Το ταχύπλοο καταμαράν "Αndros jet" θα εξυπηρετεί την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με τη Σαμοθράκη, μετά την πολυήμερη ταλαιπωρία και την ακτοπλοϊκή απομόνωση του νησιού. 

Το υπουργείο Ναυτιλίας δρομολογεί λύση στο θέμα του αποκλεισμού της Σαμοθράκης λόγω των καιρικών συνθηκών.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν προγραμματιστεί οι παρακάτω ενέργειες:
Το ταχύπλοο επιβατηγό - οχηματαγωγό πλοίο "Andros Jet", της εταιρίας "SeaJets" θα καλύψει άμεσα τις συγκοινωνιακές ανάγκες της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης - Σαμοθράκης.

Το πλάνο της εμπλοκής του παραπάνω σκάφους, ως τώρα, διαμορφώνεται ως εξής:

- Το πλοίο αναχωρεί από τη Νάξο σήμερα Τετάρτη 14 Αυγούστου, στις 12.00 περίπου το μεσημέρι.

- Το πλοίο αναμένεται να καταπλεύσει -πρώτα- στο λιμάνι της Σαμοθράκης στις 22.00 το βράδυ της ίδιας μέρας (14 Αυγούστου).

- Από το λιμάνι της Σαμοθράκης θα εκτελέσει άμεσα δρομολόγιο προς την Αλεξανδρούπολη, ενώ εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν θα κάνει ένα ακόμη μεταμεσονύκτιο δρομολόγιο προς την Σαμοθράκη.

- Την επόμενη μέρα Πέμπτη 15 Αυγούστου, το πλοίο θα εκτελέσει όσα δρομολόγια απαιτούνται ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στην Σαμοθράκη.

Το "Andros Jet" έχει μήκος 61 μέτρα, αναπτύσσει ταχύτητα 36 κόμβων την ώρα και μπορεί να μεταφέρει 600 επιβάτες και 75 ιδιωτικής χρήσης οχήματα. Το συγκεκριμένο σκάφος δεν μπορεί να μεταφέρει φορτηγά οχήματα.

Όσον αφορά την τροφοδοσία του νησιού το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης εξασφάλισαν την άμεση δρομολόγηση του οχηματαγωγού πλοίου (ανοικτού τύπου - ferry boat) «Άναξ» για την κάλυψη των σχετικών αναγκών.

Το εν λόγω πλοίο αναμένεται μόλις ολοκληρώσει όλες τις αναγκαίες προεργασίες, πιθανότατα σήμερα 14 Αυγούστου, να καταπλεύσει στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης προκειμένου να παραλάβει φορτηγά οχήματα με προορισμό την Σαμοθράκη.

Τα υπόλοιπα πλοία που επιστρατεύονται 

Στο μεταξύ, έξι δρομολόγια καθημερινά από σήμερα ως την Κυριακή 18 Αυγούστου, ζήτησε το ταχύπλοο επιβατηγό ΖΕΦΥΡΟΣ, προκειμένου να μεταφέρει από και προς την Σαμοθράκη επιβάτες, ενώ το οχηματαγωγό ΑΝΑΧ που επιστρέφει, θα πραγματοποιήσει σήμερα 3 δρομολόγια.

Συγκεκριμένα, με αίτημα του στο Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης και κοινοποίηση στο υπουργείο Ναυτιλίας, το ΖΕΦΥΡΟΣ που μπορεί να μεταφέρει έως 150 επιβάτες, ζητάει τα εξής δρομολόγια για Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή-Σάββατο και Κυριακή:

Από Αλεξανδρούπολης προς Σαμοθράκη:

08.00 π.μ

13.οο μ.μ

18.00 μ.μ

Από Σαμοθράκη προς Αλεξανδρούπολη

10.30 π.μ

15.30 μ.μ

20.30 μ.μ

Όσον αφορά το οχηματαγωγό ΑΝΑΧ τύπου “παντόφλας”, θα εκτελέσει σήμερα Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι δρομολόγιο από Σαμοθράκη προς Αλεξανδρούπολη, έχοντας την δυνατότητα να μεταφέρει πάνω από 200 αυτοκίνητα, αλλά και φορτηγά και νταλίκες.

Στη συνέχεια θα αναχωρήσει από Αλεξανδρούπολη για Σαμοθράκη στις 16.30 και από το νησί για Αλεξανδρούπολη στις 10 το βράδυ.

Το χρονικό της ταλαιπωρίας

Η περιπέτεια για όσους θέλησαν να επισκεφτούν τη Σαμοθράκη, ή να αναχωρήσουν από αυτή, ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου όταν ακινητοποιήθηκαν με βλάβη τα δύο επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία που εξυπηρετούσαν το νησί.

Με παρέμβαση του υπουργείου Ναυτιλίας βρέθηκε λύση για δύο ημέρες – στις 9 και 10 Αυγούστου – με το πλοίο ANAX.

Στη συνέχεια αποφασίστηκε να δρομολογηθεί το μεγαλύτερο πλοίο «AZORES EXPRESS» το οποίο, όμως, αρχικά δεν κατάφερε να ολοκληρώσει το πρώτο του δρομολόγιο το βράδυ της Κυριακής ενώ για τον ίδιο λόγο δεν εκτέλεσε και το δρομολόγιο το πρωί της Δευτέρας.

Το βράδυ της Δευτέρας η πλοιοκτήτρια εταιρεία του «AZORES EXPRESS» ανακοίνωσε ότι αποδρομολογεί οριστικά το πλοίο λόγω… ελλιπούς εγκατάστασης του λιμανιού της Καμαριώτισσας.

Μετά και από αυτήν την εξέλιξη, αργά το βράδυ της Δευτέρας ανακοινώθηκε ότι δρομολογείται το Andros Jet στην γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη το οποίο φτάνει σήμερα, εφόσον το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.