Την ανησυχία του για την αύξηση των προσφυγικών ροών εκφράζει ο δήμος Θεσσαλονίκης αναφορικά με τα τελευταία περιστατικά συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών στην πόλη.

Περίπου 60 πρόσφυγες και μετανάστες από την Συρία και την Τουρκία έχουν συγκεντρωθεί αυτή την ώρα στο άγαλμα Βενιζέλου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οικογένειες με μικρά παιδιά και μωρά, όπως ανέφεραν στο thestival.gr, έφτασαν χθες στη Θεσσαλονίκη και μένουν στο πάρκο.

pro1.jpg

pro2.jpg

Σημειώνεται ότι χθες έφτασαν στη Θεσσαλονίκη 150 πρόσφυγες, ενώ την Μεγάλη Πέμπτη έφτασαν με τουριστικά λεωφορεία 106 Κούρδοι με συριακό διαβατήριο, οι οποίοι είχαν περάσει παράνομα τα ελληνοτουρκικά σύνορα και κρατούνταν σε αστυνομικά τμήματα και δομές κράτησης του Έβρου. Επιπλέον, τις προηγούμενες ημέρες δεκάδες πρόσφυγες και μετανάστες σχημάτιζαν ουρές έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης προκειμένου να ταυτοποιηθούν και να μεταφερθούν σε κέντρα φιλοξενίας.

asti1.jpg

ktel.jpg

Στο πλαίσιο σημερινής συνέντευξης Τύπου κατά την παρουσίαση του σχεδίου ένταξης προσφύγων μεταναστών του δήμου Θεσσαλονίκης,  στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος URBACT III - Arrival Cities, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Πέτρος Λεκάκης ανέφερε ότι "είμαστε μπροστά στο να ζήσουμε εικόνες του 2015. Οι χώροι είναι περιορισμένοι. Οι χώροι, πλέον, φιλοξενίας είναι περιορισμένοι καθώς το "Φιλοξενείο", τα μισθωμένα διαμερίσματα και τα Κέντρα Φιλοξενίας στα Διαβατά και τα Λαγκαδίκια, είναι γεμάτα ".

sxedio.jpg

Ακόμη, ο κ. Λεκάκης πρόσθεσε ότι ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι σε εγρήγορση προκειμένου να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που θα προκύψουν με την αύξηση των προσφυγικών ροών που παρατηρείται από τον Έβρο". Όπως είπε στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής βρίσκονται σε συσκέψεις στην Αθήνα για το ζήτημα, ενώ σε λίγες μέρες, πιθανόν και εντός του Σαββατοκύριακου, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη με αρμόδιους φορείς.

Επιπλέον στο πλαίσιο του σχεδίου ένταξης προσφύγων και μεταναστών ο δήμος Θεσσαλονίκης  θα πραγματοποιήσει έρευνα πεδίου σε δείγμα 1500 προσφύγων από διάφορες ομάδες, είτε από αυτούς που μένουν σε camps ή αιτούντων άσυλο ή αυτών που έχει απορριφθεί η αίτηση τους, με στόχο την καταγραφή του προφίλ τους,

Η Σοφία Ασλανίδου, εντεταλμένη σε θέματα προσφυγικού και πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών ανέφερε "Αναβαθμίσαμε αυτό το όργανο. Σε λίγους δήμους λειτουργεί το ΣΕΜ παίρνωντας σημαντικές πρωτοβουλίες. Προσπαθήσαμε να κάνουμε δίκτυο συνεργασιών και με άλλους δήμους της χώρας. Εντάξαμε στο συμβούλιο και πρόσφυγες", αναφέρει. 

Το Σχέδιο Δράσης του δήμου για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης περιλαμβάνει την ανάπτυξη και ενίσχυση των απαραίτητων διοικητικών δομών και υπηρεσιών, οι οποίες θα έχουν ως αρμοδιότητα τη διαχείριση πολυπολιτισμικών ευάλωτων ομάδων, τη διαμόρφωση ενός δυναμικού πλαισίου που θα επιτρέπει την ένταξη των προσφύγων, αιτούντων άσυλο και μεταναστών στην πόλη και την ελληνική κοινωνία και την προώθηση μιας προσέγγισης βασισμένης στην αποδοχή των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, προγράμματα για ελληνομάθεια και απασχόληση τις απογευματινές ώρες για ηλικίες 12  -18 ετών.