Παρελθόν θα αποτελούν πλέον οι δωρεάν πλαστικές σακούλες στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με το νόμο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ προβλέπει ότι από 1/1/2018 οι καταναλωτές θα πληρώνουν 0,08 ευρώ για κάθε σακούλα.

Ωστόσο, για αρχή, κάθε σακούλα στο σούπερ μάρκετ θα χρεώνεται 0,04 ευρώ, για διάστημα από 1/1/2018 έως την 30/6/2018. Από την 1η Ιουλίου του 2018 η χρέωση θα είναι ολόκληρη και κάθε σακούλα στο σούπερ μάρκετ θα κοστίζει στον καταναλωτή 0,08 ευρώ.

Ουσιαστικά στην εθνική νομοθεσία ενσωματώνεται η σχετική κοινοτική οδηγία.

Υπολογίζεται ότι κάθε Έλληνας χρησιμοποιεί τον χρόνο 400 πλαστικές σακούλες. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι κυκλοφορούν 4,5 δισεκατομμύρια σακούλες. Η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι τεράστια και έτσι η χρέωση για τις πλαστικές σακούλες θα μειώσει τη χρήση τους ενώ παράλληλα τα χρήματα θα κατευθύνονται σε περιβαλλοντικές δράσεις αλλά και στους δήμους προκειμένου αυτοί να προμηθεύουν τους πολίτες τους με επαναχρησιμοποιούμενες σακούλες.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και μια σειρά προωθητικών ενεργειών από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ Μασούτης, Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης και My Market, οι οποίες με το σύνθημα «Νοιαζομαστε σήμερα ζούμε καλύτερα αύριο» έχουν σκοπό να συμβάλλουν, ώστε να σταματήσει η χρήση της πλαστικής σακούλας και προς όφελος των επαναχρησιμοποιούμενων.