Τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο επισκέφτηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, συνοδευόμενος από τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, Σταμάτη Χονδρογιάννη, με σκοπό να συζητήσουν το θέμα της διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων στο μνημείο της Ροτόντας. Αναφερόμενος στη συνάντηση αυτή, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Μπουτάρης επιχείρησε για ακόμη μια φορά να χαμηλώσει τους τόνους σχετικά με τις διαφωνίες που προέκυψαν για την τοποθέτηση σταυρού στο μνημείο, σημειώνοντας ότι δεν συμφέρει κανένα το ζήτημα να λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, στην αυριανή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, πρόκειται να δοθεί το πράσινο φως για την επικαιροποίηση της απόφασης Βενιζέλου του 1999, σχετικά με τη διαχείριση της Ροτόντας.

«Η απόφαση του Βενιζέλου λέει ξεκάθαρα ότι η Ροτόντα δεν είναι ενοριακός ναός, αλλά μνημείο, στο οποίο τελείται μια φορά τον μήνα θεία λειτουργία. Επιπλέον, ο χώρος δίδεται κατόπιν συμφωνίας, για πολιτιστικές εκδηλώσεις» ανέφερε ο Γιάννης Μπουτάρης. Επανέλαβε δε ότι ήδη έχει συμφωνηθεί να πραγματοποιηθούν εντός του Φεβρουαρίου δύο συναυλίες κλασικής μουσικής στον χώρο.

Σχετικά με τη μελλοντική χρήση του μνημείου, ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι πρόθεση δήμου κι Εφορείας είναι να κατατεθεί πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων οι οποίες «θα σέβονται τον αρχαιολογικό χώρο», μεταξύ των οποίων και μια εκδήλωση σχετική με τη συνύπαρξη των τριών θρησκειών: Της εβραϊκής, της μουσουλμανικής και της χριστιανικής. «Η Θεσσαλονίκη είχε πάντα αυτό τον χαρακτήρα, οπότε μια τέτοια κίνηση θα είναι προς όφελος της πόλης» σχολίασε ο δήμαρχος.

Αναφερόμενος, τέλος, στο θέμα της τοποθέτησης σταυρού, δήλωσε ότι προσωπικά δεν ενοχλείται ούτε από το γεγονός ότι η Ροτόντα λειτουργεί ως εκκλησία, αλλά ούτε και από τον σταυρό και ζήτησε να λήξει το θέμα, χωρίς περαιτέρω εντάσεις. «Είναι ντροπή να δημιουργείται αντίθεση για τον σταυρό. Η Ροτόντα είναι αρχαιολογικό μνημείο κι ανήκει στην αρχαιολογική υπηρεσία. Η Εκκλησία δεν έχει λέγειν για το τι θα γίνει εκεί μέσα. Να παρακαλέσω, να κατεβούν οι τόνοι» κατέληξε χαρακτηριστικά.