Δ. Μιχαηλίδου: Δεσμευόμαστε να στηρίξουμε επιχειρήσεις που διοικούνται αποτελεσματικά και με διαφάνεια

|
ΜΑΓΔΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

«Σας εκφράζω την δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας  και Κοινωνικών Υποθέσεων να στηρίξει την προσπάθεια της επιχειρηματικής κοινότητας για επιχειρήσεις, που διοικούνται πιο αποτελεσματικά, με διαφάνεια και σεβασμό σε σαφώς καθορισμένες εσωτερικές διαδικασίες», ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, σε ημερίδα με θέμα «Παράγοντες που επηρεάζουν την Εταιρική κουλτούρα και Διακυβέρνηση», που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος και η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών σε συνεργασία με το Χρηματιστήριο Αθηνών και τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

«Η Ελλάδα του 2020 επιχειρεί να αφήσει πίσω της μία δεκαετία, κατά τη διάρκεια της οποίας το βιοτικό επίπεδο της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών σημείωσε επώδυνη πτώση, με επακόλουθο την πρόκληση επώδυνων ρηγματώσεων στο κοινωνικό σώμα. Μέσα σε αυτή τη δεκαετία αρκετές επιχειρήσεις, που και αυτές βίωσαν κλυδωνισμούς λόγω της οικονομικής συγκυρίας, ανέπτυξαν πολύπλευρες δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης στηρίζοντας ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού αλλά και δίνοντας ώθηση σε πρωτοβουλίες δημιουργικής ανάτασης», τόνισε στην αρχή της τοποθέτησής της η κα Μιχαηλίδου.

«Είναι αξιέπαινο το γεγονός ότι η εταιρική κοινωνική δράση στην Ελλάδα  εκδιπλώθηκε τα τελευταία χρόνια σε συνθήκες πρωτόγνωρης οικονομικής ύφεσης, με τρόπο που εντυπωσιάζει σε όλους τους τομείς: στην υγεία, στην εκπαίδευση και την επαγγελματική κατάρτιση, στον πολιτισμό, στην δημόσια ασφάλεια, στην προστασία του περιβάλλοντος και φυσικά στον τομέα που εποπτεύω, την κοινωνική πρόνοια. Η κοινωνική πρόνοια είναι προφανές ότι είχε, έχει και θα έχει ανάγκη τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα. Η Πολιτεία στηρίζει διαχρονικά την εφαρμογή προνοιακών δράσεων και θα συνεχίσει να το κάνει», πρόσθεσε η υφυπουργός και συνέχισε:

«Θέλω να σας καλέσω να στρέψετε το βλέμμα σας στις δημόσιες προνοιακές δομές όχι για να ελαφρύνετε το κράτος από δικές του υποχρεώσεις αλλά γιατί αυτοί οι φορείς, συχνά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας επιτελούν σπουδαίο έργο με επαγγελματισμό και υπέρβαση δυνάμεων.  Σας καλούμε να πορευθείτε με συνέπεια στην οδό της αναβάθμισης της εταιρικής διακυβέρνησης και να καλύψετε γρήγορα το κενό, που μας χωρίζει από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

domna.jpg

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, τομέας Μακεδονίας – Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου δηλώσεις του ανέφερε ότι «από την πλευρά της κυβέρνησης έχει ξεκινήσει μια μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξει η φυσιογνωμία της χώρας, μια χώρα φιλική στο επιχειρείν, μια χώρα φιλική στους επενδυτές εγχώριους και ξένους. Θεωρώ ότι μέσα από τον διάλογο θα καταλήξουμε σε χρήσιμα συμπεράσματα ώστε να φτιάξουμε όσο γίνεται το κλίμα για να πετύχουμε το ζητούμενο για την ελληνική οικονομία, το οποίο είναι η ανάπτυξη». «Έχουμε το ταλέντο, τις ικανότητες, τη διάθεση ως χώρα να φύγουμε μπροστά. Το brand name “Ελλάδα” μπορεί να ξαναγίνει ισχυρό αρκεί να εργαστούμε όλοι μαζί για τον κοινό εθνικό στόχο, την αναγέννηση της πατρίδας μας». Πρόσθεσε στην ομιλία του, ο κ. Καράογλου.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης υπογράμμισε ότι «η εταιρική διακυβέρνηση είναι το άλφα και το ωμέγα για μια μικρομεσαία εταιρεία, να προσελκύσει funds και μα αξιοποιήσει τους εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης».

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Στάθης Κουτσοχήνας έκανε λόγο για άνοιγμα του ΔΣΘ προς την αγορά και την κοινωνία της πόλης. «Στην σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη και ηλεκτρονική εποχή πλέον που διανύουμε είναι εντελώς απαραίτητο να γνωρίζουν οι  επιχειρήσεις τα μέσα με τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ακόμη καλύτερα, τα μέσα με τα οποία μπορούν να ελέγξουν την δραστηριότητά τους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας, Ράνια Αικατερινάρη, σημείωσε πως «έχουμε βάλει το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης πολύ ψηλά στην ατζέντα μας. Οι επιχειρήσεις από πολλά χρόνια δεν αντιλαμβάνονταν το θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης. Πρέπει να προάγουμε την διαφάνεια και να δίνουμε πάντα το καλό παράδειγμα».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης ξεκίνησε την τοποθέτηση του λέγοντας ότι «η εταιρική διακυβέρνηση έχει ξαναγεννηθεί και έχει γίνει σημαντική για τις ανάγκες της κεφαλαιαγοράς».

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.