Οι μαθητές του 28ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης ανοίγουν το σχολείο τους και τις οικογένειές τους σε Ευρωπαίους συμμαθητές τους, μοιράζονται μαζί τους γνώσεις, εμπειρίες και χαρούμενες στιγμές και αποδεικνύουν ότι για τις εφηβικές ψυχές η Ευρώπη του Βορρά και του Νότου, η Ευρώπη της Ανατολής και της Δύσης έχει περισσότερα κοινά παρά διαφορές.

38 μαθητές και 17 καθηγητές μέλη 7 εθνικών αποστολών από τη Λιθουανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, τη Φινλανδία και την Τουρκία έζησαν για μία εβδομάδα στο ρυθμό του 28ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης. Στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας το πρόγραμμα περιελάμβανε παρουσιάσεις εργασιών των μαθητών με θέμα το Ολοκαύτωμα μέσα από διάφορες μορφές τέχνης, παρακολούθηση διάλεξης του Ε.Χεκίμογλου στην Αίθουσα Τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής με θέμα Ολοκαύτωμα και Εκπαίδευση, παρουσιάσεις εργασιών των καθηγητών με θέμα τη συνεργασία με τις δυνάμεις του Άξονα, περιήγηση στους τόπους μνήμης του ολοκαυτώματος του Χορτιάτη, ξενάγηση στα σημαντικότερα μνημεία της πόλης και στο Εβραϊκό Μουσείο, επίσκεψη στο μουσείο των βασιλικών τάφων της Βεργίνας και άλλα πολλά.

Ακόμη, οργανώθηκαν ειδικά μαθήματα στα αγγλικά ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθησή τους από όλους τους φιλοξενούμενους καθώς και εργαστήρια για τους μαθητές, μεταξύ των οποίων και εργαστήριο παραδοσιακών χορών. Έτσι το μεσημέρι της τελευταίας μέρας και με σύμμαχο την ανοιξιάτικη λιακάδα η αυλή του σχολείου γέμισε από μαθητές και καθηγητές έλληνες και ξένους που χόρευαν πεντοζάλη και συρτάκι.