Νέα ένταση προκλήθηκε πριν από λίγο έξω από το δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, μεταξύ ανδρών των ΜΑΤ και μελών του Ελεύθερου Κοινωνικού Χώρου "Σχολείο" .

Η ένταση προκλήθηκε, όταν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης κατέβηκε στο προαύλειο του δημαρχείου για να μιλήσει στους συγκεντρωθέντες. 

Τα μέλη της κατάληψης προσπάθησαν να περάσουν εντός του δημαρχείου, ωστόσο οι δυνάμεις των ΜΑΤ δεν τους το επέτρεψαν με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση.

Μόλις, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε στην Αστυνομία ότι τα μέλη της κατάληψης μπορούν να ανέβουν στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, η ένταση εκτονώθηκε.

Αυτή την ώρα όλα τα μέλη της κατάληψης "Σχολείο", που βρίσκονταν έξω από το δημαρχείο, βρίσκονται εντός της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου και πραγματοποιούν την παρέμβασή τους.

Μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του Κοινωνικού Χώρου "Σχολείο", ανέφερε για την περίοδο κατά την οποία ο χώρος τελεί υπό κατάληψη:

"Μέσα στα 8 χρόνια κατά τα οποία το κτήριο τελεί υπό κατάληψη– μία κατάληψη που το απελευθέρωσε από το καθεστώς εγκατάλειψης και αχρησίας που του είχε επιβληθεί την περίοδο 2004-2010– στο χώρο πραγματοποιούνται ελεύθερα μαθήματα, χοροί, δραστηριότητες για παιδιά, πολιτιστικές και πολιτικές εκδηλώσεις, λειτουργούν δομές κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας (παντοπωλείο, κουζίνα, παζάρι άμεσης διάθεσης προϊόντων, ζυθοποιείο) ενώ ήδη έχει μπει στα σκαριά η δημιουργία δομής υγείας που θα παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας περίθαλψης προσβάσιμες στον κόσμο της γειτονιάς και ευρύτερα.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια, ο Ελεύθερος Κοινωνικώς Χώρος «Σχολείο, για τη μάθηση της ελευθερίας» έχει συμμετάσχει σε κοινωνικούς αγώνες, σε αγώνες διεκδίκησης, σε απεργίες και σε πορείες, συνθέτοντας εκείνες τις αντιστάσεις που αντιπαραβάλλονται στο σύστημα που επιβάλλει- όλο και περισσότερο - τις κοινωνικές ανισότητες και αδικίες. Μέσα στα 7 χρόνια λειτουργίας του έχουν περάσει εκατοντάδες άτομα και έχουν σε πολλές περιπτώσεις παραμείνει ενεργώς συμμετέχοντα στο εγχείρημα κατά τα χρόνια, άτομα τα οποία αποφάσιζαναμεσοδημοκρατικά και χωρίς ιεραρχίες για ζητήματα που τα αφορούσαν, πειραματίστηκαν με έννοιες όπως η αυτοοργάνωση γύρω από μικρότερα ή μεγαλύτερα ζητήματα, ενώ θέσμισαν- λιγότερο ή περισσότερο- τις ζωές τους και τις σχέσεις τους μακριά από το κυρίαρχο, καπιταλιστικό φαντασιακό, που προωθεί την εξατομίκευση, την ανάθεση και την εκμετάλλευση".

 

Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες του Thestival: