Στην παγκόσμια δεκάδα η ομάδα Aeronautics του ΑΠΘ σε διαγωνισμό αεροδυναμικής

|
THESTIVAL TEAM

Σημαντική διάκριση κατάφερε επιστημονική ομάδα προπτυχιακών φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ οι οποίοι έλαβαν μέρος σε διεθνή διαγωνισμό που διεξήχθη στην Στουτγκάρδη.

Πρόκειται για 11 φοιτητές οι οποίοι βρίσκονται στον προπτυχιακό κύκλο των σπουδών τους, στα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ.

Οι φοιτητές συμμετέχουν στο πρότζεκτ Aeronautics με αντικείμενο μελέτης τον σχεδιασμό και την κατασκευή καινοτόμων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ικανών να ανυψώσουν φορτίο και να εκτελέσουν συγκεκριμένες αποστολές.

Οι πρωτοπόροι φοιτητές ανήκουν στην πρώτη φοιτητική ομάδα αεροδιαστημικής στη Θεσσαλονίκη , στην A.S.A.T. (Aristotle Space & Aeronautics Team). Ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 2015 από 12 φιλόδοξους φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών.

Στόχος τους ήταν να κατασκευάσουν ένα μη επανδρωμένο αερόχημα για τη συμμετοχή του στο Air Cargo Challenge 2017, έναν διεθνή φοιτητικό διαγωνισμό πτήσεως βαρέος φορτίου.

Πιο συγκεκριμένα, στόχος τους είναι η θεμελίωση θεωρητικού υποβάθρου στον κλάδο της αεροδυναμικής και του σχεδιασμού αεροσκαφών, η αεροδυναμική και κατασκευαστική μελέτη μη επανδρωμένων αεροχημάτων, η θεωρητική και τεχνική κατάρτιση των μελών, η συμμετοχή στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Air Cargo Challenge που διοργανώνεται από την EUROAVIA κάθε δύο έτη και τέλος, η διεθνής παρουσία της ομάδας, του πανεπιστημίου και της Ελλάδας στο κλάδο της παγκόσμιας φοιτητικής ερευνητικής κοινότητας.

Το Aeonautics κατέγραψε μία σημαντική επιτυχία τόσο για την ομάδα όσο και για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο συμμετέχοντας στο Air Cargo Challenge 2019 (ACC2019) by EUROAVIA.

Πλέον, κατατάσσεται στις 10 καλύτερες ομάδες του κόσμου.

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα επέστρεψε από την Γερμανία έχοντας κατακτήσει την 10η αλλά και την 12η θέση ανάμεσα σε 30 ομάδες από όλο τον κόσμο, και την 1η και 2η στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας την ως την καλύτερη ομάδα αεροδιαστημικής στην Ελλάδα.

Συμμετείχε στο διαγωνισμό με τα δύο μη επανδρωμένα αεροχήματα Aurora και Nephele. Λόγω του διαφορετικού σχεδιασμού τους και της πρωτότυπης σχεδίασης τους, τα εν λόγω αεροσκάφη κατάφεραν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον τόσο των αντίπαλων ομάδων όσο και των διοργανωτών και των κριτών. Και οι δύο συμμετοχές διεκδίκησαν μία θέση στη δεκάδα, με την πρώτη εκ των δύο, την Aurora,να τα καταφέρνει και να κατακτάει την 10η θέση. Ο καλύτερος χρόνος που σημείωσε στον αγώνα ήταν 79 δευτερόλεπτα, καταφέρνοντας να ανυψώσει και να μεταφέρει 5.5 κιλά ωφέλιμο φορτίο. Η δε Νεφέλη, παρά του ότι στο τέλος της πρώτης από τις τρεις αγωνιστικές μέρες ήταν στην 9η θέση, βρέθηκε 12η στην τελική κατάταξη.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.