμι. Πρακτικές διαδικασίες, με ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα, κατανοητές στον κάθε ένα πολίτη που θέλει να συμμετέχει. Πραγματικά ανοιχτές διαδικασίες, που θα προταθούν από κάτω προς τα πάνω και δεν θα επιβληθούν άνωθεν, που δεν θα «καπελώνονται» από μια μικρή ομάδα στελεχών, διαδικασίες που θα δίνουν τη δυνατότητα σε κάθε ένα στέλεχός μας ανά την Ελλάδα να συνδράμει ουσιαστικά. Να συμμετέχει όχι μόνο στις περιφερειακές λειτουργίες του Συνεδρίου μόνο και μόνο για να δίνει μια τύποις νομιμοποίηση προειλημμένων επιλογών, αλλά να αποτελέσει τον πυρήνα των αποφάσεων.

Για αυτό και πιστεύω ακράδαντα πως τώρα πρέπει να χαράξουμε τον οδικό χάρτη της επόμενης μέρα στο Ποτάμι. Ένας οδικός χάρτης που έχει στο επίκεντρο τους πολίτες. Χωρίς αυτούς δεν έχουμε λόγο πολιτικής ύπαρξης. Έναν οδικό χάρτη με τρεις κόμβους:

– Οκτώβριος – Δεκέμβριος: Πρώτη φάση προσυνεδριακου διαλόγου με τίτλο “Το Ποτάμι σας ακούει”. Μια ομάδα στελεχών θα κάνει μέσα σε τρεις μήνες ανοιχτές συναντήσεις με πολίτες σε κάθε πρωτεύουσα νόμου σε όλη την Ελλάδα. Στόχος να καταγράψει τι θέλουν οι πολίτες από εμάς. Γιατί θα είμαστε χρήσιμοι.

– Ιανουάριος – Μάρτιο: Δεύτερη φάση προσυνεδριακού διαλόγου όπου θα ανοίξουν οι εγγραφές μελών στην πορεία προς το συνέδριο και πλέον τα μέλη συνεδριάζουν κατά τόπους και πάνω στα αιτήματα του κόσμου σχεδιάζουν το πολιτικό πρόγραμμα του Ποταμιού για την επόμενη μέρα. Μέσα σε αυτό το διάστημα θα πρέπει να δηλώσουν υποψηφιότητα με συντεταγμένη πρόταση όσοι θέλουν να αναλάβουν την αρχηγία.

– Τέλος αρχές Απριλίου το ανοιχτό συνέδριο επανίδρυσης και επανεκκίνησης όπου θα κριθούν όλες οι πολιτικές προτάσεις.

Καλώ, λοιπόν, να συστρατευτούμε όλοι μας στην κοινή αυτή προσπάθεια και να χτίσουμε με αξιώσεις ένα λαμπρό αύριο για το Ποτάμι. Οι αριθμοί δεν σκοτώνουν τα κόμματα, ούτε η έλλειψη επιχορηγήσεων.

Το πείσμα που χάνεται τα σκοτώνει.

*Ο Νίκος Νυφούδης είναι πρώην βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι 

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.