Είδος προς εξαφάνιση αποτελούν οι ιατροδικαστές στην Ελλάδα, καθώς όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας (ΕΙΕ) περισσότεροι από τους μισούς νομούς της επικράτειας δεν διαθέτουν ιατροδικαστή στις δημόσιες δομές τους και στο ΕΣΥ υπηρετούν μόλις δύο μόνιμοι ιατροδικαστές και 11 επικουρικοί.

Επίσης, στις επτά ιατρικές σχολές των πανεπιστημίων της χώρας υπηρετούν συνολικά επτά μέλη ΔΕΠ- ιατροδικαστές. Από αυτούς, δύο στην Αθήνα, τρεις στη Θεσσαλονίκη και από ένας σε Αλεξανδρούπολη και Ιωάννινα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο ιατροδικαστής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στο επόμενο διάστημα θα συνταξιοδοτηθεί, οπότε θα δημιουργηθεί άλλο ένα κενό. Οι Ιατρικές σχολές Πάτρας, Ηρακλείου και Λάρισας δεν διαθέτουν κανέναν καθηγητή- ιατροδικαστή.

Η κατάσταση αυτή λειτουργεί αποτρεπτικά για τους νέους ιατρούς, καθώς ολοένα και λιγότεροι αποφασίζουν να ακολουθήσουν αυτό τον κλάδο. Είναι ενδεικτικό πως στα τέσσερα τμήματα της χώρας δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου αναμονή για την ειδικότητα, ενώ σε κάποια από αυτά δεν υπάρχει ούτε ένας ειδικευόμενος εδώ και αρκετό καιρό.

Σύμφωνα με το protothema.gr, τα απογοητευτικά αυτά στοιχεία για το μέλλον της ιατροδικαστικής, που «χάνεται» συζήτησαν σε χθεσινή τους συνάντηση το Δ.Σ της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας και ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχάλης Βλασταράκος.

«Η κατάσταση είναι πλέον οριακή. Το υπουργείο Υγείας θα πρέπει άμεσα να προκηρύξει μόνιμες θέσεις ιατροδικαστών. Δεν μπορούμε να ακούμε για χιλιάδες διορισμούς ιατρών και να μην προκηρύσσονται κάποιες ελάχιστες θέσεις ιατροδικαστών. Οι θέσεις αυτές πρόκειται να καλύψουν μεγάλες ανάγκες των τοπικών κοινωνιών», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΕΙΕ, Γρηγόρης Λέων, επισημαίνοντας πως οι ελλείψεις σε ιατροδικαστές οδηγούν τους κατοίκους των "προβληματικών" περιοχών να χρεώνονται με τεράστια ποσά αλλά και να επιβαρύνονται ψυχολογικά για τη μεταφορά των νεκρών πχ σε περίπτωση που απαιτείται νεκροτομή ή για τη μετακίνηση ατόμων που χρειάζονται πχ ιατροδικαστική έκθεση για βιασμό, ξυλοδαρμό κ.α.

Από την πλευρά του, ο κ. Βλασταράκος δεσμεύτηκε ότι θα κοινοποιήσει το θέμα στους αρμόδιους φορείς και θα κάνει όποιες ενέργειες απαιτούνται για την επίλυση του προβλήματος.