Μόνο με έγκριση του υπουργείου Άμυνας η πώληση νήσων

|
THESTIVAL TEAM

Άκυρες θα είναι οι πωλήσεις νήσων ή νησίδων, ανεξαρτήτως αν είναι ιδιωτικές ή ανήκουν…

στο Δημόσιο, εφόσον πριν από την ολοκλήρωση της αγοραπωλησίας δεν έχει δοθεί ειδική άδεια για τη μεταβίβασή τους από τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης.

Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή.

Με τη ρύθμιση αυτή, η κυβέρνηση θέλει να κλείσει, κατά το protothema.gr, τα όποια «παραθυράκια» θα επέτρεπαν σε άγνωστους αγοραστές να αποκτήσουν ή να μισθώσουν για μακρά χρονική διάρκεια ελληνική γη. Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν στο «ΘΕΜΑ» ότι το τελευταίο διάστημα είχαν εντοπιστεί ύποπτες κινήσεις που κινητοποίησαν την ηγεσία των υπουργείων Άμυνας και Δημόσιας Τάξης για το ενδεχόμενο κάποιες από τις νησίδες που διατίθενται προς πώληση ή μακρά μίσθωση να πουληθούν σε Τούρκους. Επιχειρηματικές κινήσεις που, όπως ανιχνεύθηκε, εκπορεύονταν από τα ίδια κέντρα, σήμαναν συναγερμό στην κυβέρνηση. Έπειτα από εντολές του πρωθυπουργού, ο γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου κ. Τάκης Μπαλτάκος σε συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο (φωτογραφία) συνέταξαν την τροπολογία η οποία αναφέρει ρητά ότι «για την απόκτηση με δικαιοπραξία εν ζωή εμπραγμάτων ή ενοχικών δικαιωμάτων από φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε ιδιωτικές νήσους ή νησίδες και σε ακίνητα ιδιωτικών νήσων ή νησίδων, καθώς και σε ανήκουσες στο Δημόσιο νησίδες, οπουδήποτε και εάν αυτές βρίσκονται, απαιτείται άδεια του υπουργού Εθνικής Άμυνας, που παρέχεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη των Γενικών Επιτελείων».

Σύμφωνα με αξιωματούχο που έχει γνώση της υπόθεσης, πριν από κάθε αγοραπωλησία νήσων ή νησίδων θα γίνεται εξονυχιστικός έλεγχος από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για να διασταυρώνεται ποια είναι η πηγή των κεφαλαίων που ζητούν να εξαγοράσουν εκτάσεις εντός της ελληνικής επικράτειας.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.