Παρουσία του Πρ. Παυλόπουλου ο επίσημος εορτασμός της 26ης Οκτωβρίου στο ΑΠΘ

Ημέρα γιορτής αποτελεί η σημερινή για τη Θεσσαλονίκη, καθώς γιορτάζει ο πολιούχος της πόλης ενώ συμπληρώνονται 107 χρόνια από την απελευθέρωσή της από τον Οθωμανικό ζυγό.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης γιόρτασε τον Άγιο Δημήτριο, το Έπος του 40 αλλά και τη 107η Επέτειο από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.
Η λαμπρή τελετή πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Ιδρύματος παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, του δημάρχου της Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα και βουλευτών της πόλης.

Η τελετή άνοιξε με το Απολυτίκιο του Αγίου Δημητρίου, το οποίο έψαλλε η Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ, υπό τη διεύθυνση της Εριφύλης Δαμιανού.
Έπειτα χαιρετισμό στην τελετή απηύθυνε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου.
Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στην απελευθέρωση από Θεσσαλονίκης από τον οθωμανικό ζυγό τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ο πρώτος βαλκανικός πόλεμος έφερε την Θεσσαλονίκη στην αγκαλιά του ελληνικού έθνους κράτους και λίγους μήνες αργότερα, με την ίδια ποινή στον Β βαλκανικό, η Μακεδονία μας έγινε ελληνική. Η καταγωγή πολλών εξ ημών σε αυτή την αίθουσα έχει σημείο αναφοράς σε εκείνες τις ημέρες του 1912 και το 1913. Τούτη η τελεία στην ιστορική αφήγηση, που καθόρισε την μοίρα μας στο σήμερα».

Ακολούθησε πανηγυρική ομιλία της καθηγήτριας της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Γιαννούλας Καρύμπαλη – Τσίπτσιου, η οποία εξήρε τον ηρωισμό των Ελλήνων για το έπος του 1940.
«Ο αντιστεκόμενος Έλληνας του 1940, κατά έναν εντυπωσιακό τρόπο, ξεπέρασε την ίδια του την εποχή, ξεπέρασε την πατρίδα του μέσα στο χρόνο. Το βεληνεκές της άρνησης του αντέταξε απέναντι στην παρανοϊκή βουλιμία των δύο υπερδυνάμεων της εποχής υπερέβη την εθνική διάσταση, έγινε παγκόσμιο και πανανθρώπινο, συμβάλλοντας στην εξύψωση του ίδιου του ανθρώπινου πολιτισμού».

Στο περιθώριο της τελετής, η Ορχήστρα και η Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ερμήνευσαν αποσπάσματα από το μουσικό έργο του Βασίλη Τενίδη «Εισαγωγή 1940, Αφιέρωμα στη Σοφία Βέμπο».
Η τελετή του εορτασμού της 26ης Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε με τον Εθνικό Ύμνο από τη Χορωδία «Γιάννης Μάντακας» του ΑΠΘ, συνοδεία της Ορχήστρας του ΑΠΘ.





