Τις βασικές προτεραιότητες της υποψηφιότητας της και τους πρώτους υποψηφίους με τον συνδυασμό της παρουσίασε σήμερα στην πρώτη της επίσημη εκδήλωση, στο αίθριο του περιπτέρου 13 της ΔΕΘ, η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Παρουσιαστής της εκδήλωσης ήταν ο γνωστός ηθοποιός Πέτρος Λαγούτης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια μικρή καθυστέρηση λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης που έπληξε σήμερα το απόγευμα τη Θεσσαλονίκη.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν και επισήμως οι 63 πρώτοι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης. Πρώτη έκανε εισαγωγικό χαιρετισμό η Ρία Καλφακάκου, που αναφέρθηκε στους δεσμούς της νέας παράταξης, με επικεφαλής την Κατερίνα Νοτοπούλου, με την υπάρχουσα δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ.

noto1.jpg

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν και ο Ολυμπιονίκης Αλέξανδρος Νικολαΐδης και ο γνωστός εργατολόγος, καθηγητής του ΑΠΘ, Άρης Καζάκος.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου εξαπέλυσε επίθεση σε ανθυποψηφίους της σημειώνοντας πως η πόλη δεν μπορεί να γυρίσει πίσω και δε θα γυρίσει πίσω στην εποχή του τίποτα.

 «Σε μία κρίσιμη περίοδο για τη χώρα και την πόλη, κουρασμένοι επαγγελματίες πολιτικοί, νεοσυντηρητικές και φοβικές φωνές θέλουν να φέρουν την πόλη στις σκοτεινές, γι’ αυτή δεκαετίες του 1990 και του 2000. Οι Παπαγεωργόπουλοι και οι Ψωμιάδηδες που βγήκαν από το χρονοντούλαπο της πόλης προσπαθώντας να αναγεννηθούν ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους.  Εμείς είμαστε εδώ  και είμαστε αποφασισμένοι και αποφασισμένες να προχωρήσουμε τη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη θα φύγει μπροστά με τη νέα γενιά στο τιμόνι της πόλης και την πολύτιμη εμπειρία των ανθρώπων που αφιέρωσαν τη ζωή τους στα κοινά με ανιδιοτέλεια.  Η πόλη δεν μπορεί να γυρίσει πίσω και δε θα γυρίσει πίσω στην εποχή του τίποτα», ανέφερε η κ. Νοτοπούλου.

Παράλληλα στην ομιλία της έκανε λόγο για «πολιτικά τζάκια» και «εκλεκτούς του παρελθόντος», αναφέροντας πως η ίδια είναι περήφανη που δεν προέρχεται από πολιτικό τζάκι.

noto2.jpg

«Όλοι εμείς θέλουμε την αλλαγή στην καθημερινή μας ζωή, στη γειτονιά μας, στην πόλη μας, στη ζωή μας. Και γνωρίζουμε ότι μόνο στους εαυτούς μας μπορούμε να πιστέψουμε πια, όχι στα πολιτικά τζάκια, όχι στους εκλεκτούς του παρελθόντος. Και ξέρετε κάτι; Είμαι πολύ περήφανη που δεν προέρχομαι από πολιτικό τζάκι. Ευτυχώς στη Θεσσαλονίκη γνωριζόμαστε καλά και η ιστορία του καθενός  είναι γνωστή. Κάποιοι άλλοι αναπαράγουν την οικογενειακή πολιτική τους επαγγελματική σταδιοδρομία, κάποιοι άλλοι εκμεταλλεύτηκαν και εκμεταλλεύονται το λαϊκό αίσθημα για να το ξεχάσουν στη συνέχεια, κάποιοι άλλοι ξέχασαν από που προέρχονται, κάποιοι άλλοι εγκατέλειψαν τον αγώνα και τους πολίτες. Εγώ, εμείς, τη σύγκριση δεν τη φοβόμαστε. Άλλοι φέρουν στο βιογραφικό τους τραμπουκισμούς, ρουσφέτια, παλινωδίες, απραξία. Εάν αυτά είναι ότι έχουν να επιδείξουν στην πόλη εγώ μιλάω με τα πεπραγμένα μου. Εμείς μιλάμε με τους αγώνες μας όπως μιλούσαμε πάντα και σήμερα δίνουμε το μεγαλύτερο αγώνα για την πόλη μας! Σήμερα δίνω τον αγώνα γι αυτό που μας αξίζει. Είμαι περήφανη γιατί εμένα σόι μου είναι η γενιά μου και μαζί θα προχωρήσουμε για μία νέα Θεσσαλονίκη», σημείωσε.

Όπως είπε η κ. Νοτοπούλου φαντάζεται, ότι το μέλλον της Θεσσαλονίκης στηρίζεται σε τρεις άξονες: ανάπτυξη, αλληλεγγύη, δημοκρατία.

 «Η υποψηφιότητά μου ενώνει τη κοινωνία της Θεσσαλονίκης γι’ αυτό επιλέξαμε το ‘μαζί’. Εμείς δεν εξυπηρετούμε τη ματαιοδοξία, το διχασμό και τα συμφέροντα κάθε ομάδας που κρατούσε την πόλη στάσιμη για δεκαετίες. Στο ‘μαζί’ κρύβεται η δύναμη μας, διότι δεν είναι σύνθημα, είναι αξία», δήλωσε.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου αναφέρθηκε στο έργο της ως προϊσταμένη του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και ως υφυπουργού Μακεδονίας – Θράκης, ενώ επέκρινε προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου, εξαιρώντας ωστόσο τη διοίκηση Μπουτάρη.

noto3.jpg

 «Η πόλη μας πέρασε μια μεγάλη περίοδο φοβικότητας. Την εγκλώβισαν σε συμπλέγματα  που δεν της επέτρεπαν να διεκδικήσει με δυναμισμό τον ρόλο που της αντιστοιχεί: Σημαντικό Κέντρο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συγκοινωνιακός, εμπορικός, ενεργειακός κόμβος. Οι δημοτικές διοικήσεις, πριν από τη σημερινή, σημαδεύτηκαν από κακοδιαχείριση, καταχρήσεις, υπεξαιρέσεις και πλήρη έλλειψη σύγχρονου οράματος για την πόλη. Τα τελευταία χρόνια ήρθε αέρας ανανέωσης στην πόλη, η Θεσσαλονίκη γύρισε σελίδα, και εμείς βάλαμε πλάτη στην προσπάθεια αυτή. Ωστόσο μένουν να γίνουν ακόμη πολλά», είπε.

Οι προτεραιότητες της αν εκλεγεί δήμαρχος

Η Κατερίνα Νοτοπούλου έθεσε και τις προτεραιότητες της, εφόσον εκλεγεί δήμαρχος Θεσσαλονίκη.

noto4.jpg

«Θέλουμε μία πόλη πραγματικά καθαρή, με πράσινο και περιαστικές καλλιέργειες. Έχουμε δύο σημαντικούς φυσικούς  πόρους στην περιοχή μας: το Θερμαϊκό και το Σέιχ Σου. Χρειαζόμαστε μία πόλη αποτελεσματική των πραγματικών αναγκών των πολιτών. Με δράσεις πού θα ακτινοβολούν στην Ευρώπη. Με νέα τοπόσημα που θα κάνουν την πόλη ελκυστική, με ενιαίο παραλιακό μέτωπο, με μία βιομηχανία νέου τύπου, με δομές πρόνοιας».

Συγκινημένη αναφέρθηκε και στα λόγια που της είπε η μητέρα της πριν από μερικά χρόνια.

noto5.jpg

«Δε σας κρύβω πως μία στιχομυθία με τη μητέρα μου, πριν μερικά χρόνια με καθόρισε. Σε μία σκληρή στιγμή της ζωής μου η μητέρα μου, μου είπε: ‘Αποφάσισε εάν θα είσαι χρήσιμη ή εάν θα σε καθηλώσει’. Αποφάσισα να είμαι χρήσιμη. Με αυτή τη λογική μπαίνω στη μάχη των δημοτικών εκλογών. Θέλω να κάνω δουλειά όχι κουμάντο. Δε με ενδιαφέρουν φωτογραφίες με το διάσημο του δημάρχου. Θέλω φωτογραφίες σε κάθε γειτονιά της πόλης για το φόντο των οποίων θα είμαι περήφανη», τόνισε.

Όπως είπε η υποψήφια δήμαρχος Θεσσαλονίκης, το όραμά της για την πόλη βασίζεται σε πέντε άξονες:

1. Θεσσαλονίκη δημοκρατική και προοδευτική: «όπου η βία κι ο φασισμός , η πατριδοκαπηλία κι ο εθνικισμός δεν θα έχουν θέση. Για μια πόλη που μάχεται για τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της».

2. Θεσσαλονίκη δίκαιη και συμμετοχική – Θεσσαλονίκη της αλληλεγγύης: «όπου όλοι οι πολίτες απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα και πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες, σε αγαθά και στο δημόσιο χώρο. Μία Θεσσαλονίκη που θα σέβεται και θα υποστηρίζει τα ΑμεΑ, τις κακοποιημένες γυναίκες, τους άστεγους, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, τους lgbtq, ηλικιωμένους, τους άνεργους, φτιάχνοντας δίχτυ δομών κοινωνικής προστασίας, Μία πόλη προσβάσιμη. Προτεραιότητα μας η αντιμετώπιση της αστεγίας. Αυτό είναι ηθική δέσμευση». «Για εμάς η γνώμη του πολίτη μετράει, όχι των οργανωμένων συμφερόντων. Δημοψηφίσματα και συμμετοχικός προυπολογισμός. Τα θεσμοθετήσαμε και είναι η ώρα να γίνουν πράξη», είπε.

3. Θεσσαλονίκη κλιματικά φιλική, καινοτόμα και ασφαλής: «η Θεσσαλονίκη δεν παρουσιάζει καλή εικόνα, χρειάζεται σχέδιο για να γίνει έξυπνη πόλη, με ποιότητα ζωής, πράσινο και ανακύκλωση με δημιουργία διακριτών ρευμάτων στην πηγή. Με μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Με δομές ηλεκτροκίνησης και ενεργειακή αυτονομία. Είναι η ώρα να δημιουργήσουμε τις βασικές υποδομές και λειτουργίες για τη δική μας ‘κυκλική πόλη’, με μειωμένα δημοτικά τέλη. Γιατί μια πόλη χωρίς σκουπίδια είναι μία φθηνή πόλη. Η κυκλική Θεσσαλονίκη είναι η Θεσσαλονίκη του 2020». Δεσμεύτηκε για τη δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων και δημοτικών ενεργειακών πάρκων, για να εξασφαλίζεται η δωρεάν ενέργεια στους φτωχότερους και η μείωση των εξόδων του δήμου. Δεσμεύτηκε επίσης να υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα του νερού. «Ο Δήμος έχει ευθύνη για τα αδέσποτα. Μία ευθύνη που την έχει ξεχάσει. Ας φανταστούμε ένα δημοτικό καταφύγιο όπου θα απασχολούνται οι άστεγοι, θα υπάρχει πρόγραμμα στείρωσης και προώθησης της υιοθεσίας αδέσποτων ζώων», είπε.

4. Θεσσαλονίκη με αναζωογονημένες γειτονιές: Πόλη με χωροταξική και οικιστική οργάνωση, όπου η σπουδαία  αρχιτεκτονική κληρονομιά πρέπει να συνυπάρξει με τις σύγχρονες υποδομές κι υπηρεσίες. «Σας θυμίζω τη μάχη που ξεκίνησε από την ανοιχτή πόλη γιατί άλλοι δημιουργούσαν τρύπες αφήνοντας σπουδαία σχέδια στα χαρτιά ή στα συρτάρια και τις άφηναν ανοιχτές διαλύοντας την αγορά, ξηλώνοντας την ιστορία της πόλης και δίνοντας δισεκατομμύρια σε έργα που δεν τελείωναν ποτέ ή δεν γίνονταν ποτέ. Δεν θα ξεχάσει η πόλη την υποθαλάσσια και τα λεφτά που μας χρέωσαν. Εμείς κλείσαμε τις τρύπες τους και θα έχουμε και μετρό και αρχαία. Και Πλατεία Διοικητηρίου. Ζητούμενο είναι η προστασία και η προβολή των οθωμανικών μνημείων. Χρειαζόμαστε μια Θεσσαλονίκη όπου οι γειτονιές έχουν ταυτότητα, επαρκή φωτισμό και πράσινο. Χρειαζόμαστε ποιότητα και ασφάλεια στη ζωή μας. Είμαι ψυχολόγος και γνωρίζω καλά πως αυτό που έχει σημασία είναι οι άνθρωποι να νιώθουν καλά και ασφαλείς. Και ασφαλής νιώθει κανείς σε γειτονιές με ζωή και φως. Σε γειτονιές που είναι ζωντανά κοινωνικά κύτταρα»

5. Θεσσαλονίκη δημιουργική, παραγωγική, εξωστρεφής: Πυλώνες πολιτισμός, αθλητισμός, νεολαία, τουρισμός, καινοτομία, επιστήμες. «Η Θεσσαλονίκη μπορεί να γίνει καλλιτεχνούπολη αντί να διώχνει ή ακόμα χειρότερα να κυνηγά τους καλλιτέχνες της, είτε αυτοί είναι οι μουσικοί του δρόμου είτε κάνουν γκράφιτι. Τη στιγμή που άλλοι καταγγέλλουν την έκφραση ως αταξία εμείς λέμε δώστε χώρο στους ανθρώπους της πόλης. Στη Θεσσαλονίκη τα άδεια κτίρια μπορούν να στεγάσουν ζωές. Να αποτελέσουν τη στεγαστική πολιτική του Δήμου ή κοιτίδες για νεοφυείς επιχειρήσεις. Όταν η ανεργία έχει χτυπήσει κάθε οικογένεια, ο Δήμος οφείλει να δώσει χώρο και υποδομές σε καλλιτέχνες, επιστήμονες, επαγγελματίες που θα τους βοηθήσουν να κάνουν το όνειρό τους πράξη. Όφειλεί να ακούσει και τους καταστηματάρχες και τους επαγγελματίες οδηγούς», τόνισε.

 «Τα δικά μας σχέδια δε περιορίζονται σε αναπλάσεις πού ήδη δρομολογήσαμε και γίνονται (ανάπλαση ΔΕΘ, δυτικής εισόδου, ντεκ στην παραλία, νοτιοανατολικής εισόδου, πλατείας Ελευθερίας).  Τα δικά μας σχέδια χωράνε μόνο σε ένα νέο όραμα για μία νέα Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη από φτωχομάνα που διώχνει τα καλύτερα παιδιά, γίνεται ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη Νοτιονανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι το όραμά μας. Και αυτό είναι ένα άλλο όραμα. Και όσοι σνομπάρουν τα Βαλκάνια γιατί επιθυμούν τη Θεσσαλονίκη περίκλειστη πόλη χωρίς υποδομές, τη Θεσσαλονίκη που οι ίδιοι καθήλωσαν στη μιζέρια ενός κακέκτυπου συμπρωτεύουσας τους διαβεβαιώ από αυτό εδώ το βήμα, η Θεσσαλονίκη δε γυρνά πίσω. Η Θεσσαλονίκη προχωρά γιατί προχωράμε μαζί», ανέφερε η κ. Νοτοπούλου.

Παράλληλα, όπως είπε, στόχος της είναι «μια Θεσσαλονίκη με ισχυρό μητροπολητικό χαρακτήρα, μια Θεσσαλονίκη ευρωπαϊκή μητρόπολη, μια Θεσσαλονίκη που θα τη φτιάξουμε μαζί και θα είναι αλλιώς γιατί θα ακούει πρώτα από όλα τις ανάγκες των ανθρώπων της, τις δικές μας ανάγκες».

Παρών στην εκδήλωση μεταξύ άλλων από την κυβέρνηση ήταν, η Ελευθερία Χατζηγεωργίου, ο Παναγιώτης Νεφελούδης και ο Σωκράτης Φάμελλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Αμανατίδης, Τάσος Κουράκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο Δαυίδ Σαλτιέλ, ο πρόεδρος της ΔΕΘ - Helexpo, Τάσος Τζήκας.

noto6.jpg

Στην εκδήλωση βρέθηκε και γνωστός tattoo artist και παρουσιαστής, Γιώργος Μαυρίδης, ο οποίος φημολογείται ότι δέχθηκε πρόταση για να είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό της Κατερίνας Νοτοπούλου.

Αναλυτικά οι υποψήφιοι:

Κεντρικό ψηφοδέλτιο

1. Benozilio Levi
2. Αγαθαγγελίδου Μαρία
3. Αλεξίου - Στυλιάδη Δήμητρα
4. Αλεξόπουλος Θανάσης
5. Αντωνίου Πηνελόπη
6. Αρβανιτίδου Μαρία
7. Αρβανιτίδου Όλγα
8. Βακουφτσή Βάσω
9. Βάντσιος Κώστας
10. Βαταμίδου Βάσω
11. Γεωργιάδης Παναγιώτης
12. Γούλιαρου Αθηνά
13. Γούναρη Ηλία
14. Γρίμπας Χρίστος
15. Διβάρης Γιώργος
16. Εφραιμίδης Κώστας
17. Ζαρίφης Τάσος
18. Ιατρού Νίκος
19. Καδηγιαννάκη Ζηνοβία
20. Καλφακάκου Ρία
21. Καραγιάννης Μιχάλης
22. Καργάκης Στέφανος
23. Κατσάλη Φωτεινή
24. Κατσαρός Ανδρέας
25. Κατσίκης Βασίλης
26. Κεραμίδας Παντελής
27. Κερασίδου Κέλλυ
28. Κετογλίδου Δέσποινα
29. Μάκιου Ειρήνη
30. Μπατσίουδης Στέλιος
31. Μπίμπασης Φώτης
32. Μπουφίδης Σταύρος
33. Παπακυριακόπουλος Γιάννης
34. Παπανικολάου Αθηνά
35. Παππάς Πέτρος
36. Πεχλιβανίδης Χάρης
37. Ράγκος Νίκος
38. Ρανέλλα Γιούλη
39. Σιωμάδης Βασίλης
40. Σκέντος Γιώργος
41. Σμαρόπουλος Στέργιος
42. Σταμάτης Κωνσταντίνος
43. Στεφανή Όλγα
44. Τρανός Τριαντάφυλλος
45. Τσίφκας Στέφανος
46. Φανταράκη Ελευθερία
47. Φιριπή Βούλα
48. Χαρίσης Θέμης
49. Χατζητρύφωνας Νίκος
50. Χατζόπουλος Δημήτρης
51. Χεκίμογλου Ευάγγελος
52. Χριστοδούλου Μανώλης

Υποψήφιοι για τις κοινότητες

1. Απότσος Πέτρος
2. Βοζίκης Χρήστος
3. Γκρίζου Μαρία
4. Δαγλιλέλη Ιωάννα
5. Κανάρας Κώστας
6. Κοντογεώργη Ευγενία
7. Κοντολετζίδου Δωροθέα
8. Μασούρας Δημήτρης
9. Παϊπούρογλου Νίκος
10. Χλωρίδου Χλόη
11. Χούσος Γιώργος