Α. Αδαμοπούλου για νομοσχέδιο επιτελικού κράτους: Παραπέμπει σε δομές πελατειακού κράτους

|
THESTIVAL TEAM

«Το νομοσχέδιο στηρίχθηκε στο αφήγημα του πιο ευέλικτου και μικρότερου κράτους. Καταλήγει τελικά σε ένα πιο δυσλειτουργικό κράτος, γραφειοκρατικό με την εγκαθίδρυση μιας σκληρής κομματικοποίησης του κράτους και μιας προσωποπαγούς δομής», ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος η ειδική αγορήτρια του ΜεΡΑ25, Αγγελική Αδαμοπούλου.

Η βουλευτής ανέφερε σε δηλώσεις της ότι υπερυγκεντρώνονται εξουσίες στο πρόσωπο του πρωθυπουργού και την ίδια ώρα δημιουργούνται 340 νέες επιτελικές θέσεις που, από ό,τι φαίνεται, καλύπτονται με καθαρά κομματικά κριτήρια, υποκειμενικά κριτήρια που υποβαθμίζουν τις διαδικασίες ΑΣΕΠ, και υπάρχουν και διατάξεις κατά παράβαση του συντάγματος για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στην αποκεντρωμένη διοίκηση.

Η κ. Αδαμοπούλου μίλησε επίσης για μεγάλη αύξηση στον αριθμό των συνεργατών των υπουργών, οι οποίοι στην πλειονότητά τους, θα στελεχώνουν τα γραφεία νομοθετικής πρωτοβουλίας των υπουργών.

«Το νομοσχέδιο όχι μόνο δεν καθιστά πιο ευέλικτη τη δομή του κράτους, δεν εξορθολογίζει το κράτος, αλλά δημιουργείται μια παράλληλη δεύτερη δομή η οποία θα λειτουργεί πάνω στην υπάρχουσα», είπε η βουλευτής του ΜέΡΑ 25 και εκτίμησε ότι θα παρατηρηθούν σύντομα δυσλειτουργίες, λόγω της δαιδαλώδους κατάτμησης αρμοδιοτήτων που πάνε όμως χέρι-χέρι με την υπερσυγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπο του πρωθυπουργού. Ιδίως για την Προεδρία της Κυβέρνησης, είπε ότι αποτελεί ένα υπερυπουργείο το οποίο παρεμβαίνει και ελέγχει, με το πρόσχημα του συντονισμού. Οι δε γραμματείες και επιτροπές της Προεδρίας θα στελεχώνονται από εκατοντάδες υπαλλήλους, πολλοί μάλιστα Ιδιωτικού Δικαίου, σύστημα που παραπέμπει στα πρότυπα των ΑΕ, με τεχνοκράτες και μάνατζερς. «Όλα αυτά παραπέμπουν σε δομές πελατειακού κράτους», είπε η κ. Αδαμοπούλου.

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.