Δημήτρης Δεληγιάννης: Βάζουμε ένα τέλος στην υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και Ανθί-ζουμε το Δήμο Παύλου Μελά

|
THESTIVAL TEAM

Ο επικεφαλής της παράταξης «Αλλάζω την πόλη μου», Δημήτρης Δεληγιάννης, αποκαλύπτει τον σχεδιασμό της παράταξής του για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής στον Δήμο Παύλου Μελά.

Αναλυτικά ο σχεδιασμός αναφέρει:

“Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια η περιοχή μας έχει επιβαρυνθεί αρκετά από διάφορους παράγοντες και έχει υποβαθμιστεί σε πολλαπλούς τομείς. Ένας από τους σημαντικότερους τομείς υποβάθμισης είναι το φυσικό αστικό περιβάλλον, το οποίο αποτελεί και ένα από τους κυριότερους δείκτες για να κρίνει κάποιος το βιοτικό επίπεδο μίας περιοχής. Οι ενέργειες που θέλουμε να προωθήσουμε συνοψίζονται στην ενότητα Ανθί-ζω!

Ειδικότερα, θέλοντας να ανατρέψουμε την αρνητική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί προτείνουμε μια σειρά καίριων δράσεων και παρεμβάσεων στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Παύλου Μελά. Συγκεκριμένα, προτείνουμε την ανάπλαση πλατειών σε όλες τις δημοτικές κοινότητες και τον ανασχεδιασμό μικρών ελεύθερων χώρων. Με τη συστηματική δενδροφύτευση και πεζοδρόμηση διαφόρων δρόμων και στενών του δήμου Παύλου Μελά μπορούμε να πετύχουμε την αισθητική βελτίωση ολόκληρων γειτονιών στις περιοχές Πολίχνης, Σταυρούπολης και Ευκαρπίας ενώ παράλληλα θα δημιουργήσουμε μικρούς πνεύμονες πρασίνου εντός του αστικού ιστού βελτιώνοντας το μικροκλίμα ολόκληρων περιοχών.

delig 1.jpg

Ακόμα, ιδιαίτερη σημασία στο σχέδιο δράσης μας έχει η διαδικασία ενοποίησης των υφιστάμενων χώρων πρασίνου με την περιαστική ζώνη αλλά και με τον χώρο στρατοπέδων, που βρίσκονται στα όρια του δήμου μας, μέσω της αξιοποίησης και ένταξης των ρεμάτων του δήμου μας στον αστικό ιστό. Ειδικότερα, θεωρούμε ως μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία την ανάδειξη και αξιοποίηση των 2 στρατοπέδων του Παύλου Μελά και του Καρατάσιου ως χώρων πρασίνου, οι οποίοι θα είναι προσβάσιμοι από όλους τους κατοίκους και ικανοί να αποτελέσουν σημείο συνάντησης διαφόρων περιβαλλοντολογικών δράσεων και εκδηλώσεων για όλη την περιοχή του δήμου Παύλου Μελά. Ενδεικτικές δράσεις είναι η δημιουργία δημοτικών κήπων με οπωρολαχανικά και άνθη, αναδάσωση ή/και δενδροφύτευση στην περιαστική ζώνη και ολόκληρων εκτάσεων εντός των στρατοπέδων, διενέργεια flea market με παραγωγούς βιολογικών προϊόντων από όλη την Ελλάδα, οργάνωση σεμιναρίων για την ορθή, και χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων, καλλιέργεια λαχανικών για τους ενδιαφερόμενους δημότες μας, δράσεις ενημέρωσης για τη δημιουργία και ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης στους δημότες μας και ειδικότερα στις νεαρότερες ηλικίες και εθελοντικές ημέρες καθαρισμού τόσο εντός των χώρων των στρατοπέδων, όσο και σε άλλες περιοχές . Επιπλέον, ως παράταξη «Αλλάζω την πόλη μου» επιθυμούμε την ανάδειξη και ανάπλαση χώρων φυσικού κάλους που αποτελούν σημεία αναφοράς για την περιοχή του δήμου μας, όπως το αγίασμα Αγ. Ιωάννου Προδρόμου, ο χώρος «14» όπου εκτελέστηκαν οι 14 ήρωες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης από τα γερμανικά κατοχικά στρατεύματα, οι βυζαντινοί νερόμυλοι Πολίχνης, ο βοτανικός κήπος της Σταυρούπολης, το άλσος Μετεώρων κ.α.

Παράλληλα με το σύνολο των συντονισμένων παρεμβάσεων που αναφέρονται παραπάνω, θα επιδιώξουμε την οργάνωση και δημιουργία δημοτικού φορέα και δημοτικού καταφυγίου για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που θα έχει ως στόχο την αισθητική αναβάθμιση του δήμου όσο και την περισυλλογή και φροντίδα των μικρών τετράποδων φίλων μας. Επιπλέον, μία ακόμα σκέψη μας είναι η δημιουργία ενός ζωολογικού πάρκου με οικόσιτα ζώα συντροφιάς στην περιαστική ζώνη του δήμου Παύλου Μελά.

delig 2.jpg

Φυσικά από το πρόγραμμα μας δεν θα μπορούσε να λείπει και η Αστική κινητικότητα. Στόχος μας είναι να πετύχουμε την “πράσινη” ανάπτυξη σχεδιάζοντας και διαμορφώνοντας ένα σύγχρονο σύστημα μεταφορών με συνεχή ροή, με ασφαλείς και προσβάσιμες αστικές συγκοινωνίες που θα αξιοποιούν στο έπακρο όλες τις διαθέσιμες έξυπνες λύσεις (smart solutions) για να αναβαθμίζουν την καθημερινότητα και τις μετακινήσεις των κατοίκων αλλά ταυτόχρονα θα επιτυγχάνουν τη μείωση στις εκπομπές καυσαερίων και CO2 .Με τη δράση αυτή θα καταφέρουμε να επιτύχουμε τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα στις περιοχές της Σταυρούπολης, της Πολίχνης και της Ευκαρπίας.

delig 3.jpg

Τέλος, σημαντικό ρόλο στο πρόγραμμά μας κατέχει και η ορθή διαχείριση των αστικών απορριμμάτων. Το πλάνο δράσης μας περιλαμβάνει τη διενέργεια εκστρατείας για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών μας, όλων των ηλικιών, σχετικά με τα πολλαπλά οφέλη που απορρέουν από τη διαδικασία της ανακύκλωσης. Όπως επίσης και τον σχεδιασμό και την εφαρμογή σύγχρονων και καινοτόμων μεθόδων αποκομιδής των απορριμμάτων όπως είναι η τεχνική της υπογειοποίησης των κάδων απορριμμάτων και η τοποθέτηση press-containers και τη δημιουργία πράσινων σημείων σε όλη την επικράτεια του Δήμου. Με τις παρεμβάσεις αυτές μπορούμε να επιτύχουμε τη θωράκιση της δημόσιας υγείας, καθώς τα απορρίμματα δεν θα παραμένουν εκτεθειμένα σε δημόσιο χώρο, την καλύτερη και αποδοτικότερη διαχείριση των απορριμμάτων που θα έχει ως αποτέλεσμα την κατανάλωση λιγότερης ηλεκτρικής ενέργειας και ορυκτών καυσίμων και άρα λιγότερων εκπομπών καυσαερίων και CO2, καθώς και τη δημιουργία και παροχή αντισταθμιστικών οφελών προς τους δημότες από τη βέλτιστη διαχείριση και εμπορία των ανακυκλωμένων υλικών, που θεωρείται μία επικερδής διαδικασία και βασικός πυλώνας της “πράσινης” ανάπτυξης.”

Ακολουθήστε το Thestival στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.