Πυρά στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη σχέση του με τον ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης από τις ΗΠΑ.

Ερωτηθείς σχετικά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απάντησε: "Σχετικά με τον κ. Σαββίδη, νομίζω ότι ρωτάτε το λάθος άτομο. Θα πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα για τον κ. Σαββίδη. Επειδή ήταν -και πιθανότατα εξακολουθεί να είναι ακόμα-  πολύ στενά συνδεδεμένος μαζί του. Αυτό που εννοώ είναι ότι υπήρχε μια πολύ βολική συμφωνία μεταξύ του κ. Σαββίδη και του κ. Τσίπρα. Στην πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να εξυπηρετήσει τον κ. Σαββίδη, διαγράφοντας κάποια πρόστιμα που είχαν συσσωρευθεί σε μία από τις επιχειρήσεις του, και ως αντάλλαγμα ο κ. Σαββίδης εξέφρασε ενδιαφέρον για την αγορά μέσων ενημέρωσης που υποστηρίζουν ξεκάθαρα την κυβέρνηση."

Υποστήριξε επίσης ότι: "Υπάρχει μια νέα γενιά ολιγαρχών που βρίσκονται πολύ κοντά στην κυβέρνηση, και είναι μάλιστα χειρότερη από την προηγούμενη. Κανείς δεν έδινε σημασία όμως- χρειάστηκε να εισβάλει κάποιος με όπλο σε ποδοσφαιρικό γήπεδο για να το προσέξουν. Οι σκηνές που είδανε αποτελούν ντροπή για τη χώρα, δεν είμαστε “μετασοβιετική δημοκρατία”. Είναι ευθύνη μου να εξασφαλίσω ότι η Ελλάδα δεν θα γίνει αποτυχημένο κράτος, ως προς τους θεσμούς της. Δεν πρόκειται να δεχθώ απειλές ή εκφοβισμούς από κανέναν. Έχουμε δει αυτή την κυβέρνηση να υποστηρίζει τους νέους ολιγάρχες με εμφανώς αδιαφανείς δραστηριότητες, την επέμβασή τους στη δικαιοσύνη, την απόπειρα να ελέγξουν το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, τον τρόπο με τον οποίο κυνηγούν τους πολιτικούς τους αντιπάλους."

Και δήλωσε ότι: "Οι επόμενες εκλογές στην Ελλάδα δεν θα είναι απλά για την Οικονομία, θα είναι για τη Δημοκρατία. Η συνταγή για μια αδύναμη Δημοκρατία είναι η τοξικότητα του πολιτικού διαλόγου. Και ο πολιτικός διάλογος έχει γίνει πολύ τοξικός στην Ελλάδα σήμερα. Εγώ θέλω να μιλήσω για το μέλλον και να ενώσω τους Έλληνες, όχι να τους διχάσω."

Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στην Τουρκία, τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις.

"Οι σχέσεις καλής γειτονίας βασίζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου καθώς και στους άγραφους κανόνες που καθορίζουν την κρατούσα κατάσταση στις διμερείς σχέσεις.Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ένταση στο Αιγαίο θα αποκλιμακωθεί και να αποφύγουμε οποιοδήποτε πιθανό ατύχημα που μπορούσε να οδηγήσει σε μία κατάσταση εκτός ελέγχου. Χρειαζόμαστε περισσότερα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως είναι για παράδειγμα η ενδυνάμωση των οικονομικών δεσμών των δύο χωρών", τόνισε πρόσθεσε:

"Δεν πιστεύω ότι θα είναι προς όφελος της Τουρκίας να κόψει τους δεσμούς της με την Ε.Ε. Αλλά χρειάζεται να το θέλουν και οι δύο πλευρές αυτό. Και το πρόσφατο επεισόδιο της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είναι πολύ ανησυχητικό. Ανάλογα γεγονότα έχουν συμβεί και στο παρελθόν και έχουν επιλυθεί μέσα από την απευθείας συνεννόηση των δύο πλευρών τοπικά, σε στρατιωτικό επίπεδο. Αυτή τη φορά δεν συνέβη αυτό. Για άλλη μία φορά θα ήθελα να καλέσω την Τουρκία να απελευθερώσει τους Έλληνες στρατιώτες το συντομότερο δυνατόν."

Όπως γράφει το news247.gr, o ίδιος έκανε λόγο για διγλωσσίατης κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική και απάντησε στις κατηγορίες Τσίπρα ότι εκείνος εκμεταλλεύεται τα εθνικά θέματα για μικροκομματικούς λόγους. "Ήμουν πολύ προσεκτικός όσον αφορά τη κριτική μου προς την Κυβέρνηση για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Το τελευταίο που θέλουμε, είναι να καταστήσουμε ένα πρόβλημα εξωτερικής πολιτικής σε ένα ζήτημα εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης.  Ο δημόσιος διάλογος στην Ελλάδα είναι τοξικός ούτως ή άλλως, δεν χρειάζεται να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά. Από την άλλη πλευρά, είναι ευθύνη της Κυβέρνησης να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι οι δύο στρατιωτικοί θα απελευθερωθούν το συντομότερο δυνατόν", είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Για το ζήτημα της ΠΓΔΜ

·Ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να δημιουργήσει ένα ενωμένο μέτωπο για να εκφράσουμε μια κοινή θέση, η οποία θα ένωνε τα περισσότερα κόμματα στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο, δεν έκανε αυτό και φάνηκε ότι υποεκτίμησε τελείως την αντίδραση σημαντικής μερίδας του ελληνικού πληθυσμού, που αξιολογεί ως πολύ σημαντικό αυτό το ζήτημα. Χαρακτήρισε συλλήβδην όλους όσοι διαμαρτύρονταν κατά της χρήσης του ονόματος «Μακεδονία» ως ακροδεξιούς, προσέβαλε πολλούς πολίτες. Δεν προετοίμασε το έδαφος ώστε να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός. Θεωρώ ότι ένας από τους κύριους στόχους του ήταν να διχάσει την αντιπολίτευση, αλλά απέτυχε.

·Ανέκαθεν μιλούσαμε για λύση-πακέτο, όχι τεμαχισμένη και σε στάδια. Πρέπει η λύση να περιλαμβάνει αλλαγές στο Σύνταγμα της ΠΓΔΜ καθώς και να ρυθμίζει τα ζητήματα ταυτότητας.

·Δεν έχουμε τίποτε να μοιραστούμε από την πολιτιστική κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Επειδή διάβασα τη δήλωση του κ. Ντιμιτρόφ ότι χρειάζεται να μοιραστούμε την πολιτιστική μας ταυτότητα: δεν υπάρχει τίποτε να μοιραστούμε. Ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Και δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση ή διαπραγμάτευση για αυτό. Αφορά τον πυρήνα της εθνικής μας ταυτότητας και δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός σε αυτό το θέμα.

Για τις σχέσεις Ελλάδας - ΗΠΑ

·Σε μία εποχή που τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο, θέλω να στείλω το μήνυμα προς την αμερικανική πλευρά ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος σύμμαχος της σε μία επισφαλή περιοχή.

·Η στροφή 180 μοιρών που έκανε ο Σύριζα, στο θέμα των σχέσεων Ελλάδας - ΗΠΑ, ήταν στη σωστή κατεύθυνση. Τα ίδια ισχύουν και για τις σχέσης Ελλάδας και Ισραήλ ή Ελλάδας και Αιγύπτου. Οι σχέσεις αυτές είχαν διαμορφωθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και αυτό είναι θετικό. Προσθέτει συνέχεια και προβλεψιμότητα στην εξωτερική μας πολιτική. Αλλά νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Εγώ θα εστίαζα περισσότερο σε επιχειρηματικούς δεσμούς, στο γιατί οι αμερικανικές εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν στην Ελλάδα, και όχι μόνο παραδοσιακές εταιρείες αλλά ακόμη και υψηλής τεχνολογίας.

·Η Tesla έστησε ένα ερευνητικό κέντρο στην Ελλάδα, μικρό μεν αλλά είναι η αρχή. Στην Ελλάδα έχουμε εξαίρετο ανθρώπινο δυναμικό, εξαίρετους μηχανικούς και θα πρέπει να αποκτήσουμε περισσότερα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης (R&D) εταιριών υψηλής τεχνολογίας. Θα μπορούσαμε να δούμε την Ελλάδα να γίνεται κόμβος για τις αμερικανικές εταιρείες.

·Πρέπει επίσης να δημιουργήσουμε ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Πρόκειται για ανωμαλία το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν επιτρέπεται να λειτουργούν ιδιωτικά πανεπιστήμια. Θα το αλλάξω αυτό, όμως μέχρι τότε πρέπει να ενισχύσουμε τις σχέσεις μεταξύ αμερικανικών και ελληνικών δημοσίων πανεπιστημίων. Χρειάζονται περισσότερα προγράμματα στα αγγλικά. Τα ελληνικά πανεπιστήμια θα έπρεπε να είναι στην πρώτη γραμμή στις κλασικές σπουδές. Αν δεν το κάνουμε εμείς, τότε ποιος θα το κάνει;