Σε οριακό σημείο οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα – “Αγκάθια” φόροι, ασφαλιστικά ταμεία και πλεόνασμα

|
THESTIVAL TEAM

Ξεκίνησε το γράψε- σβήσε του υπουργείου Οικονομικών με την τρόικα για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2014, που θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου και στο οποίο θα αποτυπωθούν οι κοινές- όπως επιμένουν από την ελληνική πλευρά- προβλέψεις για τον φετινό προϋπολογισμό.

Τα μεγάλα αγκάθια στη διαπραγμάτευση παραμένουν τα έσοδα και η η προοπτική των ασφαλιστικών ταμείων αφού οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνονται να μην πείθονται για τις προβλέψεις της ελληνικής πλευράς:

Συγκεκριμένα τα τρία αγκάθια στη διαπραγμάτευση με την τρόικα για το 2014 είναι τα εξής:

Η εισπραξιμότητα των φόρων

Η εισπραξιμότητα του ενιαίου φόρου ακινήτων και

Η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων (υπενθυμίζεται ότι την επόμενη χρονιά τα έσοδα των ταμείων θα είναι μειωμένα κατά 1,8 δισ. ευρώ καθώς δεν θα λάβουν κρατική χρηματοδότηση όπως το 2013).

Ειδικά όσον αφορά στον Ενιαίο Φόρο, πληροφορίες αναφέρουν ότι τη Δευτέρα ή τη Τρίτη, επίκειται σύσκεψη της Ομάδας Εργασίας του υπουργείου Οικονομικών με κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, που φέρεται σφόδρα ενοχλημένο από τις διαπραγματευτικές θέσεις του οικονομικού επιτελείου. Στο επίκεντρο της συζήτησης θα τεθεί η εισπράξιμότητα του νέου φόρου αλλά και η δομή του, καθώς παρά τις αλλαγές που έγιναν τις τελευταίες ημέρες, εκτιμάται ότι και το επικαιροποιημένο σχέδιο δεν ανταποκρίνεται στη κυβερνητική συμφωνία για έναν προοδευτικό και σαφώς ηπιότερο φόρο.

Διαφορά απόψεων της ελληνικής πλευράς με την Τρόικα υπάρχει και ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα, αφού οι δανειστές δεν φαίνεται να ενστερνίζονται τις φιλόδοξες εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών που κάνουν λόγο για 500 εκατ. ευρώ πρωτογενές πλεόνασμα καθώς εκτιμούν ότι αυτό θα είναι τα τάξης μόνο των 100 εκατ. ευρώ.

Πληροφορίες: iefimerida.gr

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.