Κινητά τηλέφωνα από φελλό φτιάχνει η Πορτογαλία

|
THESTIVAL TEAM

Το όραμα του Τίτο Καρντόζο, επικεφαλής της ΙΚΙ Mobile, είναι να κατασκευάζει ευρωπαϊκά κινητά υψηλής τεχνολογίας, και μάλιστα οικολογικά. Στην πόλη Κορουσέ της ομώνυμης πορτογαλικής επαρχίας, η οποία αυτοπροσδιορίζεται ως η «παγκόσμια πρωτεύουσα του φελλού», χτίστηκε το πρώτο εργοστάσιο παραγωγής κινητών τηλεφώνων στην Ιβηρική Χερσόνησο.

Το κορυφαίο μοντέλο της εταιρείας κατασκευάζεται από οικολογικό φελλό. Το 2018, ο Καρντόζο φιλοδοξεί να πουλήσει συνολικά 400.000 «ευρωπαϊκά κινητά», σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του.

Για τον επικεφαλής της IKΙ Mobile, ο φελλός είναι ένα εξαιρετικό προϊόν, διότι προστατεύει την μπαταρία και τους επεξεργαστές από τις υψηλές και τις χαμηλές θερμοκρασίες, προστατεύει τους χρήστες από την ακτινοβολία και, παρ’ όλα αυτά, δεν εμποδίζει την ασύρματη φόρτιση της συσκευής.

Ο φελλός είναι, ως γνωστόν, ένα απολύτως φυσικό και ανανεώσιμο οικολογικό υλικό. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο για το μάρκετινγκ του προϊόντος. Εξίσου, αν όχι σημαντικότερο κριτήριο, όμως, είναι και η τιμή του, η οποία κυμαίνεται λίγο πάνω από τα 300 ευρώ.

Στο νέο εργοστάσιο εργάζονται σήμερα 35 άτομα, ενώ σύντομα ο αριθμός τους θα φτάσει τους 100. Παράλληλα θα δημιουργηθούν τουλάχιστον 300 έμμεσες θέσεις εργασίας, μία ιδιαίτερα θετική και ελπιδοφόρος εξέλιξη για την αδύναμη οικονομικά περιοχή, που παραδοσιακά παράγει κυρίως αγροτικά προϊόντα.

Μέχρι πρότινος, η ΙΚΙ Mobile κατασκεύαζε τα κινητά της στην Κίνα και τα πουλούσε κατά κύριο λόγο στην Αφρική και στο Ανατολικό Τιμόρ. «Τελευταία γινόταν, όμως, ολοένα και πιο σαφές ότι χρειαζόμαστε δικές μας μονάδες παραγωγής», λέει ο υπερδραστήριος 40χρονος επιχειρηματίας Τίτο Καρντόζο. Αυτές οι μονάδες πρέπει να βρίσκονται στην Ευρώπη, στην Πορτογαλία, διότι τα ευρωπαϊκά προϊόντα είναι πιο δημοφιλή και ποιοτικά καλύτερα απ’ ό,τι τα ασιατικά, όπως λέει.

Γι’ αυτό και στόχος είναι τα κινητά από φελλό να είναι όσο το δυνατόν πιο «ευρωπαϊκά», σύμφωνα με τον επικεφαλής της εταιρείας. «Ο κανόνας είναι απλός: προσπαθούμε βασικά να αγοράζουμε από την Ευρώπη τα υλικά που χρειαζόμαστε. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε προσπαθούμε να τα αγοράσουμε από περιοχές που βρίσκονται όσο πιο κοντά στην Ευρώπη γίνεται». Από την Ασία προέρχονται μόνον οι επεξεργαστές και οι μπαταρίες.

Τα υπόλοιπα εξαρτήματα δεν είναι μόνον ευρωπαϊκά, αλλά, ει δυνατόν, και οικολογικά. «Συνεργαζόμαστε με ένα πανεπιστήμιο γιατί θέλουμε να αντικαταστήσουμε ακόμη και το πλαστικό κάτω από τη θήκη από φελλό με βιοδιασπώμενο υλικό».

Παράλληλα με τα smartphones, η ΙΚΙ Mobile θέλει να διευρύνει και την παραγωγή των απλών και οικονομικών συσκευών με τις οποίες εξυπηρετείται κυρίως η αφρικανική αγορά. Γι’ αυτόν τον σκοπό κατασκευάζεται δεύτερο εργοστάσιο στην Ανγκόλα, όπου θα γίνεται η συναρμολόγηση των προκατασκευασμένων στην Πορτογαλία εξαρτημάτων. Τα κινητά από φελλό, όμως, θα εξακολουθήσουν να κατασκευάζονται αποκλειστικά στην Πορτογαλία.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.