Διαμαρτυρία για το περιβάλλον το Σάββατο στην πλατεία Αριστοτέλους

|
ΓΑΒΡΙΗΛ ΧΑΤΖΗΝΟΠΟΥΛΟΣ

Ειρηνική διαμαρτυρία για το περιβάλλον θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο 13 Ιουνίου στις 18:00, στην πλατεία Αριστοτέλους, Fridays For Future Thessaloniki.

Παρακάτω αναφέρονται λεπτομέρειες της δράσεις:

«1. Τι θα κάνουμε και τι μηνύματα θα περάσουμε;

Στην δράση, «μαζί» με τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκη, θα διαλέξουμε (κυριολεκτικά) πλευρά σχετικά με τον νέο περιβαλλοντικό νόμο. Στόχος της δράσης είναι να αποτυπωθεί έμπρακτα η αντίθετη στάση των πολιτών στον νέο νόμο, καθώς οι αντιδράσεις των πολιτών σε όλη την Ελλάδα κλιμακώνονται.

2. Τι περιλαμβάνει ο νόμος;

Θεωρούμε υποχρέωσή μας να υπερασπιστούμε το φυσικό περιβάλλον και ζητούμε τη συμμετοχή και τη στήριξη των συμπολιτών/συμπολιτισσών μας στο αίτημά μας να καταργηθεί ο νόμος, ο οποίος, μεταξύ άλλων:
– Καθορίζει 4 κλιμακούμενες ζώνες προστασίας στις οποίες επιτρέπονται επενδυτικές δραστηριότητες που σχετίζονται με εξορύξεις υδρογονανθράκων και μεταλλευτικές δραστηριότητες, αλλά και με τη δυνατότητα τουριστικής εκμετάλλευσης και δημιουργίας υποδομών (π.χ. ανεγερση κτιρίων)

– Αφαιρεί το δικαίωμα γνωμης από τις τοπικές κοινωνίες και την τοπική αυτοδιοίκηση, σχετικά με τις έρευνες υδρογοναναθράκων σε κομμάτια δημόσιας γης. Η διαδικασία αδειοδότησης μεταβιβάζεται στις περιφερειακές ενότητες.

– Καταργεί την αυτοτέλεια και την αποτελεσματικότητα των ανεξάρτητων περιβαλλοντικών φορέων διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της χώρας, αντικαθιστώντας τους από έναν κεντρικό κρατικό φορέα.

– Κατατέθηκε (ως νομοσχέδιο) σε μια Βουλή που υπολειτουργούσε. Η ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση ήταν ελλιπής, καθώς δημοσιεύτηκαν αρχικά 66 άρθρα, ενώ για ψήφιση στις 5 Μάη τέθηκαν 130».

Σημειώνεται πως η δράση υποστηρίζεται από το Fridays For Future Thessaloniki και διοργανώνεται από μια ομάδα πολιτών που συμπλήρωσαν 14 αγρυπνίες-ολονύκτιες διαμαρτυρίες έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης απαιτώντας την κατάργηση του νομοσχεδίου για το περοβάλλον.

Αυτή η ομάδα αποφάσισε στις 31 Μαΐου να σταματήσει τις ολονύκτιες διαμαρτυρίες και να συνεχίσει τις δράσεις της καθώς και να υποστηρίζει άλλες δράσεις ενάντια σε αυτό το νομοσχέδιο.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.